Πέμπτη 2 Μαΐου 2024
18.2 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

«ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΡΩΤΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ» ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΣΤΟ ΛΗΞΟΥΡΙ

Γράφει η Σοφία Αράβου - Παπαδάτου

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν την άποψη των αρθρογράφων τους και όχι κατά ανάγκη του kefaloniastatus.gr

(Φώτο άρθρου : Οι πρωταγωνιστές της ταινίας)

Να συγχαρώ τις φοιτήτριές μου Κατερίνα Βιτωράτου και  Σωφρονία Κουταβά, όπως και το φίλο τους Χαράλαμπο Τζουγανάτο, όλοι από το Ληξούρι της Κεφαλονιάς, για την τόλμη τους, χωρίς καθόλου γνώσεις υποκριτικής, να ερμηνεύσουν τους ρόλους   της  ταινίας, στα πλαίσια των πτυχιακών τους εργασιών. Απόφοιτες του σημερινού  Ιόνιου Πανεπιστήμιου, Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας ΤΨΜΕ, στο Αργοστόλι. Μαζί με τα δύσκολα θεωρητικά μέρη, Φιλοσοφίας και Κοινωνιοψυχολογικής Επιρροής, δημιουργήθηκε και η 15λεπτη ταινία, που θα δούμε πιο κάτω,  ως παραδειγματική ρητορική. Κάθε πτυχιακή εργασία αποτελεί δημοσιευμένο έργο, μη κερδοσκοπικό.

«Μήνυμα και πρόταση : η Διεπιστημονική Εκπαίδευση και δια Βίου Μάθηση,  διευρύνουν τη συνείδηση και αναπτύσσουν κριτική σκέψη. Αντίδοτο, στη σημερινή μονοδιάστατη γνώση  της εξειδίκευσης».

Ως επιστημονικός συνεργάτης-καθηγήτρια Κοινωνικής Ψυχολογίας 2010-2015, ανακοίνωσα τις εργασίες και ανέλαβα το 2015 την επίβλεψη τους. Βασίστηκαν στο βιβλίο μου «Ο Έρωτας αντίστιξη στον Φόβο». (Το βιβλίο, εξαντλημένο σήμερα, υπάρχει σε τρεις βιβλιοθήκες, Κοργιαλένειος και ΤΨΜΕ στο Αργοστόλι,  Ιακωβάτειος στο Ληξούρι και Οδοντιατρική Σχολή του ΑΠΘ).

Στοιχεία της ταινίας

Ρόλοι : Η οδοντίατρος – Άννα (Κουταβά Σωφρονία), η σύζυγος – Χαρά (Βιτωράτου Αικατερίνη) και ο φιλόλογος καθηγητής – Μάνος (Τζουγανάτος Χαράλαμπος).

Σενάριο και  προτάσεις σκηνών : Σοφία Αράβου-Παπαδάτου. 

Εξωτερικά γυρίσματα και εκτέλεση σκηνοθετικών προτάσεων : στο Ληξούρι, με επιλογές των πρωταγωνιστών.

Εσωτερικά γυρίσματα :  στο εν λειτουργία τότε, οδοντιατρείο της Σοφίας Αράβου-Παπαδάτου στο Αργοστόλι και σε βιβλιοπωλείο στο Ληξούρι.

Υπόθεση του έργου

Μυθοπλαστική αλληγορία και Επιρροή  μεταξύ των πρωταγωνιστών.  Πρόκειται για τον Έρωτα ανάμεσα στην οδοντίατρο  του βιολειτουργισμού με έναν ασθενή της  φιλόλογο καθηγητή,  που την μυεί στη Λογοτεχνία και την Ποίηση. Είναι Οδοντιατρικά Φοβικός και εκείνη τον βοηθάει με ειδικά μοντέλα, να ξεπεράσει τους φόβους  του. Η σύζυγος τού καθηγητή  συνοδεύει τον άντρα της στο οδοντιατρείο, ενώ η Τέχνη βρίσκεται παντού γύρω τους, στο χώρο.

Όλα ξεκινούν με ένα λογοτεχνικό βιβλίο που της χαρίζει και με ποίημα του Σεφέρη που της απαγγέλει εκείνος. Ο καθηγητής την βάζει στο χώρο του και εκείνη με τη σειρά της τον κάνει να αγαπήσει και να φροντίσει το σώμα του, ξεπερνώντας κάθε φόβο.

Έγγαμοι και οι δύο με παιδιά, στερούνται τον Ουράνιο Έρωτα  που νοιώθουν, αλλά προχωρούν και εξελίσσονται σαν άτομα, καθένας μόνος στη δική του πορεία. Είναι όμως παράλληλοι  δρόμοι,  για την Παιδεία, την Υγεία, την Τέχνη, την Ψυχολογία και τη Θεωρητική Ψυχανάλυση  που εφαρμόζεται στη Θεωρία Κινηματογράφου!

Αναπαράσταση  συνάντησης,  των Βιολογικών Επιστημών με τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες και το Λόγο. Μία καυστική πινελιά για τη σημερινή μονοσήμαντη εκπαίδευση της εξειδίκευσης.

Δείτε το βίντεο της ταινίας :  

                   

Παρουσίαση στο Πολιτιστικό Κέντρο Κουρκουμελάτων, από τον Κεφαλονίτη Δρ Ιστορίας Πέτρο Πετράτο και τον Ιθακήσιο καθηγητή Ρητορικής, Γιάννη Ανδριανάτο, στην «1η Ανοικτή Καλλιτεχνική Τριλογία Κεφαλονιάς, 2006».

Πίνακας  εξώφυλλου, έργο της συγγραφέα βρίσκεται στο ΑΠΘ Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο  Θεσσαλονίκης. 
Ανήκει στη σειρά «Μειονότητες, Σπαρτοί Καινο-Τομείς», δημοσιευμένοςστο 1ο Άλμπουμ Μελών του ΟΟΛΚ – Ομίλου Οδοντιάτρων Λογοτεχνών Καλλιτεχνών.
Η ταινία παρουσιάστηκε από τον ΟΟΛΚστο 38οΠΟΣ, Πανελλήνιο Οδοντιατρικό Συνέδριο, Ιωάννινα 18-20 Οκτωβρίου 2018.
Το βιβλίο, με ερωτηματικό υπότιτλο: Ο Σωκράτης ήταν Γυναίκα, ο Κάδμος Οδοντίατρος;» εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα 2005, αποτελείται από τρία μέρη, ποίηση – μικρό κινηματογραφικό διάλογο – επιστημονικά  ερμηνευτικά δοκίμια
Μέχρι την επανέκδοσή του, δωρίζεται από τη συγγραφέα σε φίλους.  

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ