Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
12.4 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Οι μωβ μέδουσες έδωσαν το παρόν στη βόρεια Κεφαλονιά

Εικόνα άρθρου: μωβ μέδουσα στην παραλία Έμπλυση

Μαρτυρίες λουόμενων από την Έμπλυση και την Ιθάκη αλλά και φωτογραφίες ή βίντεο (όπως αυτή του άρθρου) μας κάνουν γνωστό το γεγονός ότι οι μωβ μέδουσες (Pelagia noctiluca) υπάρχουν και στα νησιά μας.

Φυσικά δεν πρόκειται για κάποιο συνταρακτικό γεγονός αλλά μάλλον για μία αναμενόμενη εξέλιξη καθώς, σύμφωνα με το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας, ήδη από το 2020 είχε σημειωθεί πληθυσμιακή έξαρση στο Αιγαίο η οποία αναμένεται να διαρκέσει για περίπου δύο χρόνια ακόμη.

Η εν λόγω μέδουσα θεωρείται ένα απ’ τα πιο επικίνδυνα είδη μεδουσών λόγω της νευροτοξίνης που έχει. Η επαφή μαζί της προκαλεί έντονο πόνο και είναι καλό να αποφεύγεται από τα ευαίσθητα άτομα.

Σε περίπτωση που παρουσιαστεί παρατεταμένο εξάνθημα, πρόβλημα επικοινωνίας ή άλλα έντονα συμπτώματα, η επίσκεψη σε κάποια δομή υγείας είναι επιβεβλημένη.

Αν τύχει και έρθετε σε επαφή με τον ανεπιθύμητο επισκέπτη, μπορείτε να ακολουθήσετε μερικά από τα παρακάτω βήματα φροντίδας:

  1. Πλένουμε προσεκτικά με θαλασσινό νερό, χωρίς να τρίβουμε την περιοχή του τσιμπήματος.
  2. Αν είναι διαθέσιμο, εφαρμόζουμε ένα μίγμα θαλασσινού νερού και μαγειρικής σόδας (σε αναλογία 1:1) για δύο λεπτά, ώστε να σταματήσει οποιαδήποτε επιπλέον έκκριση δηλητηρίου από πιθανά υπολείμματα κυτάρρων πλοκαμιών που έχουν μείνει στο δέρμα.
  3. Χρησιμοποιούμε μια πλαστική τραπεζική κάρτα ή κάτι παρόμοιο (και όχι τα χέρια μας) για να αφαιρέσουμε το μείγμα της μαγειρικής σόδας καθώς και οποιαδήποτε τυχόν υπολείμματα από το δέρμα μας
  4. Εφαρμόζουμε πάγο πάνω στο τσίμπημα για 5-15 λεπτά. Ο πάγος ή ακόμη και κάποιο παγωμένο αναψυκτικό, θα πρέπει να είναι μέσα σε σακούλα ή κάποιο άλλο περίβλημα, όπως ένα ύφασμα ή μπλουζάκι.
  5. Ελέγξτε αν υποχώρησε ο πόνος, κι αν είναι ανάγκη ξαναβάλτε πάγο για άλλα 5-15 λεπτά.
  6. Αν ο πόνος επιμένει, συμβουλευτείτε έναν γιατρό ή φαρμακοποιό για να σας συνταγογραφήσει παυσίπονα ή αντιφλεγμονώδεις κρέμες (όπως π.χ. 3-4% λιδοκαΐνη και υδροκορτιζόνη).
  7. ΜΗΝ τυλίγετε το σημείο τσιμπήματος σφιχτά με επιδέσμους, ΜΗΝ χρησιμοποιείτε ξύδι, ΟΥΤΕ γλυκό νερό, ΟΥΤΕ οινόπνευμα, ΟΥΤΕ αμμωνία.

[με πληροφορίες από το tvxs.gr]

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ