Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
17 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Η παρέμβαση του Πέτρου Πετράτου που αποκατέστησε δύο ιστορικές ανακρίβειες

Σήμερα σας παρουσιάζουμε το 2ο μέρος της εκδήλωσης-αφιερώματος του Δήμου Αργοστολίου και του Κληροδοτήματος Σ. Φ. Αντύπα που έγινε το περασμένο Σάββατο στον κήπο του Νάπιερ για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Σε περίπτωση που δε διαβάσατε το 1ο μέρος, μπορείτε να το βρείτε εδώ. Συνεχίζουμε με την παρέμβαση του Πέτρου Πετράτου η οποία περιείχε και δύο σημαντικές ιστορικές αποκαταστάσεις.

Αμέσως μετά το πέρας της ομιλίας του Θάνου Βερέμη, ο συντονιστής της συζήτησης, Γιώργος Ματαράγκας, παρουσίασε και έδωσε το λόγο στον Πέτρο Πετράτο.

Το τραπέζι των ομιλητών(από αριστερά προς τα δεξιά): Δώρα Μαρκάτου, Πέτρος Πετράτος, Γιώργος Ματαράγκας και Θάνος Βερέμης.

«Οι Κεφαλονίτες στον Αγώνα του 1821. Από τον Λάλα της Ηλείας στην Πέτρα της Βοιωτίας» ήταν το θέμα της ομιλίας του Δρ Πετράτου που καθήλωσε όχι μόνο όλο το κοινό που βρέθηκε στον κήπο του Νάπιερ, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο καθώς υπήρξαν και αντιδράσεις όπως θα δούμε παρακάτω, αλλά και την προσοχή των συνομιλητών και συναδέλφων του. Με «μαθηματική τεκμηρίωση», συνεχές ενδιαφέρον και συγκλονιστικές αποκαλύψεις η ομιλία του Πέτρου Πετράτου απέδειξε ότι η Πανεπιστημιακή κοινότητα υστερεί σε σχέση με τα προνομιούχα νησιά μας που διαθέτουν αυτόν τον Ιστορικό Επιστήμονα.

Στο ξεκίνημα της ομιλίας του ο Πέτρος Πετράτος έβαλε το πλαίσιο μέσα στο οποίο βρέθηκαν οι Κεφαλλήνες της εποχής. Όταν ξεκίνησε η Ελληνική Επανάσταση τα νησιά μας βρισκόντουσαν υπό βρετανική κατοχή με βάση τη συνθήκη των Παρισιού του 1815. Η Βρετανία ήταν μέλος της Ιεράς Συμμαχίας που σκοπό είχε την κατάπνιξη κάθε μορφής εξέγερσης στην ευρωπαϊκή ήπειρο, και την πάση θυσία διατήρηση του status quo. Παράλληλα, οι Βρετανοί ήταν υπέρ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας την οποία θεωρούσαν ανάχωμα προς τη διείσδυση και την επιρροή της Ρωσίας στην περιοχή. Συνεπώς η εξωτερική πολιτική της Αγγλίας υπαγόρευε μία φιλοοθωμανική και ανθελληνική στάση ως προς το ζήτημα της Ελληνικής Επανάστασης.

Η επιλογή της τοποθεσίας όπου έλαβε χώρα η εκδήλωση ήταν πολύ καλή όπως και η προσέλευση των συμπολιτών μας.

Η Αγγλική διοίκηση δεν ήθελε ν’ αφήσει περιθώρια στους Επτανήσιους για συμμετοχή στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας. Γι΄αυτό ανακοινώθηκαν απ’ τον Άγγλο Αρμοστή κυρώσεις για τους ενδεχόμενους συμμετέχοντες στον Αγώνα με φυλακίσεις και δημεύσεις, ενώ απαγορεύτηκε στους κληρικούς των Επτανήσων να δέονται προς τους ομοεθνείς τους αγωνιζόμενους στην Οθωμανοκρατούμενη Ελλάδα. Παρά τις παραπάνω απειλές, οι Κεφαλλήνες και στη Φιλική Εταιρεία εντάχθηκαν, και στα πεδία των μαχών έτρεξαν, δίνοντας το δικό τους παρόν σ’ έναν Αγώνα που τον αντιλαμβανόντουσαν ως και δικό τους. Συγχρόνως, μ’ αυτήν τη στάση, έστελναν ισχυρό μήνυμα διαμαρτυρίας προς τη Βρετανική «προστασία» που κάθε άλλο παρά προστασία ήταν.

Στη συνέχεια ο ομιλητής αναφέρθηκε σε Κεφαλονίτες και σε γεγονότα της εποχής. Πριν ακόμη απ’ το Λάλα έγινε αναφορά σε προγόνους μας που ήταν ήδη δικτυωμένοι στη Φιλική Εταιρεία και συμμετείχαν σε κομβικές συναντήσεις και συγκρούσεις που έπαιξαν το δικό τους κρίσιμο ρόλο στην εξέλιξη της Επανάστασης. Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να ακούσετε τα ονόματα των αγωνιστών καθώς και τις τοποθεσίες καταγωγής τους απ’ την Κεφαλονιά.

Δύο σημαντικές ιστορικές αποκαλύψεις

Η ομιλία του Πέτρου Πετράτου ξεχώρισε για τις δύο ιστορικές αποκαλύψεις και αποκαταστάσεις της.

Η πρώτη ήταν η λεγόμενη «εξαπάτηση» που λέγεται ότι πέτυχε ο τότε τοποτηρητής του Επισκοπικού Θρόνου της Κεφαλονιάς, ο Αγαθάγγελος Τυπάλδος Κοζάκης, όπου σύμφωνα με την επικρατούσα παράδοση είχε αναλάβει να προωθήσει ένοπλους εθελοντές στην επαναστατημένη Πελοπόννησο, ως μέλος της Φιλικής Εταιρείας, εξαπατώντας τις Αγγλικές Αρχές. Με κάποια πρόφαση (υπάρχουν πολλές εκδοχές) λέγεται ότι έπεισε τον Άγγλο τοποτηρητή να περάσουν οι εθελοντές απέναντι. Ωστόσο, σύμφωνα με την ιστορική τεκμηρίωση και τη σχετική ιστορική έρευνα φαίνεται πως κάτι τέτοιο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Δείτε το σχετικό απόσπασμα περίπου στο 14ο λεπτό του βίντεο.

Η δεύτερη ιστορική αποκάλυψη-αποκατάσταση που έκανε ο Πέτρος Πετράτος είχε να κάνει μ’ ένα έκθεμα που βρίσκεται σήμερα στο Κοργιαλένειο Μουσείου μετά από δωρεά της οικογένειας Πανά-τη φερόμενη ως σημαία του Λάλα. Με σεβασμό στους δωρητές και τους συντηρητές του εκθέματος, ο ομιλητής αποκάλυψε ότι δεν υπάρχει ιστορική τεκμηρίωση που να αποδεικνύει ότι αυτή τη σημαία κρατούσαν οι Κεφαλλήνες στη μάχη του Λάλα. Η «σημαία του Λάλα» είναι μεταγενέστερο κατασκεύασμα και δεν έχει σχέση με τα ιστορικά γεγονότα στα οποία αποδίδεται. Δείτε τη σχετική αναφορά του Δρ Πετράτου στο 16ο λεπτό.

Εκτός απ’ το προνόμιο των σημαντικών ομιλιών, οι πολίτες που βρέθηκαν στην εκδήλωση είχαν και την ευκαιρία να προμηθευτούν δωρεάν το βιβλίο του Κωνσταντίνου Μεταξά “Ιστορικά Απομνημονεύματα εκ της Ελληνικής Επαναστάσεως”

Το «παρατράγουδο»

Αποστολή και ρόλος του Ιστορικού είναι η αναζήτηση της ιστορικής αλήθειας και η απόδοσή της στο κοινωνικό σύνολο. Ο Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος αναφέρει ότι η ιστορία δε θα πρέπει να αναμειγνύεται με το μύθο ενώ ο Λουκιανός γράφει ότι η ιστορία δεν ανέχεται να πέσει μέσα της το παραμικρό ψέμα. Συνεπώς ορθά ο Πέτρος Πετράτος υπηρετώντας την επιστήμη του πιστά και κάνοντας το καθήκον του ως ιστορικός, μας ενημέρωσε για τα αποτελέσματα της ιστορικής του έρευνας. Αν υπάρχουν αντεπιχειρήματα ή άλλες ερμηνείες των ιστορικών τεκμηρίων, ας έρθουν κι αυτές στο φως μέσα από ανάλογες μελέτες ή συμβολές για να εξεταστούν. Ωστόσο, δεν μπορούν να γίνουν παραδεκτές συμπεριφορές όπως αυτές που είδαμε στον κήπο του Νάπιερ όπου με ψεύτικους δήθεν «βήχες» και αχρείαστη φασαρία κάποιοι επιχείρησαν να φέρουν σε δύσκολη θέση τον ομιλητή και να του ασκήσουν πίεση. Αντιπαρερχόμαστε πλήρως τη σκοταδιστική αυτή νοοτροπία που μας μεταφέρει σε μεσαιωνικές καταστάσεις.

Παρά τα όποια παρατράγουδα όμως, ο ομιλητής συνέχισε την ενδιαφέρουσα διάλεξή του με αναφορά νέων ιστορικών συμβάντων στα πεδία των μαχών της Ελληνικής Επανάστασης, πάντα σε σχέση με τη συμμετοχή Κεφαλλήνων και Ιθακησίων, τα επόμενα χρόνια της μάχης του Λάλα. Μας έκανε μεγάλη εντύπωση τόσο ο αριθμός των περιστατικών στα οποία συμμετείχαν οι συμπατριώτες μας, όσο και ο αριθμός της συμμετοχής τους. Παρά το γεγονός ότι προερχόντουσαν από ένα μέρος της Ελλάδας που δε βρισκόταν κάτω απ’ την Υψηλή Πύλη, παρά το γεγονός ότι η Βρετανική Διοίκηση είχε καταστήσει σαφές ότι θα ήταν αμείλικτη με τους Επτανήσιους που θα συμμετείχαν στην Ελληνική Επανάσταση, οι πρόγονοί μας αψήφησαν τους τεράστιους κινδύνους και τις εις βάρος τους ισορροπίες της εποχής, βάζοντας μπροστά τον πατριωτισμό και το σκοπό της Ελληνικής Επανάστασης για την απελευθέρωση της Ελλάδας απ’ τον τουρκικό ζυγό. Δεν το έκαναν από ανάγκη όπως οι υπόλοιποι ομοεθνείς τους, αλλά από επιλογή. Τέλος, ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται επίσης η συμβολή των Κεφαλονιτών και στο πεδίο της περίθαλψης των προσφύγων του πολέμου.

Γιάννης Βαρούχας

Αξίζει να δείτε ή να ακούσετε ολόκληρη την ομιλία του Πέτρου Πετράτου στον παρακάτω σύνδεσμο:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ