Κυριακή 23 Ιουνίου 2024
29 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Δουλειά αλλά με «ψαλιδισμένο» επίδομα ανεργίας ΔΥΠΑ: Μπαίνει πλαφόν στις μέρες εργασίας

Εντός του μήνα αναμένεται να ενεργοποιηθεί η ρύθμιση για την απασχόληση ανέργων που λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας.Η εκτίμηση μάλιστα είναι ότι η ρύθμιση θα αφορά περίπου 150.000 ανέργους.

Ειδικότερα σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση θα επιτρέπεται στους επιδοτούμενους ανέργους να απασχολούνται ως 12 μέρες τον μήνα με ανάλογη περικοπή του επιδόματος ανεργίας.

Συγκεκριμένα οι άνεργοι δε θα μπορούν να υπερβούν τις 12 ημέρες απασχόλησης τον μήνα ενώ θα κόβεται το επίδομα μόνον για τις μέρες της απασχόλησής τους.

Η νέα ρύθμιση ευνοεί τις συμβάσεις κατά παραγγελία, ή αλλιώς τις “συμβάσεις μηδενικών ωρών” που προβλέπει ο εργασιακός νόμος 5053/2023, καθώς διευκολύνει ανέργους που θέλουν να εργαστούν τα Σαββατοκύριακα, και με το καθεστώς που ίσχυε πριν τον νόμο, είτε θα έπρεπε να απασχοληθούν αδήλωτοι, είτε καθόλου γιατί αν δήλωναν την εργασία τους θα έχαναν όλο το επίδομα.

Με τη νέα διάταξη επιτρέπεται σε ανέργους της ΔΥΠΑ που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας να εργάζονται από 1 ως 3 ημέρες την εβδομάδα και κατ΄ ανώτατο όριο 12 ημέρες τον μήνα, με ημερήσιες συμβάσεις εργασίας, λαμβάνοντας κατά τις μέρες που θα απασχοληθούν τις αποδοχές εργασίας και όχι το επίδομα. Για τις ημέρες που δε θα απασχοληθούν θα συνεχίσουν να παίρνουν κανονικά το επίδομα ανεργίας.

Το κείμενο της διάταξης αναφέρει ότι “δεν εφαρμόζεται η αναστολή της επιδότησης σε επιδοτούμενους ανέργους, στην περίπτωση απασχόλησης με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου μίας (1) ημέρας που αναγγέλλονται στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, εφόσον η απασχόληση δεν υπερβαίνει σωρευτικά τις τρεις (3) ημέρες εβδομαδιαίως και τις δώδεκα (12) μηνιαίως, αφαιρουμένων από την τακτική επιδότηση ισαρίθμων με τις ημέρες απασχόλησης ημερησίων επιδομάτων”.

Για παράδειγμα, ένας άνεργος που παίρνει επίδομα, αν εργαστεί 8 μέρες τον μήνα θα χάσει το ημερήσιο επίδομα για 8 μέρες αλλά θα κερδίσει περισσότερα από την αμοιβή που θα πάρει ως εργαζόμενος. Αν ένας άνεργος απασχοληθεί για 12 μέρες το μήνα θα χάσει 12Χ 19,16 =229,9 ευρώ από το επίδομα ανεργίας 479 ευρώ αλλά θα λάβει αν πληρωθεί με το κατώτατο ημερομίσθιο 34,84Χ12=418 ευρώ.

Επομένως θα λάβει 418 ευρώ μισθό και άλλα 249 ευρώ από το επίδομα, δηλαδή συνολικά από εργασία και επίδομα θα εισπράξει 667 ευρώ. Χωρίς τη ρύθμιση θα έμενε με τα 479 ευρώ του επιδόματος ανεργίας. Ωστόσο θα υπάρξουν απώλειες στο εισόδημα του αν το ημερομίσθιο που θα λάβει είναι μικρότερο από τα 19,16 ευρώ ή αν εργαστεί με το καθεστώς της μερικής απασχόλησης.

Ωστόσο στην περίπτωση της μερικής απασχόλησης αν ο άνεργος εργαζόταν με μερική απασχόληση και λαμβάνει επίδομα 359 ευρώ με την νέα διάταξη αν απασχοληθεί για 12 μέρες, με καθεστώς πλήρους απασχόλησης θα αφαιρεθούν 12 ημερήσια επιδόματα, δηλαδή θα αφαιρεθούν 172,44 ευρώ (14,37 Χ12) και θα του μείνουν από το επίδομα ανεργίας 186 ευρώ.

Από την 12ήμερη εργασία θα κερδίσει 418 ευρώ, οπότε ο τελικός λογαριασμός, με επίδομα και ημερομίσθιο βγαίνει υπέρ του ανέργου καθώς από μισθό και επίδομα θα πάρει 590 ευρώ ενώ χωρίς τη ρύθμιση θα έμενε με τα 359 ευρώ του επιδόματος.

Κερδισμένος είναι ο άνεργος και στην περίπτωση που λαμβάνει το ημερήσιο επίδομα ανεργίας μερικής απασχόλησης (14,37 ευρώ) και εργαστεί με καθεστώς μερικής απασχόλησης, καθώς η αμοιβή από την εργασία του, θα είναι στα 17 ευρώ τη μέρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ