Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022
15.9 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Νέα έκδοση της Εταιρείας Κεφαλληνιακών Ιστορικών Ερευνών | Ηλίας Τουμασάτος

Μια νέα έκδοση της Εταιρείας Κεφαλληνιακών Ιστορικών Ερευνών που αναδεικνύει το πολύτιμο αρχείο της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης.

Ο Αντώνιος Μοσχόπουλος από τα Χαβριάτα της Παλικής (1718-1788), μαθητής του Β. Δαμοδού, είναι από τις σημαντικές μορφές του Νεοελληνικού Διαφωτισμού. Για τις ανάγκες των παραδόσεών του στη Φλαγγίνειο Σχολή της Βενετίας αλλά και σε άλλα σχολεία, μετέφρασε και διασκεύασε στα ελληνικά το έργο του Γερμανού L. Philipp Thumming “Institutiones Philosophiae Wolfianae”, που περιέχει βασικές θέσεις του Γερμανού φιλοσόφου Christian Wolff.

Ο ομότιμος καθηγητής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών Ιωάννης Γ. Δελλής εκδίδει, στη σειρά Διατριβών και Μελετών της Εταιρείας Κεφαλληνιακών Ιστορικών Ερευνών τρία χειρόγραφα αυτής της μετάφρασης του Μοσχόπουλου: Πρακτική Φιλοσοφία, Λογική και Μεταφυσική. Τα δύο τελευταία βρίσκονται στην Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη Ληξουρίου.

Η έκδοση (451 σελίδες) περιλαμβάνει τη μετάφραση σε αντιπαραβολή με το πρωτότυπο καθώς και εμπεριστατωμένη γενική εισαγωγή αλλά και σχολιασμό κάθε χειρογράφου.

Ας συλλογιστούμε ότι τον 18ο αιώνα η Φιλοσοφία αυτή δεν διδασκόταν μόνο στη Βενετία αλλά και στην Κεφαλονιά, όπου αποδεδειγμένα δίδαξε και ο Μοσχόπουλος και ο δάσκαλός του Βικέντιος Δαμοδός, κι ας κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι καθενός ώστε αυτή η κληρονομιά, που είναι η ταυτότητά μας, να μη σβήσει ολότελα.

Ηλίας Τουμασάτος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται