Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
17 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Προεκλογικός κυβερνητικός «Ιανός»

Νικόλας Φαραντούρης

Ο Ιανός είναι ένας από τους παλαιότερους θεούς των Ρωμαίων. Είναι ο θεός των μεταβάσεων. Τοποθετείται συνήθως σε σημεία διαβάσεων, όπως είναι οι θύρες, οι πύλες και οι γέφυρες. Ο Ιανός απεικονίζεται με δύο όψεις. Είναι ένας διπρόσωπος θεός. Όπως και η κυβερνητική προεκλογική δράση. Χαρακτηριστικό (αλλ’ όχι μεμονωμένο) παράδειγμα από την ιδιαίτερη πατρίδα μου την Κεφαλονιά, οι αποζημιώσεις από τον κυκλώνα Ιανό που έπληξε την Κεφαλονιά και Ιθάκη προ διετίας.

Ας πάρουμε τα πράγματα απ’ την αρχή:

Ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός» αναπτύχθηκε σε περιοχές του Ελλαδικού χώρου από τις 16 έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2020 και έπληξε ιδιαίτερα την Κεφαλονιά. Η πολιτεία αποφάσισε και ορθώς να προχωρήσει σε αποζημιώσεις των πληγέντων. Δεν είναι του παρόντος η πελατειακή διαχείριση («δι’ ενεργειών μου») των αποζημιώσεων και των πληγέντων τη διετία που πέρασε, αλλ’ επ’ αυτού θα επανέλθω. Το σίγουρο είναι ότι οι προεκλογικές ανασφάλειες οδήγησαν σε φιάσκο και στη δικαιολογημένη οργή εκατοντάδων ωφελούμενων που προσδοκούσαν πρόσθετες αποζημιώσεις, κατόπιν βεβαίως της κυβερνητικής (προεκλογικής) πρόσκλησης.

Μαζί λοιπόν με την εσπευσμένη, ολιγόωρη θερινή επίσκεψη Μητσοτάκη στην Κεφαλονιά και τις διαρροές για την «ενίσχυση» του ψηφοδελτίου με «φρέσκα πρόσωπα», επιστρατεύτηκαν και οι πρόσθετες αποζημιώσεις του Ιανού.

Συγκεκριμένα, η τελευταία τροποποίηση της Πρόσκλησης Υποβολής Αιτήσεων Χρηματοδότησης για τη δράση «Επιχορήγηση υφιστάμενων επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία σε περιοχές που υπέστησαν μεγάλες φυσικές καταστροφές», καλούσε επιχειρήσεις να υποβάλουν προτάσεις για αποζημιώσεις που έφθαναν μέχρι και τις 18.000 ευρώ. Εκατοντάδες επιχειρήσεις σε Κεφαλονιά και Ιθάκη έσπευσαν να καταρτίσουν φακέλους επιβαρυνόμενες με αντίστοιχα (λογιστικά κλπ.) έξοδα. Πραγματοποιήθηκαν μάλιστα και σχετικές παρουσιάσεις της Δράσης σε Επιμελητήρια, καθώς και υπερήφανες εξαγγελίες και δελτία τύπου για τα «κονδύλια που έρχονται».

Ωστόσο στις 23.09.2022, αιφνιδιαστικά κι όταν πλέον έπαψε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών για το Σεπτέμβρη-Οκτώβρη, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανακοίνωσε διαφορετικές και περιοριστικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση των περίφημων αποζημιώσεων.

Και εδώ εγείρονται εύλογα ερωτήματα: Οι προτάσεις που είχαν κατατεθεί πριν τις νέες κυβερνητικές ανακοινώσεις πως θα αξιολογηθούν; Οι εκατοντάδες «προεκλογικοί ωφελούμενοι» που υπεβλήθησαν σε έξοδα κατάρτισης φακέλων και με την νέα τροποποίηση σήμερα αποκλείονται, πως θα αποζημιωθούν;

Ο προεκλογικός πυρετός αποκαλύπτει τον διπρόσωπο κυβερνητικό Ιανό που γυρίζει μπούμερανγκ στο δρόμο προς τις κάλπες.

Άρθρο στο ΠΑΡΟΝ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ για την πελατειακή διαχείριση των αποζημιώσεων του κυκλώνα «Ιανού» σε Κεφαλονιά & Ιθάκη από το Νικόλα Φαραντούρη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ