Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024
33 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ηλίας Μπεριάτος: Το δημόσιο συμφέρον δεν είναι τα έσοδα, με οποιοδήποτε κόστος, αλλά πρωτίστως η προστασία του περιβάλλοντος

Εικόνα: Jerry Apostolatos

Μήνυμα  του ΙΚΙ

Για την ημέρα περιβάλλοντος – 5 Ιουνίου 2023

Το δημόσιο συμφέρον δεν είναι τα έσοδα, με οποιοδήποτε κόστος, αλλά πρωτίστως η προστασία του περιβάλλοντος

Η μεγάλη εικόνατου περιβάλλοντοςσήμερα, είναι οι συνέπειες από την κλιματική κρίση η οποία απειλεί να ανατρέψει τιςισορροπίεςστις ανθρώπινες κοινωνίες σε κάθε γωνία του πλανήτη. Η κλιματική κρίση γεννά τεράστιες οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες με πρώτα θύματα τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες (τουλεγομένου τρίτου κόσμου).

Αλλά και στηνπεριοχή της Μεσογείου και ειδικότερα στηχώρα μας,σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς επιστήμονες, η κατάσταση είναι κρίσιμη από κάθε πλευρά. Σε αυτό συντελεί η απουσία δραστικών δημόσιων πολιτικών σε όλους τους τομείς του περιβάλλοντος (φύση, απόβλητα, οχλήσεις, καταστροφές), η κακή νομοθεσία (και η ελλιπής αν όχι ανύπαρκτη εφαρμογή της), η έλλειψη περιβαλλοντικής κουλτούρας, η καταναλωτική συμπεριφορά του κοινού κ.ά. 

Η απουσία κάθε ουσιαστικής συζήτησης και διαλόγου, στην προηγούμενη προεκλογική περίοδο αλλά και στην τωρινή, είναι ενδεικτική του χαμηλού βαθμού ευαισθητοποίησης του πολιτικού συστήματος αλλά και της πλειοψηφίας  των πολιτών οι οποίοι  (σε όλες τις έρευνες) έχουν θέσει το περιβάλλον  σχεδόν τελευταία προτεραιότητα !..Δεν είναι ανάγκη να αναφέρουμε τα περιβαλλοντικά προβλήματα που υπάρχουν στη χώρα. Είναι γνωστά από συχνά δημοσιεύματα του ημερήσιου και περιοδικού τύπου. Το πρόβλημα είναι η βούληση για την αντιμετώπισή τους  η οποία δεν φαίνεται να υπάρχει…

Το Ίδρυμα Κεφαλονιάς και Ιθάκης (ΙΚΙ)υπενθυμίζει κάθε χρόνο την ανάγκη δυναμικής δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος,από όλους εκείνους που είναι αρμόδιοι και υπεύθυνοι γι’ αυτό αλλά και από κάθε ενεργό πολίτη των νησιών μας. Γι’ αυτό η δημιουργία τοπικών περιβαλλοντικών κινημάτων μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά.

Η ανεξέλεγκτηκαι άναρχη τουριστική ανάπτυξη(υπερτουρισμός) και οι αρνητικές επιπτώσεις της στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον των νησιών είναι εμφανής παντού. Το κυνήγι του εύκολου κέρδουςκυριαρχεί στις αποφάσεις όλων των επιχειρηματικών παραγόντων. Οι τοπικές αρχές και οι πολιτικοί ταγοί του τόπου μας, οφείλουν να καταλάβουν ότι το δημόσιο συμφέρον (του οποίου είναι θεματοφύλακες), δεν είναι τα έσοδα  μεοποιοδήποτε κόστος, αλλά πρωτίστως η προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών και πολιτιστικών πόρων.  Ας πράξουν λοιπόν τα  σωστά και τα δέοντα.

Ηλίας Μπεριάτος

Προέδρος του Δ.Σ. ΙΚΙ

 Σχετικές πληροφορίες για τη δράση του ΙΚΙ στην ιστοσελίδα   www.ikifoundation.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ