Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
13.8 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Για το άγαλμα Ειρήνη και Ευημερία | Νίκος Μαραγκάκης

Στο πολύ ενδιαφέρον και επίκαιρο δημοσίευμα της τ. Αναπληρώτριας Καθηγήτριας της Ιστορίας της Τέχνης κ. Δώρας Δώρας Μαρκάτου για το άγαλμα που βρίσκεται μπροστά από το Δημοτικό Θέατρο, επιτρέψτε μου να προσθέσω κάποια πράγματα , σχετικά με την ιστορία του αγάλματος αυτού.

Γράφει ο Νίκος Μαραγκάκης

           Όσον αφορά στο όνομα του αγάλματος αυτό είναι «Ειρήνη και Ευημερία». Στα χέρια κρατούσε, πράγματι, ένα περιστέρι, το οποίο κάποιος άγνωστος φιλότεχνος; αφαίρεσε, δηλαδή έκλεψε.

             Το πρόπλασμα του αγάλματος δωρήθηκε από τον γλύπτη Μεμά Καλογηράτο στη Νομαρχιακή Επιτροπή Λαϊκής Επιμόρφωσης (Ν.Ε.Λ.Ε.) το 1983, όταν ήταν Νομάρχης Κεφαλονιάς ο Σπύρος Τσίριμπας, δάσκαλος και πραγματικός φιλότεχνος, στενός φίλος με τον καλλιτέχνη. Γραμματέας της Ν.Ε.Λ.Ε. τότε ήταν ο υπογράφων. Ο Μεμάς Καλογηράτος ήταν μέλος της Ν.Ε.Λ.Ε., εκπρόσωπος του Καλλιτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

            Σύμφωνα με την επιστολή δωρεάς του προπλάσματος του καλλιτέχνη, η Ν.Ε.Λ.Ε. έπρεπε να μεριμνήσει για τη χύτευση του αγάλματος σε εργαστήριο της Αθήνας, επειδή τότε δεν υπήρχε εργαστήριο στην Κεφαλονιά, γεγονός που έγινε, με καλλιτεχνική επιμέλεια του κ. Καλογηράτου  και με δαπάνη της Ν.Ε.Λ.Ε. 400.000 δραχμές. Δεύτερη υποχρέωση της Ν.Ε.Λ.Ε. ήταν να μεριμνήσει ώστε το άγαλμα να στηθεί σε κάποιο σημείο του Αργοστολίου.

Σε σύσκεψη που έγινε προκειμένου να προταθεί κάποιο σημείο για να στηθεί το άγαλμα προτάθηκε ο χώρος μπροστά από τη Νομαρχία από κάποιο μέλος της Ν.Ε.Λ.Ε. Ο υπογράφων πρότεινε να στηθεί στον δρόμο μπροστά από το θέατρο, αφού πρώτα κατασκευασθεί νησίδα στη μέση, επειδή ο δρόμος είναι πολύ πλατύς. Η πρόταση αυτή έγινε δεκτή και διαβιβάστηκε στον δήμο Αργοστολίου, στον οποίο ανήκει ο δρόμος.

           Πέρασαν αρκετά χρόνια για να υλοποιηθεί η πρόταση της Ν.Ε.Λ.Ε. Επί δημαρχίας Μιχάλη Βαγγελάτου (1987-1990), περίπου στο μέσον της θητείας του κατασκευάστηκε η νησίδα και στήθηκε το άγαλμα.

            Να προσθέσω ότι για κάθε μεγάλη δημιουργία του ο κ. Καλογηράτος φιλοτεχνεί και σε μικρογραφία τρία αντίγραφα. Τα δύο τα πουλάει και το τρίτο το κρατεί για το μουσείο, που έχει δημιουργήσει. Η διαφορά με το μεγάλο άγαλμα της Ειρήνης και Ευημερίας είναι ότι στις μικρογραφίες αντί για το περιστέρι υπάρχει ένα τριαντάφυλλο. Μία από τις μικρογραφίες κατέχει η κόρη μου Ειρήνη.

 Νίκος Μαραγκάκης

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Αναζητούσα μια ταμπέλα πάντα, στο συγκεκριμένο έργο, που να αναγράφει τον τίτλο του αγάλματος και το όνομα του καλλιτέχνη. Υπάρχει και δεν το βλέπω ή όντως λείπει.; Αν λείπει, πρέπει να προστεθεί!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ