Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
13.3 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Τελώνου και Φαρισαίου (Του δευτέρου κατά προτίμηση)

Τελώνου και Φαρισαίου
(Του δευτέρου κατά προτίμηση)

Το καρναβάλι ήταν η αγαπημένη της γιορτή. Σ’ όλη τη ζωή της το απολάμβανε. Από τον καιρό που περίμενε με ανυπομονησία τη μάνα της να σιδερώσει τη στολή της για να βγει στην πλατεία με τα άλλα παιδιά – εφοδιασμένη πάντα με κομφετί και σερπαντίνες – μέχρι την τωρινή ώριμη ηλικία που έραβε, μετέτρεπε, κατασκεύαζε στολές τρελές, εντυπωσιακές, κλασσικές. Στολές που απαιτούσαν άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο χρόνο, κόπο ή μεράκι για να ετοιμαστούν. Σε αντίθεση με το φίλο της, που είχε αγοράσει κάποτε μια ωραία στολή και δεν είχε παρά να την ξεκρεμάσει και να τη φορέσει (την ίδια για χρόνια!), εκείνη ήθελε να κάνει διαφορετικές εμφανίσεις. Την ευχαριστούσε να επινοεί ή να ψάχνει έτοιμες ιδέες για μεταμφιέσεις. Την ανέβαζε ψυχολογικά. Κοιτούσε αχόρταγα στο διαδίκτυο φωτογραφίες από καρναβαλικές παρελάσεις σε διάφορα μέρη του κόσμου και κάποια στιγμή ερχόταν η ώρα της δημιουργίας! Υλικά παλιά, από άλλες στολές ή χρήσεις, έβρισκαν τη θέση τους στο νέο ρούχο. Με το ράψιμο, τη μεταποίηση, τις δοκιμές και τις αλλαγές σχεδίων, ζούσε μέσα στο πνεύμα του Τριωδίου καιρό πριν. Και όταν με το καλό έφθαναν οι μέρες, δεν της φαινόταν ποτέ αρκετές!

Εκτός όμως από τη δυνατότητα για δημιουργία, που της έδινε η καρναβαλοραπτική, κάθε μεταμφίεση της έδινε την ευκαιρία να υποδυθεί – έστω και επιφανειακά – ανθρώπινους τύπους από το παγκόσμιο ρεπερτόριο και την ανθρώπινη ιστορία. Με περισσή χαρά ντύθηκε Αντουανέτα, με τα αξεσουάρ της, το μακιγιάζ της και τον αέρα των Βερσαλλιών, αλλά με την ανάλογη ευχαρίστηση ζωγράφισε μουστακιά και φόρεσε το τιμημένο ρούχο της κλεφτουριάς με τα φυσεκλίκια, το αγριεμένο βλέμμα και τα κόκκινα τσαρούχια! Οι ρόλοι ήταν πολλοί και δεν είχε παρά να επιλέξει, να σκηνοθετήσει, να φτιάξει το κουστούμι με σημασία στη λεπτομέρεια και τα αξεσουάρ και να εμφανιστεί σε σπίτια, σε μαγαζιά ή σε εξωτερικούς χώρους. Όπου υπήρχε κέφι, χορός ξεφάντωμα, όπως έλεγε ένας παιδικός της φίλος, που το καρναβάλι μάλλον τον άφηνε αδιάφορο… Σ’ αυτή τη θεατρικότητα που τη μάγευε στην όλη ιστορία της μεταμφίεσης, πρέπει να προστεθεί η χορευτική μουσική των Λατινοαμερικάνων. Οι ρυθμοί της σάμπας, της ρούμπας, του τσα τσα, της μποσανόβα, του τάνγκο και τόσων άλλων, έρρεαν στις φλέβες της. « Δεν μπορεί», σκεφτόταν « πρέπει να έχω κάποια ρίζα από εκείνα τα μέρη και με τις πρώτες νότες οι ενδορφίνες μου αρχίζουν το πάρτι!». Σε κεφάτους χορούς μεταμφιεσμένων και σε καρναβαλικές παρελάσεις, η φιλοσοφική της θεωρία συμπυκνώνονταν σε μια φράση: Η ζωή είναι ωραία αλλά μερικές φορές πολύ ωραία!

 Το Μάρτη του 2020 ήλθε η πρώτη απαγόρευση. Επικίνδυνες οι συναναστροφές, επικίνδυνοι οι χοροί, επικίνδυνες οι μάσκες του γλεντιού. Πρόλαβε τουλάχιστον και πήγε σε δυο πάρτι, πριν τη ματαίωση της καρναβαλικής παρέλασης…  Φέτος όμως;

Στο ημερολόγιο διάβασε: 21 Φεβρουαρίου Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου και αρχή του Τριωδίου. Συγχύστηκε. « Μια γιορτή είχαμε και τη χάσαμε και αυτή. Μαζί με τους φίλους, τις αγκαλιές, τα σινεμά, τις ταβέρνες, τα θέατρα, τις συναυλίες, τα ταξίδια…». Έμεινε να κοιτάζει το Τελώνου και Φαρισαίου… « Δηλαδή γιορτάζει ένα σωρό κόσμος! Ε, να τους ευχηθούμε βρε παιδί μου!». Και όπως κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, που οι ιδέες για μεταμφιέσεις έπεφταν βροχή και τα εγκεφαλικά κύτταρα έπαιρναν φωτιά, έτσι και φέτος η ιδέα πως γιορτάζουν όλοι αυτοί οι Φαρισαίοι που μας περικυκλώνουν καθημερινά, ήλθε και στριφογύριζε στο μυαλό της. Το καρναβάλι είναι πείραγμα, είναι σάτιρα. Και αποφάσισε φέτος να το γιορτάσει αλλιώς. Χωρίς μεταμφίεση( Να πάει άλλωστε πού;). Θα έκανε μια φάρσα.  Θα έστελνε ανώνυμες ευχές σε γνώριμους Φαρισαίους υποκριτές. Δεν είχε παρά να σκεφτεί τους καλύτερους και να γράψει ευχετήριες κάρτες. Επέλεξε 6 άτομα (τους άριστους!) από τις εξής ομάδες: Συνάδελφοί της κουτσομπόληδες με επίφαση καθωσπρεπισμού (δηλητηριώδεις ή σιγανοπαπαδιές), άτομα αναλόγου ποιότητας από το ευρύτερο κοινωνικό της περιβάλλον, «επαγγελματίες» πολιτικοί μεγαλόστομοι και «αφοσιωμένοι στο κοινό καλό» και άνθρωποι της εκκλησίας και της θεοσεβούς υποκρισίας. Στη συνέχεια, μετά από πολλές απόπειρες για τη σωστή διατύπωση ευχών, κατέληξε σ’ αυτό το ευχετήριο μήνυμα:

Εν όψει της εορτής Τελώνου και Φαρισαίου, νιώθουμε την ανάγκη να σας ευχηθούμε ολόψυχα Χρόνια Πολλά!

Είμαστε σίγουροι πως και τα επόμενα χρόνια θα συνεχίσετε  ακούραστα το φαρισαϊκό σας έργο, με τη γνωστή και θαυμαστή φαρισαϊκή συμπεριφορά που σας διακρίνει!

Έγραψε το κείμενο στον υπολογιστή, έφτιαξε τους φακέλους και βράδυ Σαββάτου 20 Φεβρουαρίου 2021, με τους Gipsy Kings παρέα για να ανεβαίνει η διάθεση, άρχισε με πολλές προφυλάξεις τη διανομή.

Ειρήνη Τζαννάτου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ