Σάββατο 27 Απριλίου 2024
13 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Τα βιβλία θα έπρεπε να πωλούνται μόνο στο φυσικό τους χώρο, στα βιβλιοπωλεία.

Βιβλίο (ουδέτερο) Χειρόγραφα ή τυπωμένα φύλλα χαρτιού ίδιου μεγέθους και σχήματος, τα οποία έχουν συρραφεί από τη μία πλευρά και καλύπτονται με εξώφυλλα. Συνήθως εκδίδονται σε πολλά αντίτυπα.

Αρκεί άραγε αυτό για να περιγράψει επαρκώς τι είναι ένα βιβλίο; Μπορεί η παραπάνω περιγραφή να εξηγήσει πώς σε αυτό το λεπτεπίλεπτο, εύθραυστο αντικείμενο βρίσκεται καλά κρυμμένη η ψυχή ενός συγγραφέα; Μια ψυχή που φτερουγίζει έτοιμη να ταξιδέψει τον αναγνώστη σε κόσμους φανταστικούς, ονειρεμένους. Είναι πολύ ιδιαίτερα αντικείμενα τα βιβλία, μαγικά. Το έχει πει καλύτερα από μένα ο Καρλ Σαγκάν.

«Τι εκπληκτικό πράγμα που είναι ένα βιβλίο! Είναι ένα επίπεδο αντικείμενο κατασκευασμένο από ένα δέντρο, με κάποια εύκαμπτα τμήματα στα οποία είναι αποτυπωμένες πολλές μαύρες αστείες μουντζούρες. Αλλά με μια ματιά μόνο είσαι μέσα στο μυαλό κάποιου άλλου ανθρώπου, ίσως κάποιου που είναι νεκρός εδώ και χιλιάδες χρόνια. Ένας συγγραφέας μιλάει καθαρά και αθόρυβα μέσα στο κεφάλι σου, διασχίζοντας χιλιετίες. Απευθείας σε σένα. Το γράψιμο είναι ίσως η μεγαλύτερη ανθρώπινη εφεύρεση, συνδέοντας μεταξύ τους ανθρώπους που δεν γνώριζαν ο ένας τον άλλον, πολίτες μακρινών εποχών. Το βιβλίο σπάει τα δεσμά του χρόνου. Το βιβλίο είναι η απόδειξη ότι οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν μάγια».

Γι’ αυτό και θα έπρεπε να πωλούνται μόνο στο φυσικό τους χώρο, στα βιβλιοπωλεία. Έκει όπου αναγνωρίζεται η πραγματική αξία τους και περιβάλλονται με φροντίδα και αγάπη. Δεν είναι οικονομικό το ζήτημα. Είναι πρωτίστως ζήτημα σεβασμού. Απέναντι στο συγγραφέα, στον αναγνώστη, στο ίδιο το βιβλίο.

Κική Λεγάτου

Εικόνα άρθρου : Νυρεμβέργη | Βιβλιοπωλείο Korn & Berg (seit 1531)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ