Τρίτη 28 Μαρτίου 2023
14 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Αγκαλιάσου γιατί… κάνει καλό και είναι μεταδοτικό!

21 Ιανουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς

Η Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς αποτέλεσε ιδέα ενός φοιτητή, του Kevin Zaborney, ο οποίος το 1986 αποφάσισε να βρει έναν επιπρόσθετο λόγο να προσφέρουμε απλόχερα μερικές παραπάνω αγκαλιές στους ανθρώπους που αγαπάμε. Μπορεί μέχρι και σήμερα να μην έχει καταγραφεί ως επίσημη Παγκόσμια Ημέρα από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, αλλά όλες οι χώρες προσπαθούν να της προσδώσουν μια ιδιαίτερη αξία στην εποχή μας. Έτσι λοιπόν κάθε 21 Ιανουαρίου όλοι οι άνθρωποι της Γης αγκαλιάζουν τους αγαπημένους τους ανθρώπους.

Στις πιο χαρούμενες στιγμές της ζωής μας τρέχουμε να αγκαλιάσουμε τον άνθρωπό μας. Το ίδιο και στις πιο δυσάρεστες. Είναι το στήριγμα και η δύναμή μας μαζί. Η πρώτη αγκαλιά, ήρθε κατά τη γέννηση μας, από την μητέρα μας. Η ζεστασιά της δεν συγκρίνεται με κανένα άλλο συναίσθημα, αφού είναι ικανή μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα να αλλάξει όλο μας το είναι. Με ένα μόνο άγγιγμα, ξεχάσαμε τη μεγαλύτερη αποτυχία μας, ξεπεράσαμε ένα χωρισμό, μοιραστήκαμε τη χαρά του πτυχίου μας και εν γένει, πολύ σημαντικές στιγμές στην ζωής μας.

Οι ειδικοί τη θεωρούν ως το καλύτερο φάρμακο, αφού τα οφέλη της είναι πολλά και έστω μία αγκαλιά μέσα στην ημέρα μπορεί να κάνει τη ζωή μας πιο ποιοτική. Μία αγκαλιά είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πως ωφελεί τησωματική και πνευματική μας υγεία. «Η θετική συναισθηματική εμπειρία της αγκαλιάς ενεργοποιεί διάφορες βιοχημικές και ψυχολογικές αντιδράσεις», υποστηρίζουν οι περισσότεροι ψυχολόγοι της εποχής μας. Ειδικότερα καταπολεμά τη μοναξιά, διώχνει το άγχος, ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα (μπορεί να αυξηθούν οι ορμόνες της ευεξίας, όπως η ωκυτοκίνη). Σύμφωνα με το Carnegie Mellon University των Η.Π.Α., το μεγαλύτερο αντίδοτο μίας ίωσης βρίσκεται στην αγκαλιά. Θεωρείται, δηλαδή κάτι σαν φυσική βιταμίνη που παίρνει ο οργανισμός μας για να αποφύγει τις ανεπιθύμητες ιώσεις. Ίσως ένα από τα μυστικά καλής υγείας, βρίσκεται δίπλα μας και εμείς μέχρι τώρα το αγνοούσαμε; Αγκαλιάστε το αγαπημένο σας πρόσωπο κάθε πρωί και σφίξτε το γερά, λέγοντας πόσο πολύ το αγαπάτε. Η υγεία μας βρίσκεται μέσα στα χέρια μας, ας μην την αφήσουμε να φύγει! Η αγκαλιά βοηθάει την καρδιά καθώς το αίσθημα αγάπης μόνο την καρδιά δε θα μπορούσε να αφήσει ανέπαφη. Μειώνει την καρδιακή πίεση και συμβάλλει στην αποφυγή άλλων καρδιακών παθήσεων. Μπορεί όταν ερωτευόμαστε, η καρδιά μας να χτυπάει πολύ δυνατά και να «κοντεύει να σπάσει», αλλά αν η αγκαλιά είναι δυνατή, ο χτύπος της είναι ακόμη πιο ευχάριστος. Νεότερες μελέτες δείχνουν πως η αγκαλιά βελτιώνει τις κοινωνικές δεξιότητες, καταπολεμά το στρες, ενθαρρύνει την εμπιστοσύνη και βοηθά στο «δέσιμο» του άνδρα με τη γυναίκα. Αγκαλιάζουμε λοιπόν και δε διστάζουμε να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας. Η αγκαλιά μεγαλώνει γερά παιδιά:«χρειαζόμαστε 4 αγκαλιές τη μέρα για να επιβιώσουμε, 8 αγκαλιές την ημέρα για να παραμείνουμε υγιείς και 12 αγκαλιές την ημέρα για να μεγαλώσουμε», δηλώνει η Virginia Satir, ψυχαναλύτρια και ειδική παιδοψυχολόγος.

Αγκαλιάστε, λοιπόν, τα παιδιά σας για να μεγαλώσουν πιο όμορφα και ισορροπημένα. Οι επιστήμονες τονίζουν πως οι αγκαλιές που σας έκαναν οι γονείς σας όταν ήσασταν μικροί, καθορίζουν το ποιοι είστε σήμερα. Η αγκαλιά μειώνει τον πόνο στα παιδιά. Αν το παιδί σας χτυπήσει, τότε δώστε του μια μεγάλη αγκαλιά διαρκείας. Με την αγκαλιά παράγονται ενδορφίνες, οξυτοκίνη και σεροτονίνη. Οι ενδορφίνες βοηθάνε στη μείωση του πόνου, ενώ η οξυτοκίνη και η σεροτονίνη κάνουν τα παιδιά σας πιο ευτυχισμένα. Η αγκαλιά κόβει το κάπνισμα. Έρευνες έχουν δείξει πως αν σας ακουμπήσει κάποιος στα σωστά σημεία μπορεί να σας κάνει να κόψετε μια κακή συνήθεια. Μια απλή αγκαλιά μπορεί να βελτιώσει κατά πολύ την υγεία ατόμων με Αλτσχάιμερ, γιατί τους δίνει χαρά, μειώνει την κατάθλιψη και τους βοηθάει να γίνουν πιο κοινωνικοί με τους γύρω τους. Εξάλλου, τα σπουδαιότερα συναισθήματα τις περισσότερες φορές δεν λέγονται, δείχνονται. Έρχονται στιγμές που μια αγκαλιά είναι το μόνο πράγμα που χρειαζόμαστε ως άνθρωποι, όλη την παρηγοριά που έχουμε ανάγκη ώστε να μας πλημμυρίσει με πραγματικό συναίσθημα αγάπης. Μια αγκαλιά σου δίνει κίνητρο και πίστη, σου δίνει αυτή τη χαμένη δύναμη που ψάχνεις εκείνη την στιγμή. Πολλές φορές, μια αγκαλιά μπορεί να σημαίνει τόσα πολλά, περισσότερα από όσα θα μπορούσες ποτέ να εκφράσεις με λέξεις.

Ξαφνικά όμως, με την πανδημία του κορωνοϊού η αγκαλιά κατέστη πολυτέλεια, ενώ έγινε τρόπος ζωής μας η«κοινωνική αποστασιοποίηση». Με πολύ απλά λόγια, επιβλήθηκε το να κρατάς απόσταση ακόμη και από αυτούς που αγαπάς και λαχταράς να αγκαλιάσεις. Έτσι, η πανδημία μας υπενθύμισε τη σπουδαιότητα της αγκαλιάς που προηγουμένως θεωρούσαμε δεδομένη. Αγκαλιαζόμασταν αλλά συχνά δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε πόσο σημαντικό είναι αυτό που μας συνέβαινε εκείνη τη στιγμή. Η πανδημία έχει “ποινικοποιήσει” πλέον τις αγκαλιές που τόσο ανάγκη έχουμε όλοι και ειδικότερα οι ευπαθείς ομάδες. Μέσα σε αυτές είναι οι ηλικιωμένοι, οι γονείς μας, η θεία ή ο θείος που ίσως μένει μόνος του, ο γείτονας με τον οποίο μεγαλώσαμε στην ίδια γειτονιά, ο φίλος που μοιραστήκαμε κάποτε το ίδιο θρανίο σε σχολείο. Ο άνθρωπος δεν μπορεί να συνεχίσει να ζει έτσι. Δεν είναι ούτε μαθημένος αλλά ούτε φτιαγμένος να ζει κατά αυτόν τον τρόπο. Και κάποια στιγμή, όταν όλο αυτό θα ανήκει στο παρελθόν και θα έχουμε επανέλθει στην κανονικότητα, ίσως τότε δεν φτάνει μια μόνο “Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς”.

Γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς κάθε μέρα, όχι μόνο στις 21 Ιανουαρίου και αγκαλιάσου γιατί…κάνει καλό και είναι μεταδοτικό!

Με την ευχή σύντομα, να αγκαλιαζόμαστε ξανά….

Κωνσταντίνος Σκλαβούνος
Κοινωνικός ΛειτουργόςΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Κεφαλληνίας
Αργοστόλι, Ιανουάριος 2022

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται