Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023
13.8 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Διονύσης Καππάτος: Χαιρετίσματα στην εξουσία…

ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ 21/06/2023

… σκέψεις ,εικόνες, χαμένες ευκαιρίες , περνούν από την οθόνη του μυαλού μου για την περιπέτεια των αδέσποτων ψυχών στο νησί μας ,με αφορμή τις πρόσφατες επιθέσεις σε συμπολίτες μας, τις δηλώσεις των τοπικών αρχόντων, την απολεσθέντα ευζωία των εθελοντών στον δύσκολο καθημερινό αγώνα τους, και μια σύντομη αναδρομή στην παλινωδία, ατολμία , άβουλη σκέψη και πράξη της εκτελεστικής Δημοτικής εξουσίας ..

Τι να πρωτοθυμηθώ αλήθεια..

Τα επίσημα έγγραφα στην δημαρχία Παρίση θέτοντας επί τάπητος το πραγματικό μέγεθος των προβλημάτων του καταφυγίου..

Πόσες και πόσες φορές υποδείξαμε, ζητήσαμε και εν τέλει συμφωνήσαμε για την ανάγκη νομιμοποίησης και εκσυγχρονισμού της υπάρχουσας δομής ή και την δημιουργία μας νέας σύγχρονης… εκεί στα γραφεία των ιθυνόντων…

Που πήγαν οι κόποι μας για να συστηθεί ένα κτηνιατρείο που θα λειτουργούσε υπό την εποπτεία του Δήμου για να στοχεύσουμε στον περιορισμό των νέων γεννήσεων ζώων και κατά συνέπεια την αποτελεσματική μείωση της τροφοδοσίας της αλυσίδας αδέσποτων ψυχών σε όλα τα πλάτη και μήκη του νησιού μας…

τόσο κόπος ,ολική ανακατασκευή με ίδια κεφάλαια στον χώρο που αρχικά μας παραχωρήθηκε στην Πλατεία Μπακογιάννη , τόσες δωρεές από ξένες κλινικές σε υλικοτεχνικό υλικό που έγιναν για την άριστη εικόνα που είχε ο Σύλλογος μας και με πολλές προσωπικές επαφές των μελών μας, τόσα όνειρα που οδηγήθηκαν με αριστοτεχνικό τρόπο στις καλένδες της αδιαφορίας τους αφού αδυνατούσαν και αδυνατείτε ,να βρουν τρόπους να το λειτουργήσουν ,παρόλο που τους είχαμε στο πιάτο τον κανονισμό λειτουργίας ίδιων προσπαθειών σε άλλους δήμους της ελληνικής επικράτειας… και φυσικά με εξασφαλισμένη την συνδρομή των επαγγελματιών κτηνιάτρων του νησιού μας στην τεράστια αυτή προσπάθεια για να έχουμε σε βάθος χρόνου πραγματικό έλεγχο γεννήσεων… απέτυχαν οικτρά!!! Και στο τέλος επικαλέσθηκαν, αφού το είχαμε έτοιμο να λειτουργήσει ,διάφορους λόγους για να μην τον παραχωρήσουν … προτίμησαν και προτιμάτε να μένει εκεί βουβό τόσα χρόνια τώρα και να χρησιμοποιείται ο εξωτερικός τους χώρος για άπλωμα μπουγάδας, αθλοπαιδιών όπως σούζες με μηχανάκια ,ελεύθερης συμμετοχής σκοποβολή, κλπ…

σκεφτείτε πόσο πολύ θα είχε προχωρήσει το πρόγραμμα των στειρώσεων αν τελικά υπήρχε η βούληση να λειτουργήσει…6 χρόνια τώρα πόσο πολύ θα είχε προχωρήσει ο έλεγχος των γεννήσεων ..πόσο λιγότερα αδέσποτα θα υπήρχαν ..

Αλλά τι λέω τώρα.. εδώ δεν μπορείτε να βρείτε κονδύλι για να έρθουν εθελοντές Έλληνες και ξένοι κτηνίατροι για να τρέξουν πρόγραμμα δωρεάν στειρώσεων… κονδύλι που αφορά τα μεταφορικά ,φιλοξενία και σίτιση της ομάδας αυτής.. να απορείς με το σκεπτικό σας με δεδομένο την προσπάθεια που λέτε ότι καταβάλετε…και δεν εννοώ μια φορά ..εννοώ σε συχνά χρονικά διαστήματα.. άσε που η αδειοδότηση ενός δημοτικού κτηνιατρείου είναι απείρως πιο εύκολη να γίνει ,παρέχει δε στον Δήμο την δυνατότητα μόνιμης πρόσληψης επιστημονικού συνεργάτη- κτηνίατρου με τα αποτελέσματα να γίνονται εύκολα αντιληπτά σε σύντομα χρόνο ..και με απείρως λιγότερο κόστος λειτουργίας του… και αυτή την πρόταση την είχαμε καταθέσει ,κουβεντιάσει αλλά..

Ο ηλεκτροφωτισμός της δομής.. η σύνδεση της με το κεντρικό αποχετευτικό δίκτυο.. η μελέτη αποστράγγισης των όμβριων υδάτων από τους υφιστάμενους χώρους φιλοξενίας των ζώων…

το έργο των εθελοντών που θα τους ενίσχυαν δημοτικοί υπάλληλοι.. κούφια λόγια όλα, άκρατη πολιτική παραχολογία…

το σαίτ του δήμου για τις υιοθεσίες.. η περιβόητη λειτουργία της 5μελής επιτροπής.. η ανεύρεση των χώρων επαναπροώθησης των αδέσποτων ζώων στα γεωγραφικά όρια των δήμων μας ..το άλλο πάλι με τις ταΐστρες και ποτίστρες του δήμου μας που από ανάσα στα αδέσποτα μας έχουν μετατραπεί σε πηγές μόλυνσης και κινδύνου της δημόσιας υγείας, εγκαταλελειμμένοι από την δημοτική αρχή ,που αρκέστηκε στην φωτογράφηση τους κατά την τοποθέτηση τους με βαρύγδουπες περιγραφές της αποφασιστικότητας των δημοτικών αρχών να τα σενιάρουν όλα σύμφωνα με την νομοθεσία , και που φυσικά μετά την καταγραφή των λάικς στα σόσιαλ ..ξεχάστηκαν και φορτώθηκε η λειτουργία, τροφοδοσία και συντήρηση τους στις πλάτες των εθελοντών…. και αυτά…

Παντού εθελοντές .. εθελοντές με τίμημα, την δική τους ευζωία , προκειμένω την μείωση της απαξίωσης της αξιοπρέπειας των εγκαταλελειμμένων 4ποδων φίλων μας ,και το χειρότερο η προσπάθεια τους αυτή εργαλειοποιείται στο μέγιστο βαθμό από τους πολιτικούς μας ,προκειμένω αυτοί που είναι οι υπεύθυνοι σύμφωνα με την νομοθεσία να είναι ήσυχοι ,να μην γνωρίζουν κατά που πέφτει το καταφύγιο, να μην αγχώνονται για την ανεύρεση των τροφών για την επιβίωση αυτών των άτυχων ζώων ,να μην ταλαιπωρούνται με την αναλγησία των συμπολιτών μας που εγκαταλείπουν σωρηδόν τους πρώην φίλους τους ,να μην αγωνιούν με το που θα πάνε όλα αυτά τα ζώα… και τόσα άλλα μην…

Μια νομοθεσία με την σειρά της ανεξήγητη.. πού όσο και να την διαβάζει κανείς απορεί με τους συντάξαντες ..που θα επανενταχθούν αυτά τα έρμα τα ζώα στον ιστό της πόλης??ποιες τοποθεσίες μένουν αν αφαιρέσουμε όλες αυτές που απαγορεύονται??και πως θα εξασφαλιστεί η μη μετακίνηση τους από την μια πλευρά της πόλης στην άλλη, στις περιοχές που απαγορεύονται από την νομοθεσία ,η μη δημιουργία ομάδων από σκυλιά,που έχοντας πλημμελή φροντίδα στοιχειωδών τροφικών αναγκών συχνά πυκνά ενστικτωδώς εκδηλώνουν επιθέσεις σε άτυχους συμπολίτες μας με πρόσφατα τα περιστατικά με ελαφρύ τραυματισμό, ευτυχώς..και πως όλα αυτά θα τα τρέξει ο Δήμος που είναι η ευθύνη του η εφαρμογή αυτής της νομοθεσίας?? Πάλι με εθελοντές??

Και τελικά πόσοι δήμοι στην ελληνική επικράτεια μπορούν να συστήσουν, λειτουργήσουν και διατηρήσουν τις δομές που αναλυτικά περιγράφει η νομοθεσία ..πόσοι άραγε??γελάω ..οι άνθρωποι είναι άλλου για αλλού …ασκήσεις επί χάρτου με χαρτογράφους άσχετους γραφιάδες εκπρόσωπους της εκάστοτε κυβέρνησης..

Εθελοντές λοιπόν.. λέξη μαγική ..το όνειρο του κάθε δήμαρχου….

Τώρα κε δήμαρχε να σε ρωτήσω …

δεν ξέρεις τα θέματα στο καταφύγιο??δεν ξέρεις ότι με τέτοιες μελέτες που συνέταξαν- αντέγραψαν οι δικοί σου δεν υπήρχε η παραμικρή περίπτωση να εγκριθούν και να μπει το νερό στο αυλάκι για την δημιουργία μιας σύγχρονης δομής????αν ήταν μια σοβαρή μελέτη θα είχε την τύχη της μελέτης του δήμου Σάμης ,και τόσων άλλων δήμων της επικράτειας μας…θα είχε εγκριθεί ..δεν είναι μόνο θέμα γραφειοκρατίας όπως ισχυρίστηκες.. είναι θέμα ικανοτήτων και πραγματικής θέλησης.. πρωτίστως!!!!

…δηλαδή.. πόσους μήνες πριν ,αφού και μείς έχουμε πρόσβαση στα του υπουργείου δεν σας προειδοποιούσαμε για την ατυχή προσπάθεια σας??και σεις αδιαφορούσατε ??για πες ..και μην μας απαντήσεις δεν ήξερα, δεν έχω διαθέσιμο κόσμο ..δεν δεν δεν …

Ή μήπως τελικά δεν ήθελες να εγκριθεί η μελέτη για δικούς σας λόγους??

Περιέγραψε μας λοιπόν ..αυτή την τιτάνια προσπάθεια σου να ενισχύσεις το έργο του συλλόγου ..με απλά λόγια.. λόγια καρδιάς… ανέλυσε μας δηλαδή τα λεγόμενα σου στο ραδιόφωνο.. και μην αναφερθείς στα ψίχουλα που διαθέτεις για την σίτιση ..γιατί εν τέλει οι συμπολίτες μας από το υστέρημα τους και οι ξένοι ευαισθητοποιημένοι πολίτες μας κρατούν όρθιους… οι προσωπικές μας σχέσεις δηλαδή και πάλι ..όχι η δική σου προσπάθεια… εκτός και νομίζεις ότι οι ετήσιες 17000 που διαθέτεις για τροφές και ως εκ θαύματος φέτος ,που από ..σύμπτωση είναι η χρονιά των δημοτικών εκλογών τις έκανες 20000,άρα έχεις δυνατότητες αν θέλεις για παραπάνω, αρκούν για να σιτιστούν, και έχουν υγειονομική κάλυψη τα 200 σκυλιά του καταφυγίου… πρόχειρα να σου υπολογίσω ότι ημερήσια δαπάνη που χορηγείς ανά αδέσποτο είναι 0,27 λεπτά που με αυτά πρέπει να ταϊστούν και να φροντιστούν!!!!

..για φέτος μόνο δε, χρονιά εκλογών για σένα και οι στειρώσεις διπλασιαστήκαν!!! Από 50 σε 100…ναι αυτή ήταν πολύ καλή κίνηση, που αν το καταλάβεις την δυναμική της είμαστε σίγουροι ότι εκεί θα εστιάσεις!!!!

Πάρε τους δικούς σου και κόπιασε στην δομή να μας κοιτάξεις στα μάτια να μας εξηγήσεις τις προσπάθειες σου.. ή αν θέλεις κάλεσε μια ανοιχτή συγκέντρωση σε ένα δημόσιο χώρο να έρθουν και οι συμπολίτες μας να μας εξηγήσεις όλα αυτά που λες για να μην σε αδικούμε κιόλας.. να μιλήσουμε όλοι ..και σεις αλλά και μεις ..να ακούσουν οι συμπολίτες μας.. να ρωτήσουν και αυτοί… η επιτομή της δημοκρατίας κε Δήμαρχε …όχι μονόλογοι… ..κάνε ένα δημόσιο κάλεσμα να τα πούμε όλοι μας για όλα!!!

Και καλά ..εξήγησε μας σε παρακαλώ… ποια υπηρεσία του Δήμου κατάφερε να πιάσει το σκυλί των επιθέσεων και που το πήγατε αφού απαγορεύεται η είσοδος άλλων αδέσποτων ζώων στην υπάρχουσα δομή με την γνωστή απόφαση της περιφέρειας??

Στο δια ταύτα τώρα κε. δήμαρχε..γιατί οι εθελοντές πάλι πρέπει να επωμισθούν την δική σου υποχρέωση , να εξηγεί σε κάθε απορημένο επισκέπτη του νησιού μας τους λόγους που ο σύλλογος δεν μπορεί να συνδράμει όπου του ζητούν βοήθεια??

Γιατί δεν αναρτάται στο διαδίκτυο η περιβόητη απόφαση και το σκεπτικό του αρμόδιου αντί περιφερειάρχη να κλείσει η υπάρχουσα δομή για να πιεστείτε εσείς της δημοτικής αρχής να επισπεύσετε την κατασκευή της νέας υπερσύγχρονης, κα να εξηγήσετε και αντιμετωπίσετε εσείς και οι τουριστικές σας επιτροπές την οργή των επισκεπτών μας ??πως γράφεται για τις υπόλοιπες ομορφιές του νησιού??και αυτό μια ομορφιά είναι… να την περιγράψετε ,να τοποθετηθείτε, να εξηγήσετε εσείς και η περιφέρεια και να μην απολογούμαστε εμείς …όλα να τα εξηγήσετε ..γιατί αυτοί έχουν άλλη κουλτούρα και πρέπει να τους μιλήσετε… και κυρίως να τους πείσετε.. γινόμαστε παγκόσμια ξεφτίλα κυρ Δήμαρχε με την πολιτική της διαχείρισης των αδέσποτων στα μάτια των χιλιάδων επισκεπτών του νησιού μας κατά την τουριστική περίοδο….. αναρωτηθήκατε τι ακριβώς αισθήματα και σχόλια αγάπης εκφράζονται κατά της Δημοτικής σας αρχής για το συγκεκριμένο θέμα και την διαχείριση του??

Όπως πρέπει να τους εξηγήσετε τους λόγους που τα συμπαθέστατα πτηνά του κουτάβου κάνουν τις βόλτες τους με κίνδυνο την ύπαρξη τους στο δρόμο ταχείας κυκλοφορίας στην προσπάθεια ανεύρεσης νερού και τροφής ή να αποφύγουν επίθεση από τα αδέσποτα που παραφυλάνε κάπου εκεί έξω??αλλά είναι μεγάλος κύκλος συζητήσεων ε??

Και πρέπει πάλι η γραμματεία του δήμου να βγάζει ανακοινώσεις στις ανακοινώσεις για να περιγράψει το δαιδαλώδες νομικό πλαίσιο διαχείρισης των δημόσιων χώρων εκεί ,που απαγορεύει τα αυτονόητα της προστασίας τους στα πλαίσια ενός πολιτισμένου Δήμου που διοικείται από φιλόζωους και ευαίσθητους άρχοντες….και στα Αγγλικά ..άσε κε. Δήμαρχε θα μπλέξουμε…

Στο φινάλε όπως είχε αναφερθεί ας τρέξουν οι εθελοντές να τα μεταφέρουν πιο μέσα στο δάσος του κουτάβου και να τα φροντίζουν… χώρος διαθέσιμος υπάρχει..ένα κομμάτι χρησιμοποιούν μόνο για την εμπορία των υποειδών..ο υπόλοιπος χώρος είναι διαθέσιμος…

κε Δήμαρχε ..πολιτική βούληση χρειάζεται να κάνεις το αυτονόητο… μπουνιά στο τραπέζι δηλαδή και να αναφωνήσουμε όλοι οι δημότες

μπράβο στο δήμαρχο μας . ..

Και επειδή πολύ λόγος γίνεται περί νομοθεσίας…

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία 4830/21 ,Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς –Πρόγραμμα Αργος ,στο κεφάλαιο ΣΤ ,θα τα βρεις όλα αναλυτικά γραμμένα ,αναλυτικά κε Δήμαρχε ..τις υποχρεώσεις σου και τις αρμοδιότητες σου..

Δεν υπάρχει οιοδήποτε προσωπικό μαζί σου..

το καταλαβαίνεις άλλωστε.. έχουν όμως ωριμάσει πλέον οι συνθήκες και υπάρχουν και χρηματοδοτικά εργαλεία που ..περνούν ..έξω από το Δημαρχείο σου και δεν μπορείτε εσείς, ο μητροπολιτικός Δήμος του νησιού μας να κάνετε το ίδιο που κάνουν οι πιο μικροί Δήμοι της Κεφαλονιάς μας και στην υπόλοιπη επικράτεια.. και μας λυπεί πολύ αυτό… μας εξοργίζει δε η απάθεια και η κλισέ απάντηση και παραίνεση σας .. προς τους εθελοντές ..

Μου έρχεται στο νου το ποίημα για τα ζώα του Γιάννη Πολέμη που διδασκόμασταν στο σχολειό μας..

…ποτέ δε θα πειράξω ,τα ζώα τα καημένα.. Μην τάχα σαν κι εμένα κι εκείνα δεν πονούν..

Κλείνω εδώ τις λίγες σκέψεις μου.. τις καταθέτω όχι με την ιδιότητα μου σαν μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Ντόρις.. αλλά σαν δημότης αυτής της πόλης που λατρεύω ,που εδώ μεγάλωσα και δραστηριοποιούμε ,και δεν μπορώ να μην αντιδρώ με αυτά που παρατηρώ και συμβαίνουν γύρω μου ..

Τις σκέψεις αυτές, προσυπογράφει και ο Μενέλαος Τουμαζάτος , μέλος και αυτός του Δ.Σ. του Συλλόγου Ντορίς.

ΚΑΠΠΑΤΟΣ ΑΝΤ.ΔΙΟΝΥΣΗΣ

ΤΟΥΜΑΖΑΤΟΣ ΜΕΝΕΛΑΟΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται