Στην εξαιρετική εκδήλωση που διοργάνωσε το τμήμα Περιβάλλοντος του Δήμου Αργοστολίου δόθηκε το βήμα στα παιδιά για να απαγγείλουν ποίηση και να διαβάσουν τις εκθέσεις τους σχετικά με τα αδέσποτα.


Ήταν μία σημαντική, θεωρούμε, πρωτοβουλία, να βγουν τα παιδιά μπροστά με τη νιότη και τη χάρη τους και να επικοινωνήσουν, έτσι, με τον καλύτερο τρόπο τα ζητήματα που πραγματεύτηκε η εκδήλωση-δηλαδή το μικρό αφιέρωμα στη μάνα και τη ζωοφιλία.


Αρχικά ανέβηκαν στη σκηνή η Ειρήνη Βαρούχα και η Αριάδνη Γήτα οι οποίες απήγγειλαν με θαυμαστό τρόπο δύο ποιήματα της Νίκης Φωκά, το “Για τη μάνα” και το “Πάντα εκεί…”. Μπορείτε να απολαύσετε τις απαγγελίες τους στο βίντεο που ακολουθεί.


Στη συνέχεια το μικρόφωνο πήρε η ραδιοφωνική παραγωγός Τίνα Σπυράτου που με την εκθαμβωτική παρουσία της και το ζεστό της χαμόγελο έβαλε μέσα στις καρδιές μας νοήματα για τα πανίσχυρα συναισθήματα που προκαλεί η έννοιας της μάνας.


Η κυρία Σπυράτου μίλησε τόσο απλά και καθημερινά όσο όμως και με ουσιώδη και διαπεραστικό τρόπο. Μέσα σε λίγες γραμμές διαπέρασε όλες μας τις ζωές. Από την πρώτη στιγμή που ερχόμαστε σε επαφή με τη μάνα, και τις δυσκολίες της παιδικής ηλικίας και της εφηβείας, μέχρι τη διά βίου ανησυχία και ίσως και τη μετά θάνατον(!) επίδραση της μάνας στα παιδιά της!

Η αμεσότητά της και η αδιαμεσολάβητη προσέγγισή της στο νόημα της μητρότητας ως μητέρας 3+1 πλασμάτων κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον του ακροατηρίου που την άκουσε με προσοχή και τη χειροκρότησε θερμά!

Στη συνέχεια η μαθήτρια Μαρίλια Χριστοβίτση απήγγειλε με χάρη ένα ακόμη ποίημα της Νίκης Φωκά που αυτήν τη φορά είχε να κάνει με τα ζώα, εισάγοντας έτσι την εκδήλωση στο 2ο και κύριο μέρος της. Η Μαρίλια απήγγειλε με νόημα το όμορφο και συγκινητικό ποίημα της Νίκης Φωκά κερδίζοντας ένα δυνατό χειροκρότημα. Μπορείτε να απολαύσετε την απαγγελία της στο βίντεο που ακολουθεί.



Τέλος, η μαθήτρια, Ντεράρα Τσοκάι, και ο μαθητής, Παναγής Κοψαχείλης, της ΣΤ τάξης του Γ Δημοτικού Σχολείου Αργοστολίου, μας διάβασαν τις εκθέσεις τους σχετικά με τη ζωοφιλία και τα αδέσποτα.


Τα παιδιά έγραψαν καταπληκτικά κείμενα, με ορθή δομή, εύστοχες παρατηρήσεις, χρήσιμες προτάσεις και ολοκληρωμένη σκέψη. Ακόμη και η ανάγνωσή τους ήταν υπέροχη και όλοι τους καταχειροκρότησαν!


Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί όλα τα παραπάνω τα οποία συνιστούν ουσιαστικά το πρώτο μέρος της σπουδαίας εκδήλωσης του τμήματος περιβάλλοντος του Δήμου Αργοστολίου.