Δευτέρα 13 Μαΐου 2024
16.5 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ο Γιάννης Βαρούχας στον Ionian Galaxy με τη Βάνια Σαμόλη και τον Ανδρέα Αρβανιτάκη

Στον Ionian Galaxy με οικοδεσπότες τους Βάνια Σαμόλη και Ανδρέα Αρβανιτάκη φιλοξενήθηκα την περασμένη Τετάρτη ως υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Ιονίων Νήσων με την ΑΝΑΣΑ για τα Ιόνια Νησιά-Θεόδωρος Γαλιατσάτος στην ΠΕ Κεφαλληνίας.

Το πρώτο ερώτημα αφορούσε το γιατί επέλεξα να κατέλθω, αυτήν τη φορά, ως υποψήφιος στον Β βαθμό αυτοδιοίκησης, την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Απάντησα ότι αποδέχθηκα με χαρά και τιμή το προσκλητήριο για να δώσω την πολιτική μάχη σε ένα διαφορετικό “στίβο”, απ’ τις προηγούμενες φορές, καθώς έχω πλήρη εικόνα όλων των ζητημάτων που αφορούν τόσο την Κεφαλονιά όσο και την Ιθάκη, απ’ τη θητεία μου ως σύμβουλος της Βουλευτή Κεφαλληνίας επί επτά συνεχόμενα χρόνια, και έχω τη γνώση και τη θέληση να εργαστώ για τις λύσεις που χρειάζονται. Επιπροσθέτως, επιλέγω τη συμμετοχή μου στην 1η γραμμή μιας Περιφερειακής Παράταξης, της ΑΝΑΣΑ, που έχει δει το θεσμό της Περιφέρειας από τη δημιουργία του, το 2010 με τον νόμο του Καλλικράτη, απ’ όλες τις θέσεις (ελάσσονα αντιπολίτευση, μείζων αντιπολίτευση και Περιφερειακή Αρχή). Συνεπώς υπάρχει τόσο εκ μέρους μου όσο και από την ΑΝΑΣΑ η άριστη γνώση για το πως λειτουργεί η δημόσια διοίκηση και μπορούμε να προσφέρουμε έργο για τα νησιά μας απ’ την 1η μέρα χωρίς καμία περίοδο χάριτος!

Το 2ο ερώτημα που δέχθηκα αφορούσε τη θητεία της απερχόμενης Περιφερειακής Αρχής Κράτσα και το έργο της. Η αλήθεια είναι ότι η κ. Κράτσα έχει συσσωρεύσει πολλά παράπονα από τους πολίτες της Περιφέρειάς μας, τα οποία συναντάμε καθημερινά στις περιοδείες μας και στην επαφή μας με τον κόσμο, με την κριτική να εστιάζεται κυρίως στην έλλειψη έργου και στην έλλειψη εγγύτητας. Πολλοί πολίτες αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι το πιο πιθανόν είναι η κ. Κράτσα να μην ξέρει ούτε καν που είναι τα χωριά τους!

Μήπως έχει να κάνει με την κατανομή αρμοδιοτήτων και τη δομή της Περιφέρειας, παρενέβη η Βάνια Σαμόλη. Η αίσθησή μου είναι ότι κατά τη θητεία της κ. Κράτσα διατηρήθηκε ένα συγκεντρωτικό μοντέλο που δεν άφηνε τους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες να ξεδιπλώνουν τις ικανότητές τους αλλά έπρεπε να περνούν όλα από το “Διευθυντήριο” της Κέρκυρας, με αποτέλεσμα να χάνεται η εγγύτητα του θεσμού με τους πολίτες και να μην παράγεται το έργο που θα μπορούσε να παραχθεί. Πέρα όμως από την προσωπική μου αίσθηση, υπάρχει και ο αντικειμενικός δείκτης της απορρόφησης των προγραμμάτων όπου η Περιφέρειά μας κατέχει την τελευταία θέση μαζί με το Νότιο Αιγαίο. Είναι αντικειμενική πραγματικότητα δηλαδή το ότι δεν είχαμε παραγωγή έργου για τα νησιά μας κι αυτό οι πολίτες το αισθάνονται και το ξέρουν από την καθημερινότητά τους. Η Περιφερειακή Αρχή της κ. Κράτσα έχει σημειώσει πολύ κακή επίδοση.

Στον παρακάτω πίνακα φαίνονται οι προϋπολογισμοί των ΠΕΠ (Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα) της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027 όπου τα Ιόνια Νησιά είναι στην τελευταία θέση μαζί με το Νότιο Αιγαίο.

Το επόμενο ερώτημα έφερε τη συζήτηση στο αν αποτελεί δικαιολογία η πανδημία στη μη υλοποίηση έργων. Εδώ η απάντηση είναι ξεκάθαρη: Η Περιφερειακή Αρχή της ΑΝΑΣΑ λειτούργησε μέσα στα χρόνια των μνημονίων και παρόλα αυτά άφησε χειροπιαστό έργο. Μιλάμε για το λιμάνι του Πισαετού, για τη γέφυρα του Χάρακα που για τα ελληνικά δεδομένα έγινε πολύ γρήγορα, τα λυκειακά συγκροτήματα στο Φαραώ, τη μεγάλη έκταση της βραχοπροστασίας που εκπονήθηκε, τον ηλεκτροφωτισμό στο γύρο του Κουτάβου που ήταν μέσα στα σκοτάδια και πολλά άλλα… Κατά τη διάρκεια της θητείας της κ. Κράτσα αφενός δεν είχαμε μνημόνια κι αφετέρου, μπορεί η πανδημία να μας έφερε σε ένα ζοφερό υγειονομικό περιβάλλον, αλλά στον τομέα των οικονομικών όλοι οι περιορισμοί άρθηκαν με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να μπορεί να δανείζεται σα να ήταν η Γερμανία! Δόθηκαν μεγάλες δυνατότητες, από δημοσιονομικής πλευράς, για την απορρόφηση πολλών χρημάτων, τη διενέργεια απευθείας αναθέσεων και την υλοποίηση έργων χωρίς δημοσιονομικούς περιορισμούς που η Περιφερειακή Αρχή-Κράτσα δεν εκμεταλλεύτηκε ως όφειλε υπέρ των νησιών μας.

Ναι αλλά δεν υπήρχε προσωπικό, είπε η Βάνια Σαμόλη. Τότε εξήγησα ότι το ερώτημά της διαμορφώνει ένα αίτημα και αναδεικνύει μία πραγματικότητα. Το αίτημα είναι η στελέχωση της υποστελεχωμένης Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλληνίας. Είπα ότι πολλοί υπάλληλοι στην ΠΕ αναλαμβάνουν περισσότερο φόρτο απ’ αυτόν που τους αναλογεί ακριβώς λόγω της έλλειψης προσωπικού. Εντούτοις, η κ. Κράτσα κυβέρνησε τα νησιά μας παράλληλα με την κυβέρνηση Μητσοτάκη με την οποία έχει άριστη σχέση και είναι η εκλεκτή της. Δεν είδαμε όμως να δρομολογείται η στελέχωση της ΠΕ Κεφαλληνίας. Συνεπώς η δικαιολογία ότι δεν είχαμε προσωπικό για να κάνουμε περισσότερα, αφενός αναδεικνύει ότι δεν έγινε έργο κι αφετέρου ότι δεν έγιναν οι οφειλόμενες ενέργειες για τη στελέχωση του Διοικητηρίου και των τμημάτων του.

Ποιό είναι το πρόγραμμα και οι προτεραιότητες της ΑΝΑΣΑ, ρώτησε ο Ανδρέας Αρβανιτάκης. Στο πρόγραμμά μας υπάρχουν δύο μέρη: τα έργα που έπρεπε ήδη να έχουν γίνει και δεν έγιναν με υπαιτιότητα της απερχόμενης Περιφερειακής Αρχής, καθώς και τα έργα που προτείνουμε για το αύριο των νησιών μας και τη συνοχή της Περιφέρειας. Στο πρώτο μέρος περιλαμβάνονται έργα όπως ο δρόμος αεροδρόμιο-Κρανιά, ο δρόμος Αγία Ευφημία-Σάμη αλλά και το ανοικτό θέατρο “Διονύσης Λαυράγκας” στα Ραζάτα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι για το τελευταίο έργο υπήρχαν τα χρήματα από το πρόγραμμα Interreg Ελλάδα Ιταλία, τα οποία τα άφησαν και χάθηκαν! Επέστρεψαν στο πρόγραμμα αφού δεν αξιοποιήθηκαν… Εδώ φαίνεται ότι πολλές φορές το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη χρημάτων αλλά η έλλειψη ενέργειας και γνώσης για το πως πρέπει να αξιοποιούμε τα διαθέσιμα εργαλεία.

Στο 2ο μέρος προτείνουμε τη δημιουργία ενός νέου σύγχρονου λιμανιού στην Πεσσάδα (αυτήν τη στιγμή οι όγκοι είναι αναποδογυρισμένοι για τουλάχιστον δύο χρόνια), την αναβάθμιση-ενίσχυση και εξοπλισμό της Πολιτικής Προστασίας με την οργανωτική δομής της, προσεισμικό έλεγχο σε όλα τα δημόσια κτίρια, εποπτεία και κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων σε Σιμωτάτα, Αγία Ευφημία, Νύφι και στις άλλες περιοχές που κρίνονται απαραίτητα και, τέλος, την επιδίωξη μιας άριστης συνεργασίας με τους Δήμους για τη σύναψη προγραμματικών συμβάσεων που θα βοηθήσουν σε όλους τους τομείς και στην ανακαίνιση των γηπέδων μας (στο ηχητικό που ακολουθεί παρακάτω μπορείτε να ακούσετε περισσότερες λεπτομέρειες).

Στο κλείσιμο της εκπομπής ζήτησα από τις συμπολίτισσες και τους συμπολίτες μας να εμπιστευθούν την ΑΝΑΣΑ για τα Ιόνια Νησιά γιατί υπάρχει η τεχνογνωσία, η εμπειρία και η δυναμική προκειμένου να ξεκινήσουμε άμεσα την παραγωγή έργου απ’ την 1η του Γενάρη οπότε και θα αναλάβει η νέα Περιφερειακή Αρχή! Σημείωσα δε, ότι οι εκλογές δεν είναι κάποιο πρωτάθλημα ή κάποιο παιχνίδι, αλλά μία υπέρτατη ευθύνη! Ως εκ τούτου δεν αντιλαμβάνομαι και δεν αντιλήφθηκα ποτέ το νόημα των πανηγυρισμών στις βραδιές των εκλογών… Πάμε να αναλάβουμε τη μεγάλη ευθύνη του να υπηρετήσουμε τα νησιά μας και να παράξουμε έργο υπέρ του κοινού καλού. Το βράδυ των εκλογών αν το αποτέλεσμα είναι νικηφόρο, η τιμή και η ευθύνη θα βαραίνει το ίδιο. Δε θα αισθανόμαστε ότι κερδίσαμε κάτι, αλλά θα έχουμε την εντολή και την ευθύνη να κάνουμε πράξη τις προτάσεις του προγράμματός μας. Αυτό ζητάμε να κάνουμε και αυτό θα κάνουμε!

Γιάννης Βαρούχας
Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Ιονίων Νήσων στην ΠΕ Κεφαλληνίας
Με την ΑΝΑΣΑ για τα Ιόνια Νησιά-Θεόδωρος Γαλιατσάτος

Στην παρακάτω συνέντευξη μπορείτε να ακούσετε περισσότερα πράγματα για τις θέσεις και τις προτάσεις μας στον τουρισμό, τον πρωτογενή τομέα, τις εκλογές του Ιουνίου και τις εσωκομματικές στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης καθώς και το πώς αυτές θα συνδεθούν με τις Περιφερειακές, την υποψηφιότητα Τρεπεκλή, για το αν η επίσημη κομματική στήριξη της κ. Κράτσα μπορεί να ισορροπήσει τη φυγή των εν ενεργεία Αντιπεριφερειαρχών της προς το ψηφοδέλτιο του κ. Τρεπεκλή, την ηθική διάσταση του ζητήματος, την αντίληψή μας για την εκλογική διαδικασία και πολλές άλλες χρήσιμες πληροφορίες:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ