Σάββατο 27 Απριλίου 2024
13 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Η ομιλία του Ηλία Τουμασάτου για το χάσμα των γενεών και τη δυσκολία κατανόησης των εφηβικών συμπεριφορών (βίντεο)

Τα δύσκολα δεν πτοούν το συμπολίτη μας Ηλία Τουμασάτο ο οποίος επέλεξε ως θέμα της νέας ομιλίας του για την Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη, το “Μαθητές στο σχολείο – Έφηβοι στην κοινωνία | γνώση και συμπεριφορές“.

Γιατί άραγε τα παιδιά…

-δε γράφουν καλά στις γραπτές δοκιμασίες;

-έχουν σοβαρά προβλήματα σε γλωσσικές και μαθηματικές δεξιότητες;

-υστερούν σε στοιχειώδης γνώσεις γενικής παιδείας;

-βαριούνται το σχολείο και το θεωρούν χαμένο χρόνο;

Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που απασχόλησαν την ομιλία του γνωστού σε όλους μας εκπαιδευτικού και συγγραφέα ενώ νωρίτερα είχε εξηγήσει τις γενιές που υπάρχουν σήμερα, την ανησυχία για το περίφημο “χάσμα των γενεών”, το άτοπο των συγκρίσεων, την ταχύτητα των αλλαγών με τις οποίες πορεύονται οι κοινωνίες και το πως, παρότι όλα γύρω μας αλλάζουν, τα σχολεία μας παραμένουν “στον κόσμο τους”!

Ο Ηλίας Τουμασάτος αναφέρθηκε και στα αποτελέσματα των εξετάσεων PISA, για τις οποίες θυμίζουμε τη μεγάλη αντίδραση που έχει προκληθεί στην εκπαιδευτική κοινότητα, σε μία προσπάθεια αξιοποίησης των δεδομένων που προέκυψαν για την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων. Δεν μπορούμε, ωστόσο, να είμαστε σίγουροι για το αν θα αξιοποιήσουν με τον ίδιο τρόπο τα εν λόγω αποτελέσματα και οι εντολείς των εξετάσεων PISA…

Στη συνέχεια ο ομιλητής έδωσε στατιστικά στοιχεία από τις επιδόσεις των μαθητών στα σχολεία για να περάσει στα ερωτήματα με τα οποία ξεκινήσαμε τη γραφή μας. Οι προβληματισμοί που εγέρθηκαν ήταν μεγάλοι και αμφιλεγόμενοι. Φταίει το κακό εκπαιδευτικό σύστημα; Φταίει η εκτεταμένη ύλη; Τα πεπαλαιωμένα βιβλία; Οι κακοί καθηγητές ή οι τεμπέληδες μαθητές; Μπορεί να γκρινιάζουμε ή να αγωνιούμε αλλά μήπως τελικά αποδεχόμαστε την πραγματικότητα ως έχει;

Η ομιλία δε σταμάτησε όμως μόνο στις παρατηρήσεις ή τις περιγραφές. Είχε βάθος και νόημα. Έκανε λόγο για την παραίτηση στις ηλικίες 15-18, για την άτυπη συναίνεση, για την επίδραση και τη χρήση του διαδικτύου, για το χρόνο και την έλλειψή του, για την υπερφόρτωση των προγραμμάτων και για το σχολείο γενικότερα. Τέλος, μπήκε και στο πολύ δύσκολο πεδίο της ιδιωτικότητας, της λεκτικής και σωματικής βίας για να καταλήξει στη μεγάλη εικόνα και στις λύσεις που προτείνονται.

Δείτε ολόκληρη την ομιλία του Ηλία Τουμασάτου στο βίντεο που ακολουθεί και θα αποζημιωθείτε για το κάθε της λεπτό!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ