Σάββατο 27 Απριλίου 2024
13 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Το Διδυμότειχο μπλουζ του Τουρισμού | Σοφία Αράβου Παπαδάτου

Γράφει η Σοφία Αράβου - Παπαδάτου

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν την άποψη των αρθρογράφων τους και όχι κατά ανάγκη του kefaloniastatus.gr

Εικόνα τίτλου «Ο Οδυσσέας βγαίνει από τον Άδη. Αναστάσιμο σύμβολο κάτω απ’ το βλέμμα του Πολέμου» Α.Σ. Ακρυλικό σε καμβά 0.20 χ 0.30 μ. 2022

Ιδρωμένος ο τουριστικός στρατός, σηκώνει τα μανίκια να καλύψει τις «επιθέσεις» των ξένων, που καταφθάνουν να κολυμπήσουν, να ξεκουραστούν και να γλεντήσουν. Κάποιοι,  γνωστοί «θαμώνες του σινέ Ομόνοια», επιστρατεύουν τελείως ανεκπαίδευτους να πασάρουν το φαΐ  (φταίνε οι αγχωμένοι της αρπαχτής αφεντικοί), που στάζουν κόμπους ιδρώτα οι δύσμοιροι, να προλάβουν τα πεινασμένα για τον ήλιο μας, θεριά.

Θα ζήσουμε και φέτος! Οι γκουρμέ τύποι αντίθετα, ψάχνουν το όνομα του σεφ, με υψωμένο φρύδι και γευστικούς κάλυκες που πλαταγίζουν γνώση και σομελιέ τανίνες. «Οι άλλοι», που κατά περίσταση και συνταγή, μπορεί να είναι οι ίδιοι, άλλο σούσι κι άλλο της σούβλας μπούτι, βουτάνε ομαδόν στο τζατζίκι, σερβιρισμένο σε κοινό πιατάκι άνευ κουταλάκι. Είναι τα «λαϊκά» τραπέζια, που ανταλλάσεις,  μικρόβια και ιούς, άγνωστους και γνωστούς, εν μέσω πανδημίας.

Μια πανδημία που έχει πάρει αναστολή για να δουλέψουν κι οι φτωχοί, για να φοροδιαφύγουν με την ησυχία τους και οι αφεντικοί! Όλα τα πέριξ επαγγέλματα στηρίζουν τα τουριστικά, για να δουλέψουν, με τη σειρά τους, το καταχείμωνο κι αυτοί!

Ένα παιδάκι ουρλιάζει στο, παρά το κύμα, ονειρικό τραπέζι «θέλω  κρεατάκιιιι», και πριν προλάβει άλλος κανείς, το απέναντι -ιπτάμενο χιλιοσαλιωμένο πιρούνι, ορμάει και το μπουκώνει. Δεν είναι μόνο οι εργαζόμενοι στην εστίαση άσχετοι με την Υγιεινή! Αφήνεσαι στη μοίρα, «δεν πρόλαβες, ας έτρεχες», μονολογεί ο διπλανός εξωστρεφής  συνδαιτυμόνας, που θυσιάζει στην ανάγκη  για παρέα, την ανταλλαγή εγχώριων και διεθνών μικροβίων. «Θα με αποκλείσουν από τα τραπέζια;», «Θέλεις να πεθάνω;» και εκεί πέφτει το πρώτο άσμα, που μετατρέπει την παραθαλάσσια μαγεία, εναλλάξ, σε vibe beach bar και ρεμπετάδικο μαζί!

Μόλις καταλαγιάζουν οι χορευτικοί ιδρώτες, έρχεται πάνω απ΄το κεφάλι σου ο «σεφ»  να ρωτήσει «Όλα καλά, ευχαριστημένοι;». Πέρα από τα υψηλά ντεσιμπέλ της φωνής του, αναθεματίζεις τον εαυτό σου που έβγαλες την ομπρέλα από την τσάντα, μέρα ηλιόλουστη, τώρα θα την άνοιγες, προστασία στη βροχή από σάλια!

«Το κέρας της Αμάλθειας είναι κίτρινο». Λεπτομέρεια

Τα σταγονίδια της στεντόρειας φωνής απλώνουν στα καθισμένα σου μαλλιά, πάνε στους διπλανούς, βρέχουν τα πιάτα σαν συντριβάνι, κάθονται ήσυχα στα μαχαιροπίρουνα και τις χαρτοπετσέτες. Όχι που θα γλύτωναν οι σαλάτες, ή το άδειο πιατάκι, αλειμμένο με ίχνος, υπόλοιπο από τζατζίκι.

Η εστίαση έχει κανόνες, θέλει εκπαιδευμένους ανθρώπους, όχι απαραίτητα πλαισίωση της στρατευμένης γκουρμεδιάς, στοιχειώδη και αναγκαία πράγματα, κανόνες Υγιεινής!

Οδηγώντας  για να γυρίσεις  σπίτι, βλέπεις ένα βοσκό να κοιμάται μακάριος κάτω από τα δέντρα, με τα ζώα του ένα γύρω, με κουτσουλιές σωρό στο προσκεφάλι, κοιμάται γαλήνιος πάνω στο χώμα!

-«Τα βλέπεις ιδιότροπο γαϊδούρι του πολιτισμού και καλά, με τις αποστειρωμένες σου βλακείες; Τι έπαθε αυτός ο άνθρωπος που απολαμβάνει φύση και ελευθερία, χωρίς αγχωμένα Διδυμότειχο μπλουζ;» λες στον εαυτό σου και στιγμιαία γεμίζεις ενοχές!  Όμως, πόσο χρονών ήταν άραγε ο βοσκός, που ροχάλιζε μακάριος κάτω από τη σκούφια πάνω στο πρόσωπό του; Είναι μήπως αυτός που θα γεράσει, εξαίρεση μόνος αυτός, που δεν τον αγγίζει μικρόβιο, όταν οι συνομήλικοί του όλοι, προ πολλού, θα έχουν πεθάνει; Ή μήπως είναι ο «απεβίωσε γέρων, ετών 40», αγγελτήριο θανάτου σε εφημερίδα πριν το 1950;

-Ε όχι, ρε φίλοι του απανταχού μας Τουρισμού (μια ακτογραμμή μάς έμεινε όλη κι όλη για βιομηχανία, μέχρι πυρηνικής νεωτέρας δηλαδή, ή και αναθεωρητισμού συνόρων, που φοριέται τελευταία), διαλέγω τον Πολιτισμό, την Υγεία και την Υγιεινή!  Με γνώση όμως, χωρίς βουλιμικό διαβήτη και ζαχαρένια ντόνατς της τερηδόνας! Αγωγή Υγείας και Πρόληψη της Ασθένειας λέγεται, πρώτα μαθαίνουμε αυτό… και ύστερα την αλφαβήτα, μη σου πω!

-Ίσως, γράφοντας έτσι, δεν «θα φτύσεις στον τάφο μου», αλλά μέσα στο πιάτο μου! Το ρισκάρω, έχω ψεκαστεί με σάλια και επαγγελματικά σταγονίδια τροχού εγώ, ουου άπειρα, προ covid όμως! Μπορεί να γίνεις  χειρότερος,  με επαναστατική γυμναστική, της κατσαρόλας που αντιστέκεται! Το ρισκάρω!

-Εσύ κάνε πως δε με διαβάζεις, εφαρμόζοντας το Δόγμα Αντι-Καρτέσιου * «Δεν σου δίνω σημασία, άρα δεν υπάρχεις», δανεισμένο από τον εκλεκτό αρθρογράφο  Παντελή Μπουκάλα**,  συνάδελφο οδοντίατρο στις σπουδές.…  Κι εγώ, θα κάνω πως σε πιστεύω!                                                                                                                                                                                                                                                                                      ————————————————————————————

*Καρτέσιος «cogito ergo sum-σκέφτομαι άρα υπάρχω».

**Παντελής Μπουκάλας «Ετοιμόρροπα δόγματα εναντίον κυρίαρχων συναισθημάτων» Καθημερινή, 17-4-2022.

«Διδυμότειχο μπλουζ» Λαυρέντης Μαχαιρίτσας-Γ. Σπυρόπουλος-Μπαχ.
Τραγούδι Γ. Νταλάρας, 1976. Ελληνικό Ροκ.

«Θέλεις να πεθάνω;» ΛΕ.ΠΑ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ