Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
18 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ο πολυτάραχος βίος του υπερωκεάνιου “AMERIKANIS” | Λάμπρος Σιμάτος

Εικόνα άρθρου: Card Postal (καρτολίνα): το υπερωκεάνιο AMERIKANIS κατά την είσοδό του στο λιμάνι της Νέας Υόρκης, το 1968.

Ναυπηγήθηκε στο Belfast της Ιρλανδίας το 1952 ως φορτηγοποστάλι. Είχε εκτόπισμα 17.041 grt, μήκος 176 μέτρα, χωρητικότητα 526 επιβάτες και ταχύτητα 19,5 knots. Τον Απρίλιο του 1952 με το όνομα Kenya Castle δρομολογήθηκε στη γραμμή Λονδίνου-περίπλου Αφρικής προς Cape Town.

Το1968 η εταιρεία Χανδρή που ήθελε να δυναμώσει την παρουσία της στη γραμμή της Νέας Υόρκης αγοράζει το πλοίο και το μετασκευάζει επεκτείνοντας τις υπερκατασκευές πρύμα-πλώρα (νέο εκτόπισμα 19.904 grt) και τους εσωτερικούς του χώρους μειώνοντας τα αμπάρια για την δημιουργία επιπλέον καμπινών για 911 επιβάτες.

Τον Αύγουστο του 1968 είναι έτοιμο για να ξεκινήσει για τα υπερατλαντικά του ταξίδια μεταξύ του Πειραιά και της Νέας Υόρκης με το όνομα AMERIKANIS, η πτώση όμως της επιβατικής κίνησης λόγω του αεροπλάνου αλλάζουν τον προγραμματισμό των δρομολογίων και αποφασίζεται η αλλαγή του ρόλου του σε κρουαζιερόπλοιο. Το πλοίο εκτελεί περιορισμένα δρομολόγια μεταξύ Πειραιά και Ν. Υόρκης τους καλοκαιρινούς μήνες μέχρι το φθινόπωρο του 1969 και με έδρα την Νέα Υόρκη ξεκινά 7ήμερες κρουαζιέρες προς τη Bermuda και την Καραϊβική.

Αρχές της δεκαετίας 1990 το πλοίο κάνει κρουαζιέρες στην Ευρώπη με προορισμούς τη Σκανδιναβία και λιμάνια της βόρειας Ευρώπης.

Το 1996 παροπλίζεται στον Κόλπο της Ελευσίνας. Το καράβι φυλάσσεται σε άριστη κατάσταση με το σενάριο πιθανής επανεργοποίησης ή πώλησης και τελικά, τον Ιούνιο του 2001 το πλοίο πλέει με τις δικές του δυνάμεις στο Alang της Ινδίας για διάλυση.

Περί Θαλάσσης – Συλλογή Λάμπρου Γ. Σιμάτου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ