Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024
33.2 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ακυρώθηκε εκδήλωση του ΣΦΚΙ λόγω πνευματικών δικαιωμάτων / Θύελλα αντιδράσεων στα ΜΚΔ

Ο πρόεδρος του συνδέσμου Φιλολόγων Κεφαλονιάς Ιθάκης, κ . Ζαβιτσιάνος, έδωσε στη δημοσιότητα ανακοίνωση με την οποία κάνει γνωστούς τους λόγους για τους οποίους η επαιδευτική εκδήλωση που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα, Τετάρτη, αναγκάστηκε να αναβληθεί.

Μετά το πολιτιστικό πλήγμα της μη ανανέωσης της απόσπασης της κ. Μαθιουδάκη στην Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη, ήρθε κι αυτό το νέο “χτύπημα” ενάντια στον τοπικό πολιτισμό που, όπως ήταν λογικό, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων. Δείτε τι σχολίασαν στη σχετική ανάρτηση γνωστοί και αξιόλογοι συμπολίτες μας:

“Το να ζητείται χρηματικό ποσό από μια εκπαιδευτική εκδήλωση για την εκτέλεση των έργων του δημιουργού είναι απαράδεκτο ακόμη και αν θεωρήσουμε ότι είναι ένας απλός εισπρακτικός μηχανισμός ο συγκεκριμένος φορέας συλλογικής διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων. Αλλά το να ζητείται έλεγχος του περιεχομένου της εισήγησης είναι εξοργιστικό και, όπως εύστοχα επισημαίνεται στην ανακοίνωση, προσβλητικό για έναν επιστημονικό φορέα…”
Ηλίας Τουμασάτος

“Είναι εξοργιστικό, πρωτοφανές ,θλιβερό να ζητείται προέλεγχος του περιεχομένου μιας εκδήλωσης Φιλολόγων που ,όπως κάθε χρόνο είχε οργανωθεί με απόλυτο σεβασμό στον τιμώμενο λογοτέχνη, και στην προκειμένη στον Νίκο Γκάτσο. Μαθήτριες και μαθητές μας άκουσαν στην τάξη μελοποιημένα του έργα ( έπρεπε να ζητήσουμε άδεια;;;), επεξεργάστηκαν το ποίημα ” Ο εφιάλτης της Περσεφόνης ( συγγνώμη που δεν πήραμε την άδεια), εμπνεύστηκαν από αυτό( ντροπή τους) και συνέθεσαν δικά τους έργα .

Ζούσε ο Αντώνης Σαμαράκης όταν τον τίμησε ο Σύνδεσμος Φιλολόγων, ζούσε η Κική Δημουλά και τόσοι άλλοι λογοτέχνες και ουδέποτε ζητήθηκαν χρήματα και ενημέρωση πρότερη του περιεχομένου των εκδηλώσεων προκειμένου αυτές να εγκριθούν και να πραγματοποιηθούν. Στις,σχολικές γιορτές μαθήτριες και μαθητές ερμηνεύουν στίχους διαφόρων συνθετών και στιχουργών. Ουδέποτε συνέβη αυτό που έγινε σήμερα και που ,δικαίως, εξόργισε, προβλημάτισε, στενοχώρησε, εκπαιδευτικούς, γονείς, μα κυρίως τα παιδιά που όλο το χρόνο δούλεψαν γι` αυτήν την εκδήλωση.

Κρίμα να προσπαθούμε να παράξουμε πολιτισμό σε τόσο αντίξοους καιρούς, να προσπαθούμε να στρέψουμε τα παιδιά στο ποιοτικό τραγούδι και στη λογοτεχνία, να το πετυχαίνουμε, να συνεργαζόμαστε με τόσο ενθουσιασμό και αυτό να προσμετράται σε χρήματα. Πραγματικά, αν ζούσε ο Νίκος Γκάτσος θα σιγοψιθύριζε αυτό που η Λουίζα, μία αγαπημένη μαθήτρια, θα απήγγειλε αύριο:” Καληνύχτα Κεμάλ.. αυτός ο κόσμος δεν θα αλλάξει ποτέ. Καληνύχτα “….”
Σοφία Νεοφύτου

“Επειδή αυτός ο κόσμος πρέπει να αλλάξει, έστω στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, οφείλουμε να ερευνήσουμε περισσότερο αυτήν τη λυπηρή υπόθεση. Θα το κάνουμε!

Από το 1988, έτος ιδρυσής του, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Κεφαλονιας και Ιθακης προκηρύσσει και υλοποιεί λογοτεχνικό διαγωνισμό για τους μαθητές των Γυμνασίων και των Λυκείων των δυο νησιών μας αφορμωμενο από απόσπασμα Έλληνα ή ξένου λογοτέχνη, στον οποίο αφιερώνεται ο διαγωνισμός.

Ο Σύνδεσμος έχει αφιερώσει τον διαγωνισμό στη Δ. Σωτηρίου και στον Οδ. Ελυτη, επίσης εν ζωή. Στον Ν. Βρεττάκο και στον Γ. Ρίτσο την επαύριο του θανάτου τους. Στον Λορκα, στον Καβαφη, στον Σικελιανο, στον Δροσίνη χωρίς να έχουν κλείσει 70 χρόνια από το θάνατο τους.

Τι ανήκουστο είναι αυτό που έγινε σήμερα!

Ζητηθηκε απο σχολική εκδήλωση να καταβληθούν πνευματικά δικαιώματα. Δηλαδή μαθητές και εκπαιδευτικοί να πληρώσουν για να μιλήσουν και να ακούσουν για τον Γκάτσο!

ΑΙΔΩΣ, Αργείοι!

Και να στείλουμε, λέει, εμείς- επιστημονικός σύλλογος- την εισήγηση της συναδέλφου για το έργο του Γκάτσου προς έγκριση!

Ας γελάσω, που θα έλεγε κι ο Καραγάτσης!”
Αλίκη Γαλιατσάτου

Τί άλλο θα δούμε;
Μελισσάς Μιλτιάδης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ