Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
20 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Δεν το λένε εργασιακό μεσαίωνα… το λένε «ευελιξία»

Αντί για οκτάωρο, ο εργαζόμενος να απασχολείται για 10 ώρες, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που η επιχείρηση θα έχει αυξημένη δραστηριότητα.

Ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης επιβεβαίωσε την άμεση προώθηση του αντεργατικού νομοσχεδίου που προβλέπει την κατάργηση του οκταώρου, μένοντας συνεπής στην ταξική στόχευση των κυβερνητικών πολιτικών. Μάλιστα, θεώρησε σκόπιμο να βαφτίσει τον εργασιακό μεσαίωνα, που έρχεται, “ευελιξία”, για να χρυσώσει το χάπι στους ‘μελλοθάνατους’.

Βασικό στοιχείο του νομοσχεδίου είναι η διευθέτηση του ωραρίου εργασίας με… συμφωνία εργοδότη- εργαζόμενου! Δηλαδή αντί για οκτάωρο, ο εργαζόμενος να απασχολείται για 10 ώρες, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που η επιχείρηση θα έχει αυξημένη δραστηριότητα. Μάλιστα, όπως έσπευσε να δηλώσει περιχαρής ο αρμόδιος Υπουργός Εργασίας επιβεβαιώνοντας για ακόμη μία φορά την τεράστια απόστασή του με την εργασιακή πραγματικότητα, αυτές οι επιπλέον ώρες, θα «ισοφαρίζονται» εντός εξαμήνου, με μικρότερο ωράριο ή ρεπό ή κανονική άδεια!

Ο υπουργός Εργασίας ισχυρίστηκε ότι με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο “δίνεται η δυνατότητα στον ίδιο τον εργαζόμενο, αν το θέλει, κατόπιν αιτήματός του, να ισχύσει αυτή η ρύθμιση για τον ίδιο. Δίνουμε δηλαδή μεγαλύτερη ευελιξία στον εργαζόμενο χωρίς να μειώνουμε το εισόδημά του”.

Δεκάωρο με αμοιβή οκταώρου

Στόχος της κυβέρνησης είναι η βιομηχανία (σ.σ. κάνει χρήση υπερωριών στο 70% του προσωπικού που απασχολεί) και εν γένει ο ιδιωτικός τομέας (1 στους 2 μισθωτούς κάνει υπερωρίες σύμφωνα με δημοσκόπηση της Alco για λογαριασμό της ΓΣΕΕ), να μειώσουν το μισθολογικό κόστος. Και καθώς η υπερωρία, πέραν των 120 ωρών το χρόνο, πληρώνεται συν 80% στο ωρομίσθιο, γίνεται σαφές ότι αντιστοίχως θα μειωθεί και το εργατικό-διαθέσιμο εισόδημα.

Στην πραγματικότητα επιχειρήσεις και εργοδότες θα μπορούν να απασχολούν επιπλέον δύο ώρες το προσωπικό τους πέραν του οκταώρου και σε τουλάχιστον εξάμηνη βάση, συμψηφίζοντας τον επιπλέον χρόνο των δύο ωρών ως ακολούθως: με συμψηφισμό, δηλαδή με μείωση του ωραρίου από τις οκτώ στις έξι ώρες το επόμενο εξάμηνο, με χορήγηση ρεπό ή με επιπλέον άδεια.

Επομένως, για έξι συνεχόμενους μήνες οι εργαζόμενοι θα υποχρεώνονται σε δεκάωρη εργασία και θα αμείβονται για οκτώ ώρες, ενώ οι επιχειρήσεις και οι εργοδότες, το ίδιο διάστημα (της δεκάωρης εργασίας) και το επόμενο (με μειωμένο ωράριο, που θα χορηγούνται άδειες ή ρεπό), θα έχουν τη δυνατότητα επιπλέον υπερωριών καθώς με το νομοσχέδιο αυξάνονται στο υπερδιπλάσιο οι υπερωρίες που θα μπορεί να επιβάλει σε ετήσια βάση η εργοδοσία.

Συγκεκριμένα, το ετήσιο πλαφόν των υπερωριών διπλασιάζεται και θα φτάνει τις 150 ώρες, όταν σήμερα το ανώτατο όριο είναι 48 ώρες (π.χ. για τους εργαζόμενους στις βιομηχανίες), αλλά και τις 120 ώρες για τους εργαζόμενους στους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας.

Επιπλέον το συμβατικό ωράριο εργασίας έως 40 ώρες την εβδομάδα ο εργαζόμενος μπορεί να απασχολείται επιπλέον πέντε ώρες την εβδομάδα κατά την κρίση του εργοδότη. Μάλιστα οι συγκεκριμένες επιπλέον ώρες υπερεργασίας (από 41η έως και 45η) αμείβονται με 20% προσαύξηση του ημερομισθίου, που δεν συνυπολογίζονται στα όρια υπερωριακής απασχόλησης. Για όσους εργάζονται έξι ημέρες την εβδομάδα η υπερεργασία φτάνει τις οκτώ ώρες επιπλέον την εβδομάδα και συνολικά τις 48.

ΠΗΓΗRosa

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ