Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
19 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Διάλεξη υψηλού επιπέδου για τη βαλκανική διάσταση του 1821 από τον Πέτρο Πετράτο

Ένα δύσκολο και σύνθετο θέμα επιχείρησε να αναλύσει και να μεταδώσει ο Δρ Ιστορίας, Πέτρος Πετράτος, στην 7η κατά σειρά ανοικτή διαδικτυακή συνάντηση διαλόγου για τα 200 χρόνια απ’ την Ελληνική Επανάσταση που διοργάνωσε η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη την περασμένη Παρασκευή, 23 Ιουλίου 2021. Το καλωσόρισμα έγινε από τη Διευθύντρια της βιβλιοθήκης, Δρ Θεοδώρα Ζαφειράτου, η οποία μας ενημέρωσε για την επόμενη εκδήλωση, θα μιλήσει η κ. Αλίκη Γαλιατσάτου, αλλά και για τα Ιακωβάτεια που θα γίνουν σε λίγες μέρες στο Ληξούρι.

Οι συμμετέχοντες της διαδικτυακής εκδήλωσης είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν μία διάλεξη υψηλού επιπέδου.

Παρά τα πολλά επίπεδα του ζητήματος, ο Πέτρος Πετράτος κατάφερε με μία μεστή ομιλία να γίνει κατανοητός και να μας μεταφέρει ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες πληροφορίες από το βαλκανικό χώρο της εποχής του ’21. Ο ομιλητής ξεκίνησε με μία αποκαλυπτική διαπίστωση: Ενώ η έρευνα έχει προχωρήσει και υπάρχει πλούσια βιβλιογραφία για το φιλελληνικό κίνημα της Ευρώπης και της βόρειας Αμερικής, για τους βαλκάνιους εθελοντές έχουν καταγραφεί πάρα πολύ λίγα πράγματα. Ο ομιλητής εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτό είναι ένα αποτέλεσμα του ψυχροπολεμικού κλίματος μετά το τέλος του Β παγκοσμίου πολέμου. Οι διαφορετικές πολιτικές αλλά και η καχυποψία που επικράτησε στα βαλκανικά κράτη μετά τον πόλεμο, αποτέλεσε το εμπόδιο για μία διαβαλκανική έρευνα του θέματος.

Η ελληνική ιστοριογραφία εξελάμβανε του Γιουγκοσλάβους και του Βουλγάρους ως προαιώνιους εχθρούς της φυλής μας ενώ η επίσημη ελληνική γραμμή έκανε λόγο για τον από βορά κίνδυνο με αποτέλεσμα να είναι επικίνδυνο να ζητάει κάποιος συνεργασία στα βαλκάνια για τη μελέτη του ζητήματος. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να αναζωπυρώνεται το ενδιαφέρον για το ζήτημα και έρχονται στην επιφάνεια σοβαρές μελέτες που αναδεικνύουν το βάθος και το πλάτος της συμμετοχής των βαλκανίων στην Ελληνική Επανάσταση.

Πέτρος Πετράτος: “Ο Πατριάρχης ορίστηκε από το Μωάμεθ ως Αρχηγός-Θρησκευτική κεφαλή όλων των υπόδουλων Χριστιανών. Όλων των ραγιάδων και όχι μόνο των Ελλήνων όπως εμείς πιστεύουμε ή θέλουμε να πιστεύουμε…

Μέσα από μία συγκλονιστική ομιλία με συνεχείς αποκαλύψεις και αποκαταστάσεις της ιστορικής αλήθειας, ταξιδέψαμε στο Μοριά, στα νησιά μας, στη Μικρά Ασία, στη Μολδοβλαχία και στη Ρούμελη – δηλαδή τα Βαλκάνια ως συνέχεια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας – και κατανοήσαμε σε μεγάλο βαθμό, όσο μας επέτρεψαν οι δυνατότητές μας και το γνωστικό μας υπόβαθρο, το τι γινόταν μέσα στον τότε ενιαίο βαλκανικό χώρο. Τις επαναστατικές διεργασίες που ένωναν όλες αυτές τις εθνότητες, γεγονός δύσκολα αντιληπτό στο σήμερα, και που αποτέλεσαν το έναυσμα για φωτισμένες προσπάθειες, μετά τη δημιουργία των Εθνικών Κρατών, που όμως δεν είχαν αποτέλεσμα, για συνεργασία μεταξύ αυτών των λαών και ομοσπονδιοποίηση των πολιτειών τους.

Το όραμα του Ρήγα ήταν ακόμη επίκαιρο! Η δραστήρια και πολυεπίπεδη συμβολή των βαλκάνιων εθελοντών κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική τη στιγμή που υπερτιμάται η συμβολή των Ευρωπαίων. Πόσοι ήταν οι ευρωπαίοι φιλέλληνες που ήρθαν στην Ελλάδα και πόσοι οι χιλιάδες βαλκάνιοι αναρωτήθηκε ρητορικά ο Πέτρος Πετράτος στο κλείσιμο της ομιλίας του. Ωστόσο, οι παρεμβάσεις των Μεγάλων Δυνάμεων, τα συμφέροντα, οι Βασιλικές οικογένειες που μπήκαν σε αυτά τα κράτη με τις δικές τους «αντζέντες», δημιούργησαν αντικειμενικά προβλήματα ενώ αποξένωσαν και τους λαούς… Γι’ αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό εμείς οι λαοί να είμαστε γνώστες της ιστορικής αλήθειας και να καταλάβουμε την πραγματικότητα.

Η ερώτησή μας

Την τάξη των Φαναριωτών αφορούσε η παρέμβαση και ερώτησή μας προς τον Πέτρο Πετράτο. Ως γνωστόν, οι Φαναριώτες ήταν άνθρωποι με μεγάλο πλούτο και μόρφωση από δυτικά πανεπιστήμια. Έπαιξαν σημαντικό ρόλο για την Ελλάδα πριν την Επανάσταση, κατά τη διάρκειά της, μετά την Επανάσταση και ενδεχομένως μέχρι σήμερα… Έδιναν φιλοδωρήματα της τάξης των δεκάδων χιλιάδων χρυσών λιρών στο Πατριαρχείο προκειμένου να εξασφαλίζουν τη θετική του εισήγηση και την τοποθέτησή τους σε θέσεις Διοικητών Επαρχιών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Δεν καταδεχόντουσαν να τους αποκαλούν Έλληνες ή Γραικούς καθώς θεωρούσαν τους εαυτούς τους απόγονους των Ρωμαίων!

Ο Αδαμάντιος Κοραής χαρακτηρίζει τις αυλές της Βλαχίας και της Μολδαβίας, όπου οι Φαναριώτες διοριζόντουσαν διοικητές, ως “σπήλαια ληστών” ενώ για τους Φαναριώτες έλεγε “ανδράποδα του Σουλτάνου, τα οποία σήμερον στόλιζε με τον τίτλο του πρίγκιπος και αύριο έσφαζε ή εξώριζε χωρίς κρίσιν”. (Αδαμ, Κοραής, Προς τους Ελευθέρους Έλληνας – Παράκλησις ομογενούς γέροντος).
Δείτε την ερώτησή μας και την απάντηση του Πέτρου Πετράτου που βάζει τα πράγματα στη σωστή θέση:

Δείτε ολόκληρη τη σημαντική ομιλία του Πέτρου Πετράτου που θα ζήλευε κάθε αμφιθέατρο οποιουδήποτε πανεπιστημιακού ιστορικού τμήματος:


Γιάννης Βαρούχας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ