Εικόνα άρθρου. Ο Ντάνιελ Κρεγκ στην ταινία «Glass Onion- Γυάλινο Κρεμμύδι»
Γράφει η Σοφία Αράβου-Παπαδάτου
Διακοπές έχουμε, άλλοι τρώνε, άλλοι ταξιδεύουν, κάποιοι περπατάνε, λιγότεροι κολυμπάνε χειμωνιάτικα και κάποιοι άλλοι με την ευκαιρία βλέπουν ταινίες, καλή ώρα!
Θα κλείσουμε λοιπόν το cine- εορταστικό τρίπτυχο αφιέρωμα, με τον Μπενουά Μπλαν- κατά κόσμον Ντάνιελ Κρεγκ, τον γνωστό Βρετανό ηθοποιό και τελευταίο Τζαίημς Μποντ.
Άλλαξε όμως ο Μανωλιός και εμφανίζεται πλέον, ως άλλος Σέρλοκ Χόλμς και Ηρακλής Πουαρό τής Άγκαθα Κρίστι.
Voilà λοιπόν ο νέος ντετέκτιβ , με λιγότερα μούσκουλα ήρωας πια, περισσότερο εγκεφαλικός, για επίλυση δύσκολων υποθέσεων, με γυρίσματα στην Ελλάδα.
Πάνε οι ιπτάμενες επιθέσεις με τούρμπο μηχανές που προλαβαίνουν αεροπλάνα στον αέρα, καλωσορίζουμε τις εγκεφαλικές πτήσεις, που ούτε τα speed καρτούν δε φτάνουν

Εικόνα. Ο Γάλλος ντετέκτιβ Μπενουά Μπλαν-ΝτάνιελΚρεγκ, ντυμένος με κοστούμι θαλάσσης στα χρώματα της ελληνικής σημαίας. Στην ταινία «Glass Onion”
Στις δύο καινούργιες ταινίες λοιπόν «Knives out -Στα Μαχαίρια» και «Glass Onion -Γυάλινο Κρεμμύδι», ο Μπενουά Μπλαν, αντίστοιχα, λύνει μια κληρονομική υπόθεση αλά Πουαρό στο πρώτο έργο, ενώ στο δεύτερο περνάει στο πνεύμα της ψηφιακής μας εποχής, με ταχύτητες, εναλλαγές εικόνων και ρομπότ υπηρεσίες, σχεδόν επιστημονικής φαντασίας. Κεντρικό θέμα που πυροδοτεί ίντριγκες, η επίλυση του ενεργειακού προβλήματος του πλανήτη και η κλιματική αλλαγή,με «καθαρή» ενέργεια κρυστάλλων υδρογόνου. Οι ηθικοί ήρωες κλασσικά, προσπαθούν να σώσουν τον πλανήτη από την άκαιρη εφαρμογή και την ανθρώπινη απληστία.
Σίγουρα οι ταινίες έχουν αδυναμίες, αν σταθούμε στα οριζόντια διαδικαστικά. Αντίθετα περιέχουν ισχυρά μηνύματα που έχει ανάγκη η εποχή μας.
Ναι, τα αγγλικά με γαλλική χροιά του Ντάνιελ Κρεγκ στο ρόλο του Γάλλου ντετέκτιβ, θέλουν δουλειά ακόμα, για να φτάσουν τον Βέλγο Πουαρό.
Ναι, οι υποθέσεις είναι αρκετά περίπλοκες, θέλεις να διασκεδάσεις κιόλας ρε φίλε, χωρίς σπαζοκεφαλιές με πονοκέφαλο.
Ναι, στη δεύτερη ταινία της θεματικής Μπενουά Μπλαν, προβάλλεται ο- «για πολύ λεφτάδες – macho»- ελληνικός τουρισμός. Tα glamorous εξωτερικά γυρίσματα έγιναν στις Σπέτσες και τα resort της Πελοποννήσου στο Πόρτο Χέλι. Τα εσωτερικά σε βίλλες στο Βελιγράδι, χωρίς να προβάλλεται ή να αναφέρεται κάτι σχετικό, μόνο σαν τεχνικό θέμα.
Να δούμε όμως και την άλλη μεριά…. τα μηνύματα… που προβλέπονται ακόμα πιο ισχυρά, στις ταινίες που θα ακολουθήσουν. Ίσως δεν θα ασχοληθούμε τόσο με το οπτικό marketing τότε, αλλά με την κοινωνιοψυχολογική απεικόνιση της εποχής μας.
Στις δύο ταινίες, αξίζει να σημειωθεί, ότι δύο γυναίκες και μάλιστα προερχόμενες από μειονότητες, βοηθάνε τον Γάλλο ντετέκτιβ Μπενουά Μπλαν. Μία Περουβιανή μετανάστης στις Η.Π.Α στην πρώτη, μία κοπέλα έγχρωμη-μαύρη, στη δεύτερη.

Εικόνα. Ο ντετέκτιβ Μπενουά Μπλαν (ΝτάνιελΚρεγκ) και η Περουβιανή νοσοκόμα στην ταινία «KnivesOut – Στα Μαχαίρια»
Στην πρώτη ταινία γυρισμένη σε Πυργόσπιτο, τιμητική προσομοίωση στην Άγκαθα Κρίστι, προβάλλονται οι προαιώνιες κληρονομικές διαφορές, που σφάζονται στην ποδιά τους αδέλφια, ξαδέλφια, προκομμένοι και ανεπρόκοποι απόγονοι. Κληρονομούν και επιβραβεύονται έντιμοι εργαζόμενοι των «τζακιών», ενώ μοχθηροί αυτοδημιούργητοι και υπέργηροι ζάνπλουτοι, αποκληρώνουν συλλήβδην τους εξ αίματος!
Στο Glass Onion, που ξετυλίγεται η δεύτερη υπόθεση σαν φλούδες κρεμμυδιού, εξού και ο τίτλος, μαζί με τα προσωπικά, τις κοντινές και μακρινές σχέσεις, νάσου εμφανίζεται η Κοινωνιοψυχολογία και η Ιδεολογία! Το ξεφλούδισμα του κρεμμυδιού επιπλέον, παραπέμπει στην Ψυχαναλυτική Ερμηνεία των Ονείρων, που αποκαλύπτουν το ασυνείδητο μας.
Μια τηλεοπτική- κοινωνική πυραμίδα του Maslow, των πέντε αναβαθμίδων. Στη βάση η κάλυψη της επιβίωσης και των βασικών αγαθών, ενώ στην κορυφή βρίσκεται η αυτοπραγμάτωση, αυτό που ονειρεύεταιο καθένας, πολλές φορές άπιαστο, για τον εαυτό του. Τα σκαλοπάτια ανάμεσα, αφορούν την ασφάλεια , τα επιπλέον αγαθά, την καταξίωση και την κοινωνική αναγνώριση, χοντρικά!

Εικόνα. Το Ποσειδώνειο Grand Hotel στις Σπέτσες, στην ταινία Glass Onion με τον Ντάνιελ Κρεγκ σαν ντετέκτιβ Μπενουά Μπλαν
Στις Σπέτσες λοιπόν, ο μεγιστάνας του πλούτου (Έντουαρντ Νόρτον), καλεί στα γυάλινα υπερσύγχρονα παλάτια του, 4-5 «φίλους»- χρηματοδοτούμενους από τον ίδιο- και φιλόδοξους ανθρώπους να λύσουν (είναι και η ανία του πλούτου πάντα παρούσα), μια φανταστική δολοφονία. Μαζί τους και ο Μπενουά Μπλαν, προσκεκλημένος από «μυστηριώδη άγνωστο».
Ο σύγχρονος- γυάλινος Μίδας θέλει να περάσει στην αθανασία με την ενεργειακή εφεύρεση που ο ίδιος χρηματοδοτεί (αυτοπραγμάτωση). Οι άλλοι καλεσμένοι, που πάσχουν για κοινωνική αναγνώριση είναι ματαιόδοξοι πυλώνες του πλούσιου. Ξεπουλιούνται για την Πολιτική, την Επιστήμη, το show-biz και τη Μόδα. Τέλος, ο «φουσκωτός» με αναβολικά, που κουβαλάει και τη χαζογκόμενα για δόλωμα, θέλει πάση θυσία να πλουτίσει. Για τη «φουκαριά τη μάνα του» δηλαδή, που τον ταράζει στα χαστούκια και τον έχει στο φτύσιμο.
Τον ντετέκτιβ φέρνει στο νησί η μαύρη κοπέλα, «ο μυστηριώδης άγνωστος». Θέλει να δικαιώσει την αδελφή της, που το παρεάκι «την έσβησε απ΄το χάρτη», γιατί εναντιώθηκε στην απληστία τους. Αντέδρασε στην παρανοϊκή μεγαλομανία του κροίσου, για εφαρμογή των αδοκίμαστων κρυστάλλων υδρογόνου.
Στο φόντο, πλαισίωση η σύγχρονη και η κλασσική Τέχνη, που πάντα την πληρώνει άσχημα στο τέλος. Τα άπειρα γυάλινα αγάλματα μαζί και το γιγάντιο Γυάλινο Κρεμμύδι-Glass Onion, τοποθετημένα στη μια μεριά.
Από την άλλη, η κλασσική τέχνη με την Τζοκόντα- Μόνα Λίζα του Λεονάρντο ντα Βίντσι, που έχει νοικιάσει προσωρινά ο μεγιστάνας. Δεσπόζει επίσης σαν εικόνα, το κλασσικό αρχιτεκτονικό αριστούργημα του 1914,«Ποσειδώνιο Grand Hotel» στις Σπέτσες. Σημερινή ιδιοκτησία Ιδρύματος Αναργύρειου και Κοργιαλενείου Σχολής Σπετσών, με συνιδιοκτησία του Ιωαν. Περρωτή εγγονού του Ιωάννη Μεταξά. Όλα έτοιμα να καταστραφούν στην ταινία…. αν …….
Η Τέχνη, Σύγχρονη και Κλασσική, γίνεται παρανάλωμα του πυρός στην προσπάθεια να αποτραπούν τα χειρότερα! Τίμημα της Απληστίας και της Παράνοιας, μαζί με τις Ανθρωποθυσίες κάθε μορφής!
Αξίζει να δούμε τις δύο ταινίες!