Τρίτη 23 Απριλίου 2024
22.1 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

«Ανέμελος, Υποκριτής και Νάρκισσος». Η Ψυχολογιοποίηση όμως, ωφελεί τις Πλειοψηφίες!

Γράφει η Σοφία Αράβου - Παπαδάτου

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν την άποψη των αρθρογράφων τους και όχι κατά ανάγκη του kefaloniastatus.gr

Εικόνα. Ο Νάρκισσος στη Μυθολογία γοητεύεται από την εικόνα του

Θα ήταν πολύ χρήσιμο όσοι χρησιμοποιούμε τη γλώσσα ή την πέννα μας, να έχουμε μια σχετική – όχι πολλά πολλά –  μια σχετική εκπαίδευση, επιμόρφωση να πούμε(;) πώς δηλαδή θα αξιοποιούμε καλύτερα αυτά τα «όπλα», γιατί περί όπλων πρόκειται, αφού μπορούν να επηρεάσουν κόσμο, θετικά ή αρνητικά!

Διαβάζοντας τους χαρακτηρισμούς για τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη κατά καιρούς, αναρωτιέται κανείς αν ξέρουμε τι κάνουμε! Υπάρχει μία έννοια στην Ευρωπαϊκή Κοινωνική Ψυχολογία, η Ψυχολογιοποίηση1 που σημαίνει τη σύνδεση της συμπεριφοράς και της ιδεολογίας με τα ψυχολογικά χαρακτηριστικά.

Η Ψυχολογιοποίηση όμως ευνοεί τις Πλειοψηφίες, ενώ  αποδυναμώνει τις Μειοψηφίες, που εισηγούνται την Καινοτομία1.

Γιατί τότε επιμένουμε να υπερτονίζουμε χαρακτηρίζονταςτον πρωθυπουργό της πλειοψηφίας (μέχρι στιγμής), ως Ανέμελο που ποδηλατεί στις Πάρνηθες και καβαλάει ελικόπτερα να πάει στην Επίδαυρο; Ως Υποκριτή με κεφαλαία γράμματα, που καλοπερνάει μετά συζύγου στα Κόστα Ναβαρίνα, στις Ικαρίες, σε Πάρο-Αντίπαρο-αρχαιολογικό Δεσποτικό, καλπάζοντας στα κύματα με ταχύπλοα λιμενικά; Στη δε επέτειο για τα 200 χρόνια του 21, έφαγε και μάτσο γαρίδες λιώμα! Μεγεθύνουμε συνέχεια ότι είναι Νάρκισσος, γιατί φοράει τσίτα κολλητή ποδηλατική βερμούδα και επιδεικνύει φέτες τους κοιλιακούς στα μπάνια, όχι του λαού, των άλλων των ματσωμένων! Θα τα πρόβαλλαν οι ίδιοι, εάν δεν τους ωφελούσαν; Έχουμε αναρωτηθεί ποτέ;

Πρέπει να μένει στο απυρόβλητο δηλαδή; Δεν είναι μια χαρά Ανέμελος όταν συλλαμβάνεται να καταπατά περιορισμούς που ο ίδιος έχει βάλει στο λαό του, με SMS και αυστηρά ωράρια; Δεν είναι Υποκριτής να εξυμνεί συνέχεια τα άρτια μέτρα για την πανδημία, στοιβαγμένοι όμως στα ΜΜΜ και στα Σχολεία, αραιά και εμβολιασμένοι μόνο στη διασκέδαση και στα πολιτιστικά δρώμενα; Δεν είναι υποκρισία να εξοντώνεις τους Υγειονομικούς σε ένα ανύπαρκτο ΕΣΥ όταν ανέχεσαι παραβάτες στην Εκκλησία και στα Beach bars;

Με αυτόν τον τρόπο κάτι λέμε, εστιάζοντας στο ουσιαστικό αντιπολιτευτικό περιεχόμενο! Αν παράλληλα υπάρχουν και εναλλακτικές προτάσεις, ακόμα καλύτερα! Όταν όμως ψυχολογιοποιούμε τους πομπούς των μηνυμάτων σε προσωπικό επίπεδο, πέρα από το γεγονός ότι ευνοούμε την πλειοψηφία, δείχνουμε και κάτι άλλο. Αποκαλύπτουμε ότι είμαστε κρυπτο-συντηρητικοί με κραυγές ψευδο-προοδευτισμού! Γιατί; Γιατί ο συντηρητισμός εστιάζει στην Περιφέρεια των Μηνυμάτων, δηλαδή σε αυτόν που τα λέει, αν είναι ωραίος, τι ρούχα φοράει, αν γελάει, αν κλαίει, αν είναι ψηλός-κοντός-χοντρός ή λιγνός, αν κουρεύτηκε ή αν πετάνε οι τρίχες του!

Αλλά για να κλείσουμε όπως αρχίσαμε, χρειάζεται στοιχειώδης εκπαίδευση στην Πειθώ ή την Επιρροή (αν και παρεξηγημένη λέξη, κακώς..) ή καλύτερα και στα δυο μαζί! Τότε μόνο μπορεί να μας ακούσουν ή να μας διαβάσουν όλοι και να επιλέξουν  ελεύθερα, αυτό που τους  εκφράζει καλύτερα!

Μέχρι τότε, λέμε όλοι ό,τι θέλουμε, όπως το θέλουμε και γράφουμε Εκθέσεις Ιδεών, κατά το δοκούν! Κάποια στιγμή, θα καταλάβουμε ότι σήμερα για να προχωρήσουμε, χρειάζεται ψηφιδωτή-συνθετική σκέψη και γραφή, για να μην πριμοδοτούμε άθελά μας τον αντίπαλο!

Μήπως στην αντιπαράθεση, δεν χαρακτηρίζουν τον Αλ.Τσίπρα αγράμματο, τη γυναίκα του ταγάρι, τον Τσακαλώτο lord my lord με κόκκινη back pack και όλους τους Συριζαίους άπλυτους;

Αυτό όμως είναι αναμενόμενο, πρόκειται για Συντηρητικούς που εστιάζουν στην Περιφέρεια, στους Πομπούς δηλαδή, καθώς και σε ψυχολογικά χαρακτηριστικά που αποδυναμώνουν τη Νεωτερικότητα και την Προοδευτική Καινοτομία. Η Ψυχολογιοποίηση ευτυχώς δεν αγγίζει τον ηγέτη1 της μειοψηφίας (μέχρι σήμερα μειοψηφίας), που απορροφά ο ίδιος παράλληλα και όλους τους ψυχολογιοποιητικούς  κραδασμούς του χώρου.

Εμείς όμως, οι Προοδευτικοί υποτίθεται, γιατί το κάνουμε; Για να τους ενισχύουμε;        
Ε Μπράβο μας!

  1. Παπαστάμου, Σ. (2011) Ψυχολογιοποίηση.Επιπτώσεις των ψυχολογικών ερμηνειών στα φαινόμενα κοινωνικής επιρροής. Αθήνα, εκδ. Πεδίο

……………………………………..

«Ο κύκλος των χαμένων ποιητών»… Captain my Captain…..  όλα είναι Παιδεία… !

Η εικόνα με τις ζωγραφισμένες νότες, όπως και το τραγούδι  «Δεν ξέρω πόσο σ΄αγαπώ», αφιερώνονται στους εγγονούς,  Ορέστη απ΄το Βόλο και Ρόκκο απ΄ το Αργοστόλι, που θα πάνε φέτος στα προνήπια. Με την ευχή να συναντήσουν στη ζωή τους την καλύτερη Παιδεία!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ