Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023
21.3 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Με τη μάσκα στο σχολείο. Της Ειρήνης Φωκά

Γράφει η Ειρήνη Φωκά

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν την άποψη των αρθρογράφων τους και όχι κατά ανάγκη του kefaloniastatus.gr

Πάμε όλοι στα σχολεία φορώντας μάσκες.

Το Υπουργείο μας έστειλε σαφείς οδηγίες να μάθουμε στα παιδιά πώς να χρησιμοποιούν τις μάσκες (Ευτυχώς για τα παγουρίνα ξέρουμε!). Πολύ ωραία! Αλλά το σχολείο δεν είναι μόνο αυτό, κυρίες και κύριοι του Υπουργείου Παιδείας!

Μας έχετε πάρει τ’ αυτιά τόσες εβδομάδες για τη χρησιμότητα της μάσκας στο σχολείο, επειδή δεν πήρατε κανένα άλλο μέτρο εναντίον της πανδημίας. Πολύ ωραία φοράμε όλοι τη μάσκα στο σχολείο, αλλά από κει και πέρα τελείωσαν οι αρμοδιότητές σας;

Δεν έχετε ευθύνη να μας κατευθύνετε πώς θα κάνουμε μάθημα, με ποια μεθοδολογία, με ποια διδακτικά εργαλεία, εφόσον έχουν έρθει τα πάνω κάτω σε αυτά που ξέραμε;

Η καθημερινότητά μου ως δασκάλα είναι δύσκολη. Μιλώ αργά και δυνατά για να καταλαβαίνουν. Η μάσκα έχει υγρανθεί στο πρώτο τέταρτο, την τραβώ να πάρω λίγο αέρα και συνεχίζω…Χρειάζομαι τουλάχιστον 4 την ημέρα, το ίδιο και το κάθε παιδί.

Χαμογελώ με τα μάτια, με τις κινήσεις του κεφαλιού και του σώματος.

Ανάλογα και για τα υπόλοιπα συναισθήματά μου πρέπει να επινοήσω νέους τρόπους να με αντιλαμβάνονται τα παιδιά, πέρα από τη γλώσσα που είναι μεν χρήσιμη, αλλά καταλήγει μονότονη και κουραστική. (Ειδικά όταν είναι ακόμη καλοκαίρι και τα παράθυρα είναι ανοιχτά!)

Τα παιδιά είναι σα φιμωμένα, δεν μπορούν να ψιθυρίσουν στο διπλανό τους, δεν μπορούν να ζητήσουν κάτι από τα πράγματά του, ούτε να συνεργαστούν στα πλαίσια του μαθήματος… Ζητούν όλο και περισσότερο το “διάλειμμα μάσκας”.

Και για τις αποστάσεις; Κάτι πρέπει να επινοήσω και γι’αυτό. Να με νιώθει κοντά το παιδί που νιώθει ανασφάλεια, το παιδί που ντρέπεται να μιλήσει δυνατά ή φοβάται να πει αυτό που θέλει… Κι αν κάποιο χτυπήσει ή στεναχωριέται και κλαίει πώς θα πάω κοντά στο πρόσωπό του να του ψιθυρίσω τα λόγια της παρηγοριάς, να ηρεμήσει η καρδούλα του…

Στα μεγαλύτερα πώς θα δείξουμε τα πειράματα, τις θέσεις των γεωμετρικών σχημάτων και τόσα άλλα “από απόσταση”;

Είναι τόσα που έχω στο μυαλό μου και δεν ξέρω πώς να τα κάνω, πρέπει να βρω ΑΛΛΟΝ ΤΡΟΠΟ.

Αν πρέπει να κρατάνε τα παιδιά αποστάσεις, να μη μοιράζονται πράγματα, να μην αγγίζει το ένα το άλλο, να μην συνεργάζονται σε μια ομάδα, αυτά είναι τα αντίθετα απ’ ότι κάναμε στο σχολείο όλα τα προηγούμενα χρόνια. (Δηλαδή μέχρι το Μάρτιο 2020).

Δεν πέρασε από το μυαλό των ανωτέρων μας ότι θα έπρεπε να μας κάνουν μερικά σεμινάρια τουλάχιστον για τη δική μας ενθάρρυνση να αντιμετωπίσουμε τη νέα σχολική πραγματικότητα; Εφόσον προέχει η υγεία και η ψυχολογική υποστήριξη να επιμορφωθούμε σε αυτά, όπως γίνεται σε άλλες χώρες και ιδιαίτερα στις Η.Π.Α. όπου τα παιδιά ξεκινούν την ημέρα τους με μουσικοκινητικά παιχνίδια για να αποφορτιστούν από την ένταση που πιθανόν έχουν και μετά κάνουν τα μαθήματά τους.

Για ακόμη μια φορά (όπως και το Μάρτιο) μας αφήνουν στα βαθιά χωρίς σωσίβιο:

  •  Να διαχειριστούμε την εκπαιδευτική διαδικασία όπως μπορούμε με μόνη βοήθεια (ευτυχώς!) το διαδίκτυο και τις εργασίες των εξαίρετων συναδέλφων μας. Καμιά επιμόρφωση δεν έγινε (τουλάχιστον σ’ εμάς στην Κεφαλονιά), όπως είπε η κυρία Υπουργός.
  • Να διαχειριστούμε τους γονείς που αντιδρούν στην χρήση της μάσκας και στέλνουν εξώδικα στους διευθυντές, οι οποίοι με τη σειρά τους θα καλέσουν την Αστυνομία στο σχολείο (αν είναι δυνατόν!)
  • Χωρίς να υπάρχει επαρκές διδακτικό προσωπικό στα σχολεία (παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου), να ξεκινάμε κούτσα-κούτσα με μειωμένο ωρολόγιο πρόγραμμα.

Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να  τα καταφέρουμε, αλλά γιατί να μην ήταν όλα λίγο πιο οργανωμένα; Αυτό που λέμε τα “αντανακλαστικά” να δούλευαν, αυτό δε χρειάζεται χρήματα, λίγη οργάνωση και θέληση να δοθούν λύσεις.

Η αλήθεια είναι ότι η προτεραιότητα δίνεται στους επιδημιολόγους και ελπίζουμε με όλ΄ αυτά τα μέτρα να  καταφέρουμε να μείνουμε υγιείς!

Καλό κουράγιο λοιπόν!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται