Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
16 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Η ΝΔ (πετσο)κόβει συντάξεις και χωρίς μνημόνιο! | Ποιοι θίγονται απ’ την “εγκύκλιο Τσακλόγλου”

Πανικόβλητος ο κ.Τσακλόγλου από την κοινωνική κατακραυγή, μία εβδομάδα μετά την έκδοση της απαράδεκτης εγκυκλίου του, αναγκάστηκε σε μερική αναδίπλωση, δηλώνοντας ότι, η μείωση των συντάξεων χηρείας και αναπηρίας θα ισχύσει από εδώ και στο εξής. Επιβεβαίωσε κατ’ αυτόν τον τρόπο ότι, θα υπάρξουν μειώσεις, που μπορεί να φθάσουν και στα 268 ευρώ το μήνα, κάτι που εξάλλου ο κ.Χατζηδάκης χαρακτήρισε «δίκαιο».

Η μείωση αυτή αποτελεί βαρύτατο πλήγμα στους πιο αδύναμους συνταξιούχους, τις χήρες και τους αναπήρους, και είναι καθαρά επιλογή, της κυβέρνησης Μητσοτάκη! Σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί εφαρμογή του νόμου 4387/2016, όπως ψευδώς ισχυρίζονται ο κ.Χατζηδάκης και ο κ.Τσακλόγλου, προκειμένου να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.

Η  ερμηνεία των  διατάξεων του ν.4387/2016 είναι τελείως διαφορετική και γι’ αυτόν το λόγο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν είχε περικόψει τις συντάξεις των χήρων και των αναπήρων στη διάρκεια της θητείας της

H εθνική σύνταξη δεν είναι μία προνοιακού τύπου προσθήκη στην απονεμόμενη σύνταξη, αλλά ένα βασικό και αναπόσπαστο μέρος της απονεμόμενης «νέας» σύνταξης όπως προσδιορίστηκε στο ν.4387/2016 (Εθνική και Ανταποδοτική σύνταξη).

Συνδέεται άρρηκτα, με τη σύνταξη και όχι με τον δικαιούχο της σύνταξης. Για τον λόγο αυτό, πρέπει να απονέμεται άπαξ, σε κάθε κατηγορία απονεμόμενων συντάξεων (π.χ. τόσο στη σύνταξη χηρείας όσο και στην εξ ίδιου δικαιώματος). Διαφορετική ερμηνεία θίγει ευθέως την αρχή της ανταποδοτικότητας, που έχει συνταγματική κατοχύρωση. Οι θανόντες σύζυγοι κατέβαλλαν και αυτοί εισφορές, κατά τη διάρκεια του ασφαλιστικού τους βίου και η αποστέρηση από τους δικαιούχους, του ποσού της Εθνικής Σύνταξης, θα οδηγήσει μοιραία σε χαμηλές συντάξεις, αναντίστοιχες των εισφορών που απέδωσαν τελικά οι θανόντες.

Η εγκύκλιος Πετρόπουλου εφαρμόστηκε από το 2016 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ μέχρι σήμερα, δηλαδή και από την κυβέρνηση της ΝΔ επί διόμιση χρόνια. Την τροποποιεί τώρα η κυβέρνηση για να κάνει περικοπές. Η περίφημη «εγκύκλιος Τσακλόγλου», που δημοσιεύτηκε την προ-παραμονή της Πρωτοχρονιάς, συνιστά την μεγαλύτερη μείωση συντάξεων, που έχουν υποστεί οι συνταξιούχοι, από το 2013, οπότε και κόπηκαν τα «δώρα», από τους συνταξιούχους.

Χαμένοι από τη νέα εγκύκλιο, τα οικονομικά αποτελέσματα της οποίας τρέχουν από την 1.1.2022, είναι οι συνταξιούχοι λόγω γήρατος και αναπηρίας, που λαμβάνουν και συντάξεις χηρείας, δηλαδή κατά πλειοψηφία, οι χήροι/ες και οι ανάπηροι. Επηρεάζονται όμως και οι αγρότες αλλά και οι παλιοί συνταξιούχοι πριν το ν.4387/2016, δηλ. όσοι ήταν συνταξιούχοι, πριν από τις 13.5.2016.

Για τους νέους εφεξής συνταξιούχους, το «ψαλίδι» θα επιβληθεί άμεσα από την καταβολή της σύνταξης Φεβρουαρίου, στα τέλη Ιανουαρίου. Οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι θα δουν μειώσεις, που φτάνουν και τα 268 ευρώ ανά μήνα, στις συντάξεις που λαμβάνουν, σε σχέση με παλιότερους δικαιούχους. Γίνεται αντιληπτό ποια είναι η επίπτωση στον οικονομικό προγραμματισμό των συνταξιούχων αυτών, που έκαναν τους υπολογισμούς τους μέχρι σήμερα με συγκεκριμένα μεγέθη και τι ανατροπές επιφέρουν οι αλλαγές αυτές, για παράδειγμα σε εκείνους που είχαν δανειστεί κλπ.

Για τους παλαιούς συνταξιούχους (πριν από τον Μάιο του 2016) που διατηρούν προσωπική διαφορά δεν θα υπάρξει διαφορά στο καταβαλλόμενο ποσό, καθώς η δεύτερη εθνική σύνταξη που χάνεται, θα αυξήσει την προσωπική διαφορά. Θα υπάρξει όμως έμμεση μείωση συντάξεων, καθώς από το 2023 αναμένεται να ξεπαγώσουν οι συντάξεις και να ξεκινήσουν να δίνονται αυξήσεις με βάση τον πληθωρισμό και τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Για όσους ωστόσο συνταξιούχους διατηρούν προσωπική διαφορά, η ετήσια αύξηση δεν θα φαίνεται στο λογαριασμό τους αλλά «καταναλώνεται» από την προσωπική διαφορά. Έτσι οι παλιοί συνταξιούχοι θα υποστούν έμμεσα, μείωση μελλοντικής σύνταξης.

Απώλειες θα δουν και οι αγρότες που έχουν υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης από 1.1.2017 και μετά. Οι εν λόγω αγρότες λαμβάνουν ένα τμήμα της σύνταξής τους με τον νέο τρόπο υπολογισμού (ν.4387/2016). Όσοι λοιπόν εξ αυτών λαμβάνουν ήδη πλήρη Εθνική Σύνταξη δική τους, θα δουν το ανωτέρω ποσό να χάνεται.

Μία προφανής εξήγηση για όλα τα ανωτέρω είναι ότι από 1ης Ιανουαρίου φέτος ξεκινά η εφαρμογή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος του νόμου Χατζηδάκη που παραδίδει την Επικουρική Ασφάλιση στα ιδιωτικά επενδυτικά συμφέροντα, προκαλώντας ταυτόχρονα ένα υπέρογκο, και αυξανόμενο στα επόμενα χρόνια, δημοσιονομικό κόστος. Πρώτη θυσία για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού ήταν το κοινωνικό μέρισμα και οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Δεύτερη θυσία είναι οι μελλοντικές συντάξεις χηρείας και αναπηρίας. Σε περίοδο έξαρσης της πανδημίας, της ακρίβειας και της κοινωνικής κρίσης, η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχωρά σε μία βίαιη αναδιανομή εις βάρος των πιο αδύναμων, των χαμηλοσυνταξιούχων και των δικαιούχων σύνταξης χηρείας και αναπηρίας, προς όφελος των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων.

Οι συνταξιούχοι πληρώνουν πολύ ακριβά τις νεοφιλελεύθερες επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ