Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
18 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΡΑΓΕ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΤΕΣ–ΒΑΝΔΑΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΟΥ 2022; |Νίκος Σολωμός

Στις 15/01/2022 | 16:40 δημοσιεύτηκε είδηση (e-kefalonia.gr) αντιγραφόμενη  όπως παρακάτω:  

“Διάρρηξη πραγματοποίησαν άγνωστοι στο ΚΙΕ Εύδοξος, ήτοι το Αστεροσκοπείο του Αίνου τη νύχτα της Παρασκευής 14/01. Αυτό αποκάλυψε ο αντιπεριφερειάρχης Σταύρος Τραυλός μιλώντας στον Ionian Galaxy και τους Γιάννα Κουλουμπή και Ανδρέα Αρβανιτάκη Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες τα τηλεσκόπια και ο εξοπλισμός τους παρέμειναν άθικτα, εκλάπησαν όμως διάφορα άλλα αναλώσιμα υλικά που υπήρχαν. Όπως είπε ο κ. Τραυλός δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό και για μία ακόμη φορά η Αντιπεριφέρεια θα επιδιορθώσει τις βλάβες στην πόρτα και τις κλειδαριές της ενώ θα εξετάσει και περαιτέρω μέτρα προστασίας προκειμένου να μην επαναληφθεί αντίστοιχο περιστατικό.

Το ΚΙΕ Εύδοξος στον Αίνο αποτελεί ένα κόσμημα για το νησί μας και ένα εξαιρετικό επιστημονικό εργαλείο και οφείλουμε όλοι να το στηρίξουμε και αν μη τι άλλο να το σεβαστούμε”.

Προχθεσινή (6 Ιουνίου) φωτογραφία της Κεντρικής πύλης ενός Επιστημονικού Κέντρου ευρισκόμενου στο Ιόνιο  (ΚΙΕ «ΕΥΔΟΞΟΣ»),  δηλαδή  μέσα στην Περιφέρεια που κάποτε κυβέρνησε ο Υπατος Αρμοστής  της αγγλοκρατίας Σέρ THOMAS MAITLAND («ΜΕΤΕΛΑΣ»), 198 έτη μετά το θάνατό του. Οπως φάνηκε “ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΑΝΑΛΗΦΘΕΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ” ήταν τόσο αυστηρά που κινδύνευσαν οι βάνδαλοι να πλακωθούν από την 300 κιλών πόρτα. Πράγματι δέ, όμοιο περιστατικό δέν επαναλήφθηκε διότι δέν εξαφανίζουν, ούτε κλέβουν πιά. ΤΩΡΑ ΒΑΝΔΑΛΙΖΟΥΝ. Σπάνε εικόνες, φωτοτυπικά μηχανήματα, ανιχνευτές, Η/Υ, σχίζουν βιβλία, λερώνουν κρεββάτια, διαλύουν ΗΜ πίνακες, ξεκοιλιάζουν όργανα. Πλήθος τα δακτυλικά αποτυπώματα και τα graffiti.

Ακολουθεί η εγχάρακτη επιγραφή  των Κερκυραίων  στο  ΜΝΗΜΕΙΟ MAITLANT  (Ακρο Πλατείας «Σπιανάδα» της έδρας  της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων), με γλυπτό διάκοσμο ΥΠΟΓΡΑΦΟΜΕΝΟΥ από  τον Κερκυραίο Παύλο Προσαλέντη.

Το περιεχόμενό της  μας λέει πολλά  μέχρι σήμερα:

……«ΕΙΣ ΜΝΕΙΑΝ ΑΙΣΙΟΥ ΗΜΕΡΑΣ ΕΠΑΝΟΔΟΥ ΕΚ ΜΕΓΑΛΗΣ ΒΡΕΤΑΝΝΙΑΣ ΘΩΜΑ ΜΑΙΤΛΑΝΔΟΥ ΩΣ ΕΥΘΥΝΤΗΡΩΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΝΗΣΩΝ ΙΟΝΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΑΙ ΚΕΡΚΥΡΑΙΟΙ ΑΝΕΣΤΗΣΑΝ ΕΤΕΙ ΣΩΤ ΑΩΙΣΤ»

Στην επόμενη φωτογραφία εικονίζεται το καγκελάκι του αυταρχικού Maitland , αβανδάλιστο, φρεσκοβαμμένο,  σε αρίστη κατάσταση,  να προστατεύει  το μνημείο του για τους φιλεπιστήμονες νοσταλγούς της «ψεύτρας ελευθεριάς».

Στην μεθεπόμενη φωτογραφία η υπογραφή των -αλλεργικών στην επιστήμη-  διατεταγμένων  βανδάλων (μήπως αγνών φίλων  των «οικονομικών επενδύσεων»), 158 πεπολιτισμένα έτη μετά την Επτανησιακή  «Ενωση». Αν δεν ήταν Κεφαλονίτες, έκαναν χρήση έμμεσης κεφαλληνιακής “πρόσκλησης”.

Ν. Σολωμός

Μέλος Δ.Σ του ΚΙΕ (Αστεροσκοπείου στον Αίνο Κεφαλονιάς)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ