Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024
12.6 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Μάκης Μονιάς:Η χρηστή διοίκηση και η συνετή διαχείρηση του δημοσίου χρήματος ήταν πρωτεύον μέλημα μας[εικόνες&βίντεο]

Γράφει ο Μάκης Λεκατσάς

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν την άποψη των αρθρογράφων τους και όχι κατά ανάγκη του kefaloniastatus.gr

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΙΚΟΝΕΣ ΒΙΝΤΕΟ:ΜΑΚΗΣ ΛΕΚΑΤΣΑΣ

Σε ενα ιδιαίτερα συγκινησιακά κλίμα ο απερχόμενος δήμαρχος Σάμης Γεράσιμος Μονιάς παραχώρησε συνεντεύξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ κάνοντας έναν απολογισμό της θητείας στο νεοσύστατο Δήμο Σάμης που δημιουργήθηκε μετά τη διάσπαση του ενιαίου Δήμου Κεφαλονιάς.

ΜΑΚΗΣ ΜΟΝΙΑΣ

Σας καλημερίζω και σας καλωσορίζω στην σημερινή απολογιστική συνέντευξη για την τετραετία που πέρασε τελειώνοντας τη δουλειά αυτής της δημοτικής περιόδου που ξεκίνησε 1 Σεπτεμβρίου 2019 και τελειώνει 31 Δεκεμβρίου 2023 για να μην κριθεί το βιβλίο από το εξώφυλλο αλλά από το περιεχόμενο θα προσπαθήσω στην παρουσίαση αυτή να περιγράψω το περιεχόμενο των δύο αυτών χωρίς να έχω ετοιμάσει την ομιλία μου όπως αρμόζει για παρουσιάσεις γιατί απαιτεί άνθρωπους και εργατοώρες που δυστυχώς δεν υπάρχουν.

Την παρουσίαση αυτή την οφείλω στον εαυτό μου την οφείλω σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους την οφείλω στις υπηρεσίες και σε όλους τους δημοτικούς υπαλλήλους και σε όλους τους συνδημότες και στις συνδημότισες είτε με στήριξαν είτε δεν με στήριξαν στις προηγούμενες εκλογές

Περιεκτικά γεννήθηκε ο Δήμος με την προχειρότητα του επιθυμητού για μας νομοσχέδιο για την διάσπαση του Δήμου Κεφαλλονιάς που δημιούργησε το Δήμο μας υπόστελεχωμένο και χωρίς στοιχειώδη εργαλεία για ένα δημόσιο φορέα,χωρίς ανθρώπινο δυναμικό και χρήματα να ξεκινήσει την πορεία του με αυτό το λίγο προσωπικό και με τους ειδικούς συνεργάτες του δημάρχου έπρεπε να στήσουμε το Δήμο.Το προσωπικό του δήμου ήταν 17 άτομα και έπρεπε να στήσουμε τις υπηρεσίες του δήμου στην δύσκολη δημοτική αυτή περίοδο με πλημμύρες φυσικές καταστροφές την κρίση της πανδημίας και επρεπε να ετοιμάσουμε όλες τις μελέτες για αυτές τις καταστροφές και να ετοιμάζομαι και τις μελέτες για τα προγράμματα που τρέχανε και οφείλαμε να ενταχθούμε.Και την παρουσίαση θα την κάνω όχι ένα τομέα αλλά ανά πρόγραμμα έτσι ώστε να γίνεται κατανοητό σε όλους και τα χρήματα που έχουνε πάει και τι έργα έχουνε δημοπρατηθεί ,εκτελούνται και ποια είναι σε φάση να εκτελεστούν και θα ξεκινήσω από τις φυσικές καταστροφές και τα χρήματα πως κατανεμηθήκαν. Για φυσικές καταστροφές τα χρήματα που έχουμε πάρει είναι 4.200.000 από το υπουργείο εσωτερικών και 1 εκατομμύριο από υπουργείο ανάπτυξης από το υπουργείο εσωτερικών .το 1 εκατομμύριο από το υπουργείο εσωτερικών χρησιμοποιήθηκε για την απομάκρυνση των φερτών υλικών από την Αγία Ευφημία Άσσο και Φισκάρδο για την αποκατάσταση της βατότητας του δρόμου του Μύρτου ,μικρών ρεμάτων.

ΟΚ. Μονιάς έκανε εκτενή αναφορά στα έργα του δήμου σε όλους τους τομείς και κλείνοντας ανάφερε οτι παραδίδουμε έναν δήμο που τον Νοέμβριο του 2023 έχει αποθεματικό 4.200 5000 €,ενώ υπάρχουν ενέργες συμβάσεις που πληρώνονται και θα πληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους έτσι το τελικό ποσό που υπολογίζεται ότι η καινούργια δημοτική αρχή θα βρει στα ταμεία του δήμου θα είναι γύρω στα 3.000.000 €.

Το διάστημα από 1 Σεπτεμβρίου 2019 έως 31 Δεκεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκαν τα εξής στοιχεία οικονομικής διαχείρισης του Δήμου μας.

1. εσωτερικός έλεγχος, 2. ενδογενής έλεγχος ,3.τακτικός έλεγχος -ορκωτοί ,4.κοστολόγηση ,5.Εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος 54 του 18 ,6.Απογραφή παγίων 

Με βάση τα ανωτέρω Δήμος Σάμης κατατάσσεται στις 21πρώτους δήμους της Ελλάδας από την συνολικά 332 που έχουν εκπληρώσει όλες τις νομικές απαιτήσεις του ελληνικού κράτους και στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων είναι ο πρώτος Δήμος που έχει ολοκληρώσει όλες τις απαιτήσεις που προβλέπονται από τη νομοθεσία 

Η χρηστή διοίκηση και συνετή διαχείριση του δημοσίου χρήματος ήταν πρωτεύον μέλημα μας τόνισε ο κ. Μονιάς.

Στο τέλος της ομιλίας του ο απερχόμενος δήμαρχος Σάμης ευχαρίστησε ολους τους δημοτικούς συμβούλους ολων των παρατάξεων, τον βουλευτή Κεφαλλονιάς& Ιθάκης Παναγή Καππάτο,αντιπεριφερειάρχη Σταύρο Τραυλό,τον δήμαρχο Αργοστολίου Ληξουρίου και Ιθάκης, τους Αντιδημάρχους του δήμου, όλους τους υπαλλήλους του δήμου Σάμης, τους μηχανικούς της περιφέρειας και των δήμων για την σημαντική βοήθεια που προσεφέραν.Στην απολογιστική συνέντευξη τύπου παρευρέθηκαν ο νέος δήμαρχος Σάμης Παναγής Δρακουλογκώνας οι Αντιδήμαρχοι Αριστέα Αμίτση ,Σπύρος Σπαθής ,η εντεταλμένη σύμβουλος Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Αμαλία Αλυσανδράτου.

Μετά το τέλος της παρουσίασης της θητείας του ο κ. Μονιάς απάντησε σε ερωτήσεις ,ενώ συγκινητική ήταν και η ομιλία του Αντιδήμαρχου Σάμης Σπύρου Σπαθή που αποχαιρέτησε με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο τον Μάκη Μονιά.

ΣΠΥΡΟΣ ΣΠΑΘΗΣ
ΜΑΚΗΣ ΜΟΝΙΑΣ ΑΡΙΣΤΕΑ ΑΜΙΤΣΗ ΣΠΥΡΟΣ ΣΠΑΘΗΣ ΑΜΑΛΙΑ ΑΛΥΣΑΝΔΡΑΤΟΥ
ΠΑΝΑΓΗΣ ΔΡΑΚΟΥΛΟΓΚΩΝΑΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ