Κυριακή 28 Απριλίου 2024
23.2 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Συνέντευξη με την συγγραφέα Ευαγγελία Αλιβιζάτου στην Κυριακή Γανίτη

Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

   Σημερινή μου καλεσμένη στην στήλη των συνεντεύξεων η συγγραφέας Ευαγγελία Αλιβιζάτου. Την ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις της. Από τις εκδόσεις Αποστακτήριο κυκλοφορεί η ποιητική της συλλογή, με τίτλο ”Παγίδα Ονείρων”. Της εύχομαι να είναι καλοτάξιδη. Για όσους/ες επιθυμούν να τη διαβάσουν, μπορούν να την προμηθευτούν από κάποιο βιβλιοπωλείο.

 Πάμε να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας…

ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Θα ξεκινήσω με μία ερώτηση που κάνω σε όλους τους συγγραφείς. Πώς μπήκε η συγγραφή στην ζωή σας;

Ε.Α. Καλησπέρα αγαπημένη Κυριακή. Κατ΄αρχάς να σ’ ευχαριστήσω για την πρόσκληση. Θα σου απαντήσω απλά: η συγγραφή ήταν στο μυαλό μου τα τελευταία είκοσι πέντε χρόνια περίπου. Δεν είχα την δυνατότητα και την αυτοπεποίθηση να το τολμήσω. Ανέκαθεν διάβαζα λογοτεχνία, αλλά σε κάποια στιγμή έντονης συναισθηματικής φόρτισης, πήρα το στυλό και άρχισε το ταξίδι. Τη συνέχεια την ξέρεις.

ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αποστακτήριο η ποιητική σας συλλογή με τίτλο ‘’Παγίδα Ονείρων". Να είναι καλοτάξιδη. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι’αυτό;

Ε.Α. Η ποιητική αυτή συλλογή ήταν μια πρώτη απόπειρα, πετυχημένη θα έλεγα, με τον εκδοτικό οίκο Αποστακτήριο, και δεν το μετάνιωσα, γιατί με αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή και τους ευχαριστώ γι’ αυτό. Είναι άνθρωποι που οποιαδήποτε στιγμή θα σηκώσουν το τηλέφωνο να σου μιλήσουν. Είναι μια συλλογή σαράντα δύο ποιημάτων, έμμετρης και ελεύθερης γραφής. Μεταφέρει τα δικά της μηνύματα και μια σταθερή, λιτή, παλέτα νοημάτων που διευκολύνει και τον πιο αδαή ενδεχομένως σε αυτό το αντικείμενο, να νιώσει ότι διαβάζοντας, καταλαβαίνει το κλασσικό «τι θέλει να πει ο ποιητής».

ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Για ποιους λόγους θα μας προτρέπατε να στραφούμε προς την

ανάγνωση βιβλίων καί δη ποιητικών συλλογών;

Ε.Α. Κοίταξε, δύσκολα στρέφεται στην ανάγνωση κάποιος που δεν το θέλει. Δεν προτρέπω κανέναν να διαβάσει, αν πραγματικά δεν το αισθάνεται. Προτείνω να συνεχίσουν να διαβάζουν, αυτοί που αγαπούν της έννοια της γραφής, των συναισθημάτων και να πω απλά ότι η ανάγνωση ηρεμεί το μυαλό.

ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Είστε ένας πολύ ενεργητικός άνθρωπος, που σκοπός σας είναι η

ανάδειξη της λογοτεχνίας. Πόσο σας γεμίζει ψυχικά όλο αυτό;

Ε.Α. Μία φράση μόνο: είναι το μόνο που με γεμίζει απόλυτα, ανεξάρτητα με το αν είναι φυσιολογικό ή όχι.

ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Από το βιογραφικό σας μαθαίνουμε τα εξής: ‘’Τα άρθρα της κατάφεραν να φτάσουν μέχρι την άλλη άκρη του κόσμου, ως πνευματική τροφή στο ιδιαίτερα δημοφιλές δίκτυο του anamniseis.net Νέας Υόρκης, της ομογένειας, του οποίου είναι μόνιμη συνεργάτης. Παράλληλα αρθρογραφεί για το Λογοτεχνικό Περιοδικό Θρυαλλίδας και τον ιστότοπο @https://gynaikaeimai.com/ Στην φαρέτρα της προστέθηκε η συνεργασία με την εφημερίδα greek news στο Μαϊάμι της Φλόριντα στη Σύνοδο Πολιτισμού δίπλα από διακεκριμένους λογοτέχνες και επιστήμονες.

https://www.greekradiofl.com/’’. Πώς αισθάνεσθε για όλη αυτή την αγάπη κι

αναγνώριση του έργου σας;

Ε.Α. Στο βιογραφικό μου συναντάτε κάποιες φράσεις ανθρώπων που με έχουν αξιολογήσει, διαβάζοντάς με. Η αγάπη όλων αυτών είναι το μεγαλύτερο δώρο για μένα, δώρο ζωής, θα έλεγα. Αισθάνομαι ότι χρωστώ σε όλους πολλά και ακόμα έχω να δώσω πολλά περισσότερα και εύχομαι να τα καταφέρω. Φυσικά είναι τιμή μου να διαβάζομαι στο εξωτερικό, σε μια χώρα εκατομμυρίων ανθρώπων όπως οι ΗΠΑ, αλλά δεν παραβλέπω τη χώρα μου και την αγάπη μου γι’ αυτήν.

ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Έχετε ξεκινήσει να γράφετε το επόμενο βιβλίο σας; Αν ναι, μπορείτε να μας πείτε δύο λόγια; Σε ποιο λογοτεχνικό είδος θα ανήκει;

Ε.Α. Τα τρία βιβλία μου είναι ήδη έτοιμα. «Τα Κοράλλια του Ιονίου» είναι μυθοπλασία με την Κεφαλονιά (τον τόπο μου) ως θέμα, θα έλεγα ότι πρόκειται για ένα βιβλίο έρωτα και αστυνομικού μυθιστορήματος.

Το δεύτερο βιβλίο είναι «Το σημάδι του ήλιου». Το αγαπώ γιατί γράφτηκε πρώτο, με πολύ έντονα συναισθήματα και με έρευνα ιδιαίτερη. Εκτυλίσσεται στην Κρήτη και θα έλεγα αφορά μια διαφορετική κρητική βεντέτα, με ιδιαίτερο σασπένς και με φοβερές εναλλαγές συναισθημάτων.

Το «Περγαμόντο για δύο» είναι συλλογή διηγημάτων με γεύση “περγαμόντου”, γλυκόπικρη κοινώς, πικρή στην αρχή, με γλυκιά επίγευση στη συνέχεια. Τα λέει όλα ο τίτλος!

ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Από τί εμπνέεστε συνήθως;

Ε.Α. Δεν έχω στερεότυπα. Από το πιο σπουδαίο γεγονός έως το πιο ασήμαντο ερέθισμα, υποκειμενικό είναι αυτό. Έχω εμπνευστεί με αφορμή την κυρία Φρόσω, μια ηλικιωμένη που ζει μόνη και έχω γράψει ποίημα στην πρώτη μου συλλογή γι’ αυτήν, με τίτλο «Βασιλικός», ως και τη θάλασσα, τον έρωτα και τις εικόνες της καθημερινότητας.

ΕΡΩΤΗΣΗ 8: Ποιο το όραμά σας ως συγγραφέας;

Ε.Α. Θα έλεγα να γεμίσω ακόμα περισσότερες γνώσεις και να μεταφέρω τα συναισθήματα μου στον κόσμο μέσα από τη γραφή μου. Οραματίζομαι ένα καλύτερο και πιο όμορφο αύριο για όλους. Έχω φιλοδοξίες αλλά και ταπεινοφροσύνη.

EΡΩΤΗΣΗ 9: Σαν αναγνώστρια, τί είδους βιβλία προτιμάτε να διαβάζετε;

Ε.Α. Μου αρέσει η παγκόσμια λογοτεχνία και βιβλιογραφία, αλλά τα τελευταία δύο χρόνια λόγω αυξημένων υποχρεώσεων, δεν έχω την δυνατότητα να αφιερώσω χρόνο στο διάβασμα, και είναι κάτι που μου λείπει.

ΕΡΩΤΗΣΗ 10: Τέλος, αγαπημένο βιβλίο καί συγγραφέας;

Ε.Α. Αγαπημένη μου Ελληνίδα συγγραφέας και φίλη, είναι η Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη. Είναι μια γυναίκα σταθμός για μένα σε προσωπικό αλλά και συγγραφικό επίπεδο. Έχει γράψει δεκαεννέα βιβλία και είμαι απόλυτα βέβαιη ότι δεύτερη δεν θα υπάρξει. Αν θα έπρεπε να προτείνω ένα βιβλίο άλλης κατηγορίας, θα διάλεγα το «Η δύναμη του τώρα», του Έκχαρτ Τόλε. Είναι ένα βιβλίο αυτοβοήθειας που αφορά τον νου μας και σε ξεκολλά, αν ψάχνεις τις αναλύσεις και τα «ασήμαντα» της ζωής.

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας καί τις απαντήσεις σας.

Με εκτίμηση, Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat

Ε.Α. Σ΄ ευχαριστώ από καρδιάς για την φιλοξενία και εύχομαι πάντα επιτυχίες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ