Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
18 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Μάγκυ μαζί σου, καλά κρατείς, εσύ μας οδηγείς!

Γράφει η Σοφία Αράβου - Παπαδάτου

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν την άποψη των αρθρογράφων τους και όχι κατά ανάγκη του kefaloniastatus.gr

 ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ –  OPUNTIAKEFALONIA
Παραγωγός μια νέα γυναίκα, η  Μάγκυ Παπαδάτου, γεωπόνος, αγρότισσα-επιχειρηματίας.

«Μάγκυ μαζί σου, καλά κρατείς, εσύ μας οδηγείς!»

Δεν θα το κρύψω, είμαι υπερήφανη για την κόρη μου Μάγκυ Παπαδάτου  και την οικογένειά της, σύζυγος Όθωνα Φιλιππάτου πολιτικού μηχανικού, από επιλογή και αγρότες, όπως αυτοαποκλούνται! Επιστήμονες που στρέφονται στη γη, όπως θα έπρεπε από χρόνια να κάνουν πολλοί Έλληνες, για να μη φτάσουμε ως χώρα, όπου φτάσαμε τέλος πάντων, οικονομικά!

Ούτε αυτό θα το κρύψω άλλωστε, ναι, αισθάνομαι υπερήφανη για την Κεφαλονιά που εμπλουτίζει τη διατροφική της παραγωγή στον πρωτογενή τομέα, με την υπερτροφή  που ακούει στο όνομα φραγκόσυκα ή μπαρμπαρόσυκα. Opuntia Κεφαλονιάς με τ΄όνομα! Ένας τροπικός καρπός που προστίθεται αθροιστικά, στην τοπική παραγωγή, κρασιού, τυριού, σταφίδας, μελιού, λαδιού, αιγοπρόβειου κρέατος, αρωματικών βοτάνων…. Επιπλέον δημιουργείται και φυτώριο φραγκοσυκιάς στο νησί! Σαράντα (40) στρέμματα καλλιέργειας που στοχεύουν να γίνουν  εκατό  (100)  και βάλε, που στοχεύει να ταξιδέψει τον καρπό και τα προϊόντα του και εκτός Κεφαλονιάς! Μηχανήματα καθαρισμού αγκαθιών-συσκευασίας και επιστημονικές εφαρμογές, θα είναι αρωγοί στο έργο με μέλλον!

Η Κεφαλονιά σε πείσμα των τουριστικών καιρών, ποτέ δεν αρκέστηκε στην «μονοκαλλιέργεια» του τουριστικού προϊόντος, όπως οι περισσότερες περιοχές της Ελλάδας. Σέβεται τον τουρίστα, αλλά πάει και παραπέρα, πάει στην τροφή και τη διατροφή, που όλος ο κόσμος κατάλαβε, ελπίζουμε, πια, πόσο σημαντική είναι η τοπική παραγωγή, πόσο συμβάλλει στη διατήρηση του πολυτιμότερου αγαθού που έχουμε, την Υγεία και πέραν τούτου ουδέν!

Η πανδημία του κορονοϊού που διατρέχουμε στις μέρες μας, απέδειξε το έωλο του αποκλειστικά, τουριστικού εγχειρήματος και  της επιχείρησης των διασκεδαστών, μέρας και νύχτας. Όλη η ζωή μας και η καταξίωσή μας, να μας σερβίρουν, να γυρίζουμε τις ρούγες αναζητώντας τη  «σπάνια» γεύση του τάδε και του  δείνα σεφ και sous-σεφ. Η σύγχρονη «διανόηση» των γευστικών καλύκων,  αναλύει  υλικά και γεύσεις εξαντλητικά, μέχρι συντομότατα να βαρεθεί, βάζει στόχο ζωής  να εντοπίσει το επόμενο στέκι, και πάει λέγοντας  η κουλτούρα του μεζέ!

Σε πείσμα όλων αυτών, η παραγωγή των φραγκόσυκων-Opuntia Κεφαλονιάς, με στόχο να περάσει και στον δευτερογενή μεταποιητικό τομέα, μας κάνει στο επιχειρείν-entrepreneurship-υπερήφανους! Από τον καρπό-φάρμακο πραγματικά, μπορεί να αποσταχθεί ποτό, να εκχυλισθεί από τα σποράκια φαρμακευτικό έλαιο, να παραχθεί πούλπα και χυμός του φρούτου, μαρμελάδα, ζελεδάκια, να παραχθεί από τα φύλλα ζωοτροφή, και γενικώς καλά να είμαστε, δεν πετάμε τίποτα! 

Και τι δεν μας κάνει το φραγκόσυκο! Είναι διουρητικό και περιέχει κάλιο, πάει η πίεση! Ρυθμίζει το σάκχαρο του αίματος, πάει ο διαβήτης! Ρυθμίζει χοληστερίνη, βοηθάει την καρδιά και το κυκλοφορικό, καλώς την τη μακροβιότητα! Είναι αντιοξειδωτικό, πάει καλιά του ο καρκίνος, καλώς  το δυνατό μας ανοσοποιητικό! Ο κατάλογος ωφελειών τελειωμό δεν έχει! 

Η συλλογική υπερηφάνεια δεδομένη! Με εκπρόσωπο της αγροτικής γυναικείας επιχειρηματικότητας τη Μάγκυ Παπαδάτου, γεωπόνο και δηλωμένη αγρότισσα πλέον, χτυπάει  κόκκινο η έμφυλη περηφάνεια! Το γυναικείο φύλο κατακτά χώρους ανδροκρατούμενους!  

«Μάγκυ μαζί σου, καλά κρατείς, εσύ μας οδηγείς!» 

Αυτό το παιδί ποτέ δεν ήταν αυτό που λέμε, συνηθισμένο! Κανείς ποτέ δεν ασχολήθηκε με το διάβασμά της, αλλά ήταν πάντα στους πρώτους, από το δημοτικό και σε όλες τις μετέπειτα εκπαιδευτικές βαθμίδες. Με έμφυτη κλίση στις ξένες γλώσσες, γαλλικά, αγγλικά-proficiency, πορτογαλικά… με κλίση στις τέχνες, ζωγραφική, πιάνο, μπαλέτο, αλλά και τένις ως χόμπυ. Θαρραλέα, ταξιδιάρα και ατέλειωτα κοινωνική!

Από την 9η Ανοικτή Καλλιτεχνική Τριλογία Κεφαλονιάς-2020. Τρέχει τώρα στο π. Δημαρχιακό Μέγαρο Αργοστολίου.

Δεν δέχτηκε να κάνει  ποτέ, ιδιαίτερα μαθήματα για την προετοιμασία των πανελληνίων εξετάσεων, «Δεν μπορώ να έχω κάποιον αποκλειστικά πάνω στο κεφάλι μου,  να με διδάσκει», τα λόγια της! Με τούτα και με τ΄άλλα, δεν ενισχύσαμε με «μαύρα» την παραπαιδεία της Ελλάδας, παρακολούθησε πενταμελή τμήματα σε καλά φροντιστήρια, «επί αποδείξει πληρωμής»! Δεν έφυγε στο εξωτερικό, έμεινε Ελλάδα και είναι βέβαιο, θα τα καταφέρει μέχρι τοτέλος! Οι δύο γιοί της θα είναι η φυσική  συνέχεια! 

Η Κεφαλονιά, πολύ σύντομα, θα κατοχυρώσει νέο brandnameOpuntiaKefalonia!

Εδώ είμαστε να τη στηρίξουμε, να βάλουμε συστηματικά στη διατροφή μας το φραγκόσυκο! 

Προσωπικά, το λατρεύω και το τρώω από παιδί, όπου το βρίσκω!

Να ΄ναι καλά εκεί που είναι, ο μπάρμπα Παναγιώτης Τροντής από την Πλαγιά, άνω Ερύσου! Τα έφερνε στα Πατρικάτα, καθαρισμένα και παγωμένα σε μεγάλο μπωλ. Οι Πατρίκιοι δεν τα συνήθιζαν, προς μεγάλη χαρά της Αθηναίας νύφης (moi), που τα τσάκιζε ολοσχερώς! 

Είναι απίθανα, το λέω και το εννοώ!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ