Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
14.6 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Δημ. Κεκάτος: ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΕΚΔΟΣΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΑΔΕΙΩΝ ΣΤΑ ΚΑΤΑ ΠΑΡΕΚΚΛΙΣΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΙΜΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ 2022

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Ν.Ε. ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ  – ΤΟΜΕΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Το Δεκέμβριο του 2020, ψηφίστηκε ο Ν. 4759/2020 που αφορούσε τον «Εκσυγχρονισμό της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας». Οι διατάξεις του Νόμου θέτουν περιορισμούς στην εκτός σχεδίου δόμηση με σκοπό τον περιορισμό της άναρχης δόμησης και την προστασία του περιβάλλοντος. Όσον αφορά τη δόμηση με χρήση κατοικίας το νομοσχέδιο καταργεί τις παρεκκλίσεις για την εκτός σχεδίου για αγροτεμάχια των 750τμ, 1.000 τμ και 2.000 τμ και θέτει πλέον ως οικοδομήσιμα τα αγροτεμάχια με ελάχιστη επιφάνεια τα 4.000 τμ. Οι διατάξεις αυτές δίνουν τη δυνατότητα στους πολίτες, από την μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου και για διάστημα δύο ετών, δηλαδή μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022, να εκδώσουν οικοδομική άδεια στα ακίνητα αυτά τα οποία πρόκειται να θεωρηθούν μη οικοδομήσιμα τα επόμενα χρόνια.

Έχουμε επαναλάβει ότι για τα νησιά μας, όπου οι περιπτώσεις παρεκκλίσεων αποτελούν μεγάλο ποσοστό των ακινήτων στην εκτός σχεδίου δόμηση η αλλαγή αυτή θα πλήξει κυρίως την μικρο-ιδιοκτησία και κατ’ επέκταση το τουριστικό προϊόν της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, αφού τα τελευταία χρόνια τα νησιά μας έχουν ακολουθήσει το μοντέλο της ανεξάρτητης επιπλωμένης κατοικίας για την φιλοξενία τουριστών έχοντας περιορίσει την ανέγερση μεγάλων τουριστικών καταλυμάτων. Για το λόγο αυτόν τον Νοέμβριο του 2020 είχαμε ζητήσει την απόσυρση των σχετικών διατάξεων για την εκτός σχεδίου δόμηση, στο σύνολό τους και τη προώθηση ενεργειών για την άμεση ολοκλήρωση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων σε όλη την Επικράτεια, προκειμένου η Πολιτεία – να αποδώσει τον απαιτούμενο σεβασμό στους πολίτες και στη προστασία της περιουσίας τους.  

Ο Νόμος όμως ψηφίστηκε τις 9 Δεκεμβρίου του 2020 και στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει μέχρι σήμερα οι συνθήκες δεν ήταν και οι πιο ευνοϊκές για επενδύσεις στον τομέα της κατασκευής. Οι επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία και οι τελευταίες εξελίξεις με τον πόλεμο στην Ουκρανία, κάνουν πλέον απαγορευτικές τις όποιες σκέψεις σήμερα για τον σχεδιασμό και την κατασκευή τουριστικών καταλυμάτων. Όλοι περιμένουν την «κανονικότητα» ώστε να προχωρήσουν σε τέτοιες επενδύσεις.  

Όσον αφορά το τεχνικό περιβάλλον, υπενθυμίζουμε ότι έως σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί η τελική ανάρτηση των Δασικών χαρτών, η διαδικασία της Κτηματογράφησης προχωρά με αργούς ρυθμούς και βέβαια δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για τη σύνταξη τοπικών πολεοδομικών σχεδίων από την Πολιτεία, ως οφείλει. Σε αυτές τις δυσμενείς συνθήκες έρχονται να προστεθούν και τα προβλήματα υποστελέχωσης της ΥΔΟΜ Αργοστολίου, όπου ο πολύ μεγάλος όγκος εργασίας που πρέπει να διεκπεραιωθεί από την υπηρεσία, οδηγεί σε καθυστερήσεις στην έκδοση οικοδομικών αδειών σε εκτός σχεδίου περιοχές.

Σε αυτές τις συνθήκες λοιπόν και στο εναπομείναν διάστημα των 7 μηνών από σήμερα, οι πολίτες καλούνται να βιαστούν να εκδώσουν οικοδομικές άδειες στα κατά παρέκκλιση οικοδομήσιμα ακίνητά τους και έπειτα στα επόμενα 4 έτη θα πρέπει να προχωρήσουν στην ανοικοδόμηση τους, ώστε να κατοχυρώσουν το δικαίωμα της δόμησης και να μην καταλήξουν να είναι βοσκοτόπια.  Φαίνεται λοιπόν ότι η παράταση ισχύος των συγκεκριμένων διατάξεων του νόμου, που περιορίζουν την εκτός σχεδίου δόμηση αποτελεί μονόδρομο σύμφωνα με τις παρούσες συνθήκες. Όμως η Κυβέρνηση της ανάπτυξης και της τάξης…. θα πρέπει άμεσα να λάβει αποφάσεις ώστε οι πολίτες να μπορούν να προγραμματίσουν τα επενδυτικά τους σχέδια ή να τους δοθεί η δυνατότητα να πουλήσουν την ιδιοκτησία τους με την σημερινή αξία και όχι σαν βοσκότοπο. Δεν μπορεί να δοθεί παράταση στο παραπέντε διότι τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν θα είναι πολλαπλά.

Βάσει των παραπάνω διαπιστώσεων, και με δεδομένο ότι η ΥΔΟΜ Αργοστολίου, όπως και πολλές ΥΔΟΜ της χώρας, δεν θα μπορέσουν να  ανταποκριθούν μέχρι το τέλος του έτους στις πολλές αιτήσεις για την έκδοση οικοδομικών αδειών, η Νομαρχιακή Επιτροπή του Κινήματος Αλλαγής Κεφαλονιάς και Ιθάκης:

  1. Απαιτεί την παράταση έκδοσης οικοδομικών αδειών στα κατά παρέκκλιση οικοδομήσιμα ακίνητα, τουλάχιστον για 5 έτη, με σχετική νομοθετική ρύθμιση.
  2. Απαιτεί την άμεση ανακοίνωση της παράτασης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε διάστημα 30 ημερών, ώστε οι πολίτες να απαλλαχτούν από τις πιεστικές προθεσμίες και οι ΥΔΟΜ  να μην επιβαρυνθούν με επιπλέον φόρτο εργασίας λόγω της προθεσμίας που έχει τεθεί.
  3. Προωθεί το αίτημα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής, προκειμένου να κατατεθεί σχετική Ερώτηση στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Αργοστόλι,  30/03/2022
Δημήτρης Κεκάτος  
Πολιτικός Μηχανικός
– Υπεύθυνος Τομέα Περιβάλλοντος  της Ν.Ε. ΚΙΝ.ΑΛ. Κεφαλονιάς & Ιθάκης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ