Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
19 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΤΑ ΚΑΚΑ ΤΑ SOCIAL ΤΑ MEDIA | Της Αντζελίνας Γιαννοπούλου

Γράφει η Αντζελίνα Γιαννοπούλου

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν την άποψη των αρθρογράφων τους και όχι κατά ανάγκη του kefaloniastatus.gr

Εικόνα άρθρου : Pawel Kuczynski

Αν τα ΜΜΕ έχουν δύναμη, τότε έχουν και τα socia media. Αν τα ΜΜΕ είναι επικίνδυνα, τότε είναι και τα social media. Αν ένας ακτιβισμός έχει δύναμη, τότε και ένας διαδικτυακός ακτιβισμός έχει μια κάποια δύναμη. Άλλωστε, αν τα social media δεν είχαν τη δυνατότητα να επηρεάζουν πρόσωπα και καταστάσεις, δεν θα λογοκρίνονταν. Αυτή είναι η θλιβερή αλήθεια, δε λογοκρίνεις κάτι το οποίο δεν σε επηρεάζει.

Η κουβέντα γύρω από τα όρια της ελεύθερης έκφρασης είναι μεγάλη, αφορά ειδικούς και μη, περιλαμβάνει όρους που μας είναι λιγότερο ή περισσότερο οικείοι και σίγουρα δεν ξεκινά, ούτε τελειώνει, σε μια συγκεκριμένη ιστορική περίοδο. Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε αντιμέτωποι με κάτι τόσο θεωρητικό. Πριν λίγο καιρό είδαμε τους λογαριασμούς του Τραμπ στα κοινωνικά δίκτυα να «παγώνουν», ελάχιστες νηφάλιες φωνές τότε έθεταν ζήτημα : «Ποιος έχει το δικαίωμα να μπλοκάρει τον Τραμπ;». Στη θέση του ονόματος του Τραμπ μπορείτε να βάλετε όποιο όνομα θέλετε, ακόμη και το δικό σας.

Γνωρίζαμε ότι είναι δυνατό να συμβεί, αλλά ως συνήθως δεν πιστεύαμε ότι θα συμβεί σ΄ εμάς. Τα φαινόμενα λογοκρισίας τείνουν να αποτελέσουν τον κανόνα. Σελίδες και προσωπικά προφίλ εξαφανίζονται καθόλου μυστηριωδώς, προφίλ συνδικαλιστικών οργανώσεων «περιορίζονται», η αστυνομία διώκει φοιτητές όχι γιατί συμμετείχαν σε κινητοποίηση, αλλά γιατί δήλωσαν την πρόθεση να συμμετάσχουν σε αυτή. Η απεργία πείνας του Δ. Κουφοντίνα ήταν καθώς φαίνεται το κερασάκι στην τούρτα. Αρκεί πλέον η αναφορά στο ζήτημα με τρόπο που δεν ευθυγραμμίζεται με την κυβερνητική βούληση και είσαι αυτόματα υποψήφιος για εξαφάνιση στο καλό σενάριο ή για δίωξη στο κακό.

Από τα πρώτα αθώα ακόμα βηματάκια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης υπήρχε η υπόνοια πως δε μας ανήκουν. Χρήστες μας αποκαλούν επίσημα, και ενώ αρχικά το μυαλό μας πάει στον εθισμό που προκαλούν, δεν πρέπει να μας διαφεύγει πως ο όρος
καθιστά ταυτόχρονα ξεκάθαρο τον ιδιοκτήτη. Είναι αλήθεια πως δε μας ανήκουν, υπάρχουν όμως, γιατί τα χρησιμοποιούμε, και αν σταματήσουμε να τα χρησιμοποιούμε, θα σταματήσουν να υπάρχουν. Κατ΄ επέκταση δεν θα έχει πλέον σημασία σε ποιον ανήκουν ή για να είμαστε ακριβείς σε ποιον ανήκαν.

Δεν προτείνω, βέβαια, να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θα ήταν αστείο και επιπόλαιο να αποχωρήσουμε οικειοθελώς από ένα πεδίο δημόσιου λόγου αρκετά προνομιακό μέχρι σήμερα για τις μειοψηφίες, αν το συγκρίνουμε με άλλα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης. Ωστόσο, είναι ανάγκη να επαναδιαπραγματευθούμε τον τρόπο χρήσης, αντίδρασης σε αυθαίρετες συμπεριφορές και το ισχύον νομικό πλαίσιο, αλλιώς αφήνουμε χώρο για νομικές ρυθμίσεις που, αν πάρουμε ως δείγμα γραφής την τελευταία πρόταση της κυβέρνησης, δεν αφήνουν χώρο για εμάς.

ΤΟΠΙΚΑ: Πιστεύω δε χρειάζονται γιατροί στο νοσοκομείο, χρειάζεται να έχουμε απαγόρευση κυκλοφορίας στις 15:00. Με αυτόν τον τρόπο θα δοθεί η δυνατότητα κάθε πρωί να βρισκόμαστε οοοόλοι μαζί και δε θα κολλάει. Έπειτα θα μένουμε σπίτι, γιατί θα κολλάει. Ντράπηκε και η ντροπή, αλλά αυτοί που πρέπει όχι ακόμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ