Πρώτη μεταξύ 15 μεσογειακών χωρών στις καμένες εκτάσεις κατατάσσεται η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για Δασικές Πυρκαγιές (European Forest Fire Information System – EFFIS).
Ειδικότερα, όπως αναφέρει το meteo.gr, παρότι ο αριθμός των δασικών πυρκαγιών του 2021 στη χώρα μας παρουσιάζει αύξηση 43% σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2008 – 2020 (Εικόνα 1), η συνολική καμένη έκταση καταγράφει εξαιρετικά μεγάλη αύξηση ίση με περίπου 500% ως προς τον αντίστοιχο μέσο όρο της ίδιας περιόδου (Εικόνα 2).
Σε απόλυτους αριθμούς, μέχρι και το μεσημέρι της Παρασκευής 20 Αυγούστου 2021, έχουν καταγραφεί στη χώρα μας 66 μεγάλες δασικές πυρκαγιές (Εικόνα 1), οι οποίες έκαψαν συνολική έκταση ίση με 1.264.040 στρέμματα (Εικόνα 2). Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα αυτά, προκύπτει ότι η μέση καμένη έκταση ανά δασική πυρκαγιά στην Ελλάδα ανέρχεται σε περίπου 19.000 στρέμματα για το 2021 (έως και 20.08.2021), γεγονός που κατατάσσει τη χώρα μας πρώτη στη Μεσόγειο, με πολύ σημαντική διαφορά ακόμα και από τη δεύτερη Τουρκία (Εικόνα 3).
Εικόνα 1. Αριθμός χαρτογραφημένων από το EFFIS δασικών πυρκαγιών στις χώρες της Μεσογείου έως και το μεσημέρι της Παρασκευής 20 Αυγούστου 2021.

Εικόνα 2. Συνολική καμένη έκταση με βάση τα στοιχεία του EFFIS στις χώρες της Μεσογείου έως και το μεσημέρι της Παρασκευής 20 Αυγούστου 2021.

Εικόνα 3. Μέση καμένη έκταση ανά δασική πυρκαγιά με βάση τα στοιχεία του EFFIS στις χώρες της Μεσογείου έως και το μεσημέρι της Παρασκευής 20 Αυγούστου 2021.

Η καταστροφή σε βίντεο
Η επιχειρησιακή μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών αποτυπώνει στο βίντεο που ακολουθεί τις μεγάλες δασικές πυρκαγιές του 2021 στην Ελλάδα. Για τον σκοπό αυτό αναλύθηκαν υψηλής ανάλυσης δορυφορικά δεδομένα πριν και μετά τις δασικές πυρκαγιές, δίνοντας τη δυνατότητα λεπτομερούς επισκόπησης των περιοχών που επλήγησαν.
Η επιχειρησιακή μονάδα ΜΕΤΕΟ συνεχίζει την ανάλυση των μετεωρολογικών συνθηκών πριν και κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης των πυρκαγιών αυτών ενώ ταυτόχρονα αναλύει τη διάδοση των μετώπων της πυρκαγιάς με τη χρήση του εξελιγμένου προγνωστικού εργαλείου IRIS 2.0.
Πηγή: meteo.gr