Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
12.1 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΟΙΟΣ, ΠΩΣ, ΤΙ…

Γράφει η Σοφία Αράβου - Παπαδάτου

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν την άποψη των αρθρογράφων τους και όχι κατά ανάγκη του kefaloniastatus.gr

Εικόνα τίτλου: «Ανάγλυφα νεανικά σώματα» Μάγκυ Παπαδάτου, 2019, μικτή τεχνική 0.50χ0.50μ

Σήμερα κλείνει μία ακόμα «Τριλογία» της στήλης,  για τις αναφορές στο προτεινόμενο  καταστατικό και τις πολιτικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενόψει συνεδρίου. Στα δύο προηγούμενα άρθρα, μιλήσαμε αφενός για το  «Ποιος» θα ασχοληθεί πολιτικά, με θετικές αναφορές στην προτεινόμενη 50/50 ισότιμη αντιπροσώπευση ανδρών-γυναικών, αλλά και στο «Πώς» θα γίνει αυτό, με επίσης θετικές αναφορές στην εκπαίδευση στελεχών που προτείνεται. Σήμερα θα πούμε δυο λόγια για το «Τι» προτείνεται μέσα σε αυτό το πολυσέλιδο κείμενο.

Από τα πολλά και αξιόλογα που διαβάσαμε, θα σταθούμε στην Τρίτη Ηλικία, στους ηλικιωμένους δηλαδή και ιδιαίτερα στο θέμα των συντάξεων. Ίσως να περιλαμβάνεται το συνταξιοδοτικό στη θεματική κοινωνικό κράτος, ασφαλιστική ρύθμιση κλπ. Ασφαλώς έτσι είναι, όμως αναζητώντας τη λέξη «συνταξιούχοι»,  τη βρίσκει κανείς, μόνο στη γενική Πρόσκληση μελών στην Προοδευτική Συμμαχία και Διακυβέρνηση, σε μια  «διαγώνια» ομολογουμένως ανάγνωση. Είναι ένα θέμα που αναδεικνύεται στον προφορικό πολιτικό λόγο  των στελεχών, αλλά όχι γραπτά.

Γνωρίζουμε ότι οι άνω των 65 έχουν συντηρητικά αντανακλαστικά και αντίστοιχες επιλογές στην πλειοψηφία τους, αυτό μας λέει η στατιστική. Εν τούτοις, η μειοψηφία έστω,  των προοδευτικών  συνταξιούχων του χώρου, πιστεύουμε ότι θα αναζητήσουν σαφείς αναφορές μέσα στα κείμενα. Ναι είναι όντως αναλυτικές οι παράγραφοι, για την προστασία της ευάλωτης κατηγορίας των ηλικιωμένων, στον τομέα της πρόνοιας.

Θεωρούμε όμως ότι πέρα από αυτό, χρειάζονται λεπτομερείς αναφορές για τις συντάξεις των ανθρώπων που δούλεψαν μια ζωή, με συνέπεια στις ασφαλιστικές τους εισφορές και με πρόσθετες επιβαρύνσεις κάποιοι, ως μονοσυνταξιούχοι. Αυτή η κατηγορία πολιτών, είδε τις συντάξεις να περικόπτονται κατ΄επανάληψη κυρίως στο 1ο και 2ο μνημόνιο, για να φτάσουν στα χέρια τους λιγότερο από τα μισά που δικαιούνται.

Οι εκτεταμένες αναφορές στις παραγωγικές ηλικίες, στον κατώτατο μισθό των 800 ε, στο βιώσιμο αναπτυξιακό μοντέλο είναι εξαιρετικές και επικροτούνται, πώς αλλιώς θα ορθοποδήσει αυτή η έρημη χώρα, πώς θα αντιστραφεί το Brain Gain της φυγής των νέων στο εξωτερικό, πώς αλλιώς θα πληρωθούν και οι συντάξεις, εντέλει;

Κάποια άλλα «Τι», που περιλαμβάνονται και εντυπωσιάζουν, είναι η ρύθμιση και περικοπή του Ιδιωτικού Χρέους, όπως και η Ανωτατοποίηση Τεχνών, το πέρασμα δηλαδή και άλλων μορφών της Τέχνης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και η δημιουργία της Ακαδημίας Τεχνών. Ακόμα, εντυπωσιάζει η πρόταση πανελλαδικής ρύθμισης λειτουργίας, του πολιτιστικού συγκριτικού πλεονεκτήματος της χώρας και σε σύνδεση με τον τουρισμό. Πρόκειται για  κορυφαίες και καινοτόμες προτάσεις! Εξίσου κορυφαία, είναι η πρόταση για τη μέριμνα των παιδιών, μέχρι την ενηλικίωσή τους!

Παρόλα αυτά, οι λεπτομερείς αναφορές στο συνταξιοδοτικό, που οφείλουμε να αποκαταστήσουμε σε μεγάλο μέρος, πρέπει να γίνουν εμφανείς και σαφείς μέσα στις προτάσεις μας. Δεν είναι καθόλου δίκαιο αυτό που έγινε στους συνταξιούχους!

Είναι προσωπική άποψη, για την ώρα, αλλά πιστεύω ακράδαντα ότι λείπει από τα κείμενα!

—————————————–

Από τα «νεανικά κορμιά» τής εικόνας τίτλου, ας τραγουδήσουμε τελειώνοντας, το  Ηπειρώτικο Δημοτικό «Πανάθεμά σας γηρατειά» Κ. Νάκας και Ν. Γιαννακός.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ