Κατατοπιστική η ομιλία του Ηλία Παρίση για τον τακτικό στρατό του 1821 (video)

Για τη δράση του ελληνικού τακτικού Σώματος μας μίλησε ο υποστράτηγος ε.α. Ηλίας Παρίσης στη νέα ανοικτή εκδήλωση της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης. Η διοργάνωση ήταν για μία ακόμη φορά άρτια, το δίχως άλλο, και το ενδιαφέρον των ακροατών κινήθηκε γύρω από την άγνωστη, εν πολλοίς, ιστορία του τακτικού στρατού του 1821 και της σχέσης αυτού με τα “μπουλούκια”.

Ο τακτικός στρατός συγκροτήθηκε το 1821 υπό το Δημήτριο Υψηλάντη και λειτούργησε όπως μπορούσε μέχρι την έλευση του Όθωνος. Μέσα από την ομιλία του Ηλία Παρίση είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε εκτενώς για τα πολεμικά γεγονότα αυτής της περιόδου αλλά και να κατανοήσουμε ότι η δημιουργία τακτικού στρατού δεν ήταν καθόλου μα καθόλου εύκολη υπόθεση.

Δεν είναι τυχαίο που οι περισσότεροι γνωρίζουμε ιστορίες από μάχες του 1821 που αφορούν στον ανταρτοπόλεμο ή κλεφτοπόλεμο στα βουνά, και δε γνωρίζουμε παρά ελάχιστα για την ανάπτυξη του τακτικού στρατεύματος. Επίσης δεν είναι τυχαίο που η υπεροχή των Ελλήνων σημειώθηκε στους ορεινούς αγώνες και στις εκδηλώσεις του ανταρτοπόλεμου από τους σκληροτράχηλους αρματολούς(Κολοκοτρώνης, Καραϊσκάκης κτλ).

Ήταν κάτι παραπάνω από φανερό ότι ο ομιλητής, Ηλίας Παρίσης, μιλούσε με την καρδιά του σε όλη τη διάρκεια της παρουσίασής του, και ότι κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου η παρέμβασή του να είναι πλήρης και αξιοσέβαστη-όπως και ήταν!

Το kefaloniastatus.gr εκφράζει τα θερμά του συγχαρητήρια τόσο στον ομιλητή όσο και στους διοργανωτές!

Στο τέλος της εκδήλωσης έγινε ειδική αναφορά από τον Πέτρο Πετράτο για την απώλεια του Αγγελοδιονύση Δεμπόνου του οποίου ο “φάρος” έσβησε πλήρης ημερών. Οι Θιακοκεφαλονίτες αποχαιρετούν ένα σημαντικό συμπατριώτη τους προς το τελευταίο του ταξίδι με σεβασμό και αγάπη. Καλό του ταξίδι!

Δείτε το βίντεο ολόκληρης της εκδήλωσης με την ομιλία του Ηλία Παρίση και τις παρεμβάσεις από τους συμμετέχοντες στον παρακάτω σύνδεσμο :

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ