Τρίτη 23 Απριλίου 2024
22.1 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ηλίας Μπεριάτος: Αποχαιρετισμός στον Αγγελοδιονύση Δεμπόνο

Η απώλεια του Αγγελοδιονύση Δεμπόνου δεν μπορούσε παρά να είναι μια θλιβερή είδηση για όλους ανεξαιρέτως τους συμπατριώτες και συμπατριώτισσεςμας. Γιατί η Κεφαλονιά έχασε ένα σπουδαίο αυτοδίδακτο ιστορικό ερευνητή που ερεύνησε και μελέτησε τον τόπο και τους ανθρώπους του, στη διάρκεια μιας μακράς χρονικής διαδρομής. Και το έκανε με το γνωστό του πάθος τόσο στον γραπτό όσο και στον προφορικό του λόγο.

Προσωπικά, γνώρισα τον Αγγελοδιονύση ως πνευματικό άνθρωπο  (γιατί ως άψογο επαγγελματία τον γνωρίζαμε όλοι στο Αργοστόλι από μικρά παιδιά) αμέσως μετά την μεταπολίτευση, το 1975, με αφορμή εκδηλώσεις που διοργάνωνε στην Κοραλλένιο βιβλιοθήκη ο Μαρίνος Κοσμετάτος. Μια γνωριμία που συνεχίστηκε για περίπου μισό αιώνα και κατά την οποία, μέσα από διάφορες θέσεις, είχα την τύχη μιας καρποφόρας συνεργασίας μαζί του για το νησί μας. Ήταν πάντοτε παρών σε κάθε πρόσκληση και πρόθυμος να δώσει την πνευματική προσφορά του. Όπως, για παράδειγμα στις εκδηλώσεις για το πρώτο Πρόγραμμα προστασίας και ανάδειξης για τον Εθνικό Δρυμό Αίνου, το Ιόνιο Πέλαγος κ.α.

Θυμάμαι, ακόμη με συγκίνηση την πρώτη μου απόπειρα βιβλιοπαρουσίασης σε τοπική εφημερίδα που ήταν για το πρώτο βιβλίο του Αγγελοδιονύση, το γνωστό «Το χρονικό του σεισμού  του 1953» που εκδόθηκε το 1976. Από τότε, ο Αγγελοδιονύσης μας χάρισε πολλά αξιόλογα ιστορικά πονήματα για την πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή του νησιού που πλούτισαν την πνευματική κίνηση του τόπου μας.

Τέλος, εκ μέρους του Ιδρύματος Κεφαλονιάς και Ιθάκης, θα ήθελα να προσθέσω ότι το  ΙΚΙ, έχοντας την ευτυχή εμπειρία της συνεργασίας μαζί του με την συνεχή παρουσία και ενεργό συμμετοχή του σε κάθε εκδήλωση, είχε τιμήσει τον Αγγελοδιονύση «Για την πολύχρονη ερευνητική και συγγραφική του προσφορά στην ιστορία του τόπου μας και ιδιαίτερα του Αργοστολιού», με την ευκαιρία εκδήλωσης στην Κοργιαλένειο βιβλιοθήκη για την «Βιώσιμη οικιστική ανάπτυξη σε νησιωτικές και παράκτιες πόλεις» τον Οκτώβριο του 2005.

Αναμφισβήτητα, το έργο του πρέπει να αξιοποιηθεί κατάλληλα γιατί αποτελεί πολύτιμη αποσκευή γνώσης για τις νεότερες γενιές της πόλης και του νησιού μας.

Το αποχαιρετούμε λοιπόν σήμερα φέρνοντας στη μνήμη μας τις στιγμές πνευματικής δράσης που μας χάρισε και τον ευχαριστούμε για όλα όσα μας έδωσε.

Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του–σύζυγο, παιδιά, εγγόνια,

23 Απριλίου 2021 
Ηλίας Μπεριάτος
Προεδρος ΔΣ ΙΚΙ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ