Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
17 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

“Κοινωφελή προγράμματα ΟΑΕΔ”: Είναι εργαζόμενοι και όχι ωφελούμενοι

“Κοινωφελή προγράμματα ΟΑΕΔ”:Είναι εργαζόμενοι και όχι ωφελούμενοι

Στηρίζουμε το αίτημα των Συλλόγων Εργαζομένων στις 4 Περιφερειακές Ενότητες της Π.Ι.Ν. για παράταση του χρόνου εργασίας των εργαζομένων που έχουν προσληφθεί μέσω ΟΑΕΔ με τα επονομαζόμενα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας. Στηρίζουμετο δίκαιοαίτημαγια μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με μισθούς που να ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες.

Οι εργαζόμενοι αυτοί από την έναρξη του προγράμματος μέχρι τώρα δουλεύουν «μπαλώνοντας» τα μεγάλα κενά και τις ελλείψεις προσωπικού στην Περιφέρεια Ι.Ν.,συμβάλλουν αποφασιστικά στην ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών και στην εξυπηρέτηση των πολιτών, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες της Περιφέρειας.

Καθώς το οχτάμηνο πρόγραμμα τελειώνει, μετρούν αντίστροφα τις μέρες που τους απομένουν μέχρι να ξαναβρεθούν στην ανεργία, ενώ τα προβλήματα από τις τεράστιες ελλείψειςπροσωπικού στην Περιφέρειαεντείνονται.

Ο εμπαιγμός των εργαζομένων είναι διαχρονικός. Τα προγράμματα αυτάγεννήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση (είναι στο πλαίσιο ταμείων της Ε.Ε.),υιοθετήθηκαναπό όλες τις κυβερνήσεις μέχρι σήμερα και βαφτίστηκανπρογράμματα στήριξης των νέων, των μακροχρόνια ανέργων κλπ.

Στην πραγματικότητα όμως:

  • Μέσω αυτών των προγραμμάτων στήθηκεένας ολόκληρος μηχανισμός ενσωμάτωσης των χιλιάδων ανέργων, ώστε να αποδεχτούν τις νέες εργασιακές σχέσεις «γαλέρας», την προσωρινή δουλειά με μισθούς πείνας τοχτύπημα των μισθών, την κατάργησηΣυλλογικών Συμβάσεωνκαι των δικαιωμάτων.
  • Συνδυάστηκαν με την κατάργηση-πάγωμα των προσλήψεων σε όλους τους τομείς του Δημοσίου (Αυτοδιοίκηση, Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια,) την μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στους τομείς ευθύνης του κράτους.
  • Μέσω τουΟΑΕΔ εξελίσσεται ένα σύγχρονοκαιεπίσημο κρατικό δουλεμπόριομέσω του οποίου ανακυκλώνεται διαρκώς η ανεργία.
  • Οι κυβερνήσεις φρόντισαν μεαντεργατικές διατάξεις και οδηγίες της ΕΕ,να αποφεύγονται οι 3 διαδοχικές συμβάσεις, που δίνουν δικαίωμα για μονιμοποίηση των υπαλλήλων σε αυτές τις υπηρεσίες, όπως έγινε και σε άλλες περιπτώσεις εργαζομένων.
  • Η κοροϊδία συμπληρώνεται από τα σεμινάρια για την «Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα». Λίγο πριν επιστρέψουν στην ανεργία, οι «ωφελούμενοι» κάθονται στα θρανία των διαφόρων Κ.Ε.Κ. για να τους μάθουν πώς μπορούν να γίνουν «κοινωνικοί επιχειρηματίες».

Η σημερινή Περιφερειακή Αρχή της ΝΔ-ΚΙΝΑΛ με το φύλλο συκής της «νομιμότητας» συγκαλύπτει και στηρίζει τη συνέχιση της άγριας εκμετάλλευσηςεργαζομένων και ανέργων.Λειτουργεί ως συνειδητός εκτελεστής όλων των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων.

Η προηγούμενη ΠεριφερειακήΑρχή της ΑΝΑΣΑ δεν αθωώνεται επειδή συμφωνεί σήμερα με το αίτημα της παράτασης του προγράμματος ή επειδή στη θητεία τηςεκδόθηκε ένα ομόφωνο ψήφισμα.Είναι συνυπεύθυνη γιατίστη θητεία της ουδέποτε κατήγγειλε την αντιμετώπιση αυτών των εργαζομένων απότηνκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δεν καταδίκασετις κατευθύνσεις της Ε.Ε. και τους νόμους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που συνέχιζαντο δρόμο της ομηρίας,ουδέποτε οργάνωσε μια αγωνιστική κινητοποίηση διεκδίκησης του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού.

Όλες οι «φουρνιές» των εργαζομένων στην «κοινωφελή εργασία» έδωσαν και δίνουνπολλούς αγώνεςκερδίζοντας βασικά εργασιακά δικαιώματα, άδειες και άλλα που στην αρχή δεν προβλέπονταν.

Ζητάμε άμεσα την παράταση-ανανέωση και μετατροπή σε αορίστου των συμβάσεων τωνεργαζομένων με το πρόγραμμα «κοινωφελούς εργασίας». Διεκδικούμε προσλήψεις όλου του αναγκαίου προσωπικού με σταθερή και μόνιμη δουλειά

Οι ανάγκες των εργαζομένων δεν έχουν ημερομηνία λήξης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ