Σάββατο 3 Ιουνίου 2023
24 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ηθογράφημα: Αυτό το ζώο είχα, γιατί το σκοτώσατε;

Γράφει η Ευαγγελία Αλιβιζάτου *

«Ανάθεμα την ηθική σας καθάρματα», η φωνή της γιαγιάς στον δρόμο φθάνει στα αυτιά μου πιότερο και από κραυγή λύκου.

«Αυτό το ζώο είχα!! Αυτό θα έφευγε από την ζωή σε δέκα χρόνια όπως το φρόντιζα!!  Γιατί μου το σκοτώσατε, το δηλητήριο γιατί του το δώσατε;»

Κόσμος πέρα δώθε, στον δρόμο σταματούσε να δει να “θαυμάσει” το θέαμα του ζώου, αιμόφυρτου στην αγκαλιά  της σκυμμένης γιαγιάς! Ένα υπέροχο σκυλί με καφέ και λευκό, σαν μετάξι η γούνα του, αίμα έτρεχε στο λυπημένο πρόσωπό του. Ο κτηνίατρος απελπισμένος και θλιμμένος, προσπάθησε να το σώσει.

Στιγμιότυπο από την περίθαλψη των ζώων. Φωτογραφία: Ευαγγελία Αλιβιζάτου.

Μα ήταν αργά. Κι εγώ; Εγώ σας κοιτώ όλους έναν έναν. Εγώ συγχρόνως γράφω – μου δίνετε εικόνα, να γράψω με θυμό. Η αλήθεια είναι ότι σας κοιτώ  και αηδιάζω. Διαφόρων ηλικιών. Κάποιοι γελάτε. Κάποιοι σταματάτε και απορείτε.

Ψυθυρίζετε «τι έπαθε ρε φίλε η γριά. Τα «έπαιξε;» «σιγά ένας σκύλος είναι δεν είναι δα και άνθρωπος». Άλλοι λυπάστε πραγματικά.

Μια κοινωνία δύο διαφορετικοί κόσμοι. Η εύκολη λύση. Η πρόχειρη σκέψη. Τα ανύπαρκτα αισθήματα. Κάνατε τον κόσμο «καθαρότερο» από τα ζώα. Μας συμφέρει ως κοινωνία. Προβατικές συμπεριφορές. Οι τιμωρίες; ελάχιστες!!

Για τα αδέσποτα; ούτε λόγος! Τα φιλοζωικά αισθήματα ποιος τα έχασε ώστε να τα βρείτε εσείς! Οι Δήμοι; Οι κοινότητες; Μα έχουμε φιλοζωικές. Ευτυχώς που υπάρχουν κι αυτές στην κοινωνία. Με κόστος ψυχικό, σωματικό. Ας μην μιλήσουμε για οικονομικές ενισχύσεις.

Στιγμιότυπο από την διάσωση των ζώων. Φωτογραφία: Ευαγγελία Αλιβιζάτου.

Και όσο τα δάκρυα της γιαγιάς δεν σταματούν, εξοργίζομαι παραπάνω για τον κόσμο που ζούμε. Θυμώνω.
Γιατί υπάρχουν δηλητήρια για ζώα; Γιατί πωλούνται στο εμπόριο. Η σκέψη μου ταξιδεύει στα μακρινά  δάση. Στην άγρια πανίδα. Γιατί δεν την αφήνετε ήσυχη; Γιατί εμπλέκεστε σε παράνομες δραστηριότητες; Γιατί θανατώνετε την φύση; Τον πλανήτη;. Γιατί πλουτίζετε σε βάρος των ζώων; Γιατί μαθαίνετε τα κατοικίδια σας να κυνηγούν; Τον πλανήτη δεν προλαβαίνει να τον σώσει ο Κούμι ούτε η Καρίνα! Εμείς μόνο μπορούμε. Όνειρά θερινής νυκτός.

Σχόλασε ο Κωστάκης, με θλίψη και αγωνία φωνάζει «γιαγιά μου τι έπαθε η Τζάνετ μας; Δεν θα ξυπνήσει γιαγιά; μίλησέ μου…».

Καμμιά απάντηση. Ο κόσμος αρχίζει αραιώνει. Άλλοι ψιθυρίζουν «σιγά το σκυλί μωρέ, πώς κάνει έτσι η γριά λες και ήταν ράτσας», χαζογελούν. Ανεξέλεγκτα  μυαλά. Μαζικές δηλητηριάσεις. Υποκριτές και Φαρισαίοι. Ηγέτες. Σας τιμάμε. Εσείς; Πληγές. Τα δικά σας σπορ. Κυνήγι. Σήμερα ο σκύλος. Αύριο η γάτα. Προχθές ένα σμήνος πουλιών. Το θράσος  απύθμενο. Αβυσσαλέα αισθήματα.

«Εγώ σκοτώνω μόνο για την αδρεναλίνη!»

«Κι εγώ ρε φίλε. Ίσα για την κάψα!! Για τις selfies!»

Στιγμιότυπο από την διάσωση των ζώων. Φωτογραφία: Ευαγγελία Αλιβιζάτου.

Που να σας προλάβουν οι φιλοζωικές! Είστε πιο τσακάλια και από τα τσακάλια! Βασικά τέρατα είστε. Καμιά προσπάθεια  δεν είναι αρκετή… ποιος σταματά το άρρωστο μυαλό σας; Τις βιομηχανίες; Το εμπόριο;

Ο κόσμος έφυγε. Για καφέ, για φαγητό, για ψώνια. Συνεχίστε, απολαύστε τον καφέ σας. Με μπόλικη κρέμα και τρούφα σοκολάτας. Η γιαγιά αγκαλιά με την Τζάνετ.

«Και τώρα γιαγιά που θα την πάμε;»

Ούτε για αυτό δεν είμαστε άξιοι. Ψάχνω ένα αξιοπρεπές κουτί στη σοφίτα για το ζωάκι. Για την αξιοπρέπεια. Για την ψυχή ενός ζώου. Εσείς σίγουρα δεν έχετε ψυχή. Αμορφωσιά έχετε. Σας σιχάθηκα.

Η συνέντευξη

Συνέντευξη της Maria-Marina Machado, υπεύθυνης του Συλλόγου Ζωόφιλων Δήμου Αργοστολίου “Doris”, Κεφαλονιάς, που παραχώρησε στην Ευαγγελία Αλιβιζάτου

Φωτογραφία: Ευαγγελία Αλιβιζάτου.

Ερώτηση: Κυρία Μαρίνα καλησπέρα σας, συγχαρητήρια  για το έργο σας, την αγάπη σας και τον αγώνα που κάνετε για τα αδέσποτα ζώα. Δώστε μας κάποιες πληροφορίες για τον Σύλλογο και το καταφύγιο ζώων που λειτουργείτε.

Απάντηση:  Κυρία Αλιβιζάτου, ευχαριστώ για το βήμα που μας δίνετε.  Ο Σύλλογος Ζωόφιλων Δήμου Αργοστολίου “Doris”, ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2011, από μια ομάδα ζωόφιλων ανθρώπων ως απάντηση στα πολλά αδέσποτα ζώα και τη διαδεδομένη κακοποίηση των ζώων στο νησί της Κεφαλονιάς, στην Ελλάδα. Έγινε με τη συνεργασία και τη βοήθεια του τότε Δήμου Κεφαλονιάς (νυν Δήμου Αργοστολίου), που παρείχε τη γη για το καταφύγιο που είναι μοναδικό στο νησί.

Ο Σύλλογος  “Doris” και το πρόχειρο καταφύγιο του Συλλόγου, με την ονομασία “ARK”, αγκαλιάστηκαν γρήγορα από όλους τους ζωόφιλους του νησιού και από τους ξένους συλλόγους.

Στιγμιότυπο από την διάσωση των ζώων. Φωτογραφία: Ευαγγελία Αλιβιζάτου.

Ερώτηση: Ποιοι είναι οι στόχοι του Συλλόγου και ποιες δράσεις αναλαμβάνετε  στο πλαίσιο αυτών των στόχων;

Απάντηση: Στόχος του Συλλόγου “Doris” είναι μια Κεφαλονιά χωρίς αδέσποτα και καμία ταλαιπωρία στα ζώα. Επιδίωξή μας είναι η αντιμετώπιση όλων των πτυχών του προβλήματος. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, αναπτύσσουμε πολύπλευρες δράσεις.

Ως Σύλλογος, κάνουμε διασώσεις, παρέχουμε φροντίδα και προστασία, επιδιώκουμε να αποκαθιστούμε και να βρίσκουμε καλά σπίτια, για τα αδέσποτα της Κεφαλονιάς. Αυτό γίνεται στο καταφύγιό μας  “ARK” (Animal Rescue Kefalonia), αλλά το ίδιο κάνουμε και έξω από το καταφύγιο, στους δρόμους όπου φροντίσουμε 150-200 γάτες.

Επιπλέον, προωθούμε ένα πρόγραμμα στείρωσης για την πρόληψη της γέννησης άλλων ανεπιθύμητων ζώων, σε συνεργασία με τοπικούς κτηνιάτρους σε εθελοντική βάση. Παράλληλα, μέσα από την εκπαίδευση επιχειρούμε και αλλάζουμε τη νοοτροπία της κοινότητας απέναντι στα αδέσποτα.

Το καταφύγιο των ζώων. Φωτογραφία: Ευαγγελία Αλιβιζάτου.

Στον αντίποδα, ελέγχουμε και υπενθυμίζουμε στους συνανθρώπους μας πώς να συμπεριφέρονται στα ζώα. Δεν είναι λίγες οι φορές που ο Σύλλογός μας διαπίστωσε απάνθρωπη συμπεριφορά, κακή διαβίωση και κακοποίηση ζώων και προχώρησε στις απαραίτητες νόμιμες υποδείξεις.

Σε αρκετές από αυτές τις περιπτώσεις, όπου οι ιδιοκτήτες των ζώων δεν συμμορφώνονταν με την νομοθεσία, προβήκαμε, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές και Υπηρεσίες, στις απαιτούμενες νομικές μηνύσεις και καταγγελίες.

Ερώτηση: Από πότε ξεκινήσατε να δραστηριοποιείστε με το καταφύγιο «ARK»;

Απάντηση:  Το καταφύγιο “ARK” ξεκίνησε πριν από έντεκα χρόνια και ήταν και είναι το ασφαλές καταφύγιο για χιλιάδες αδέσποτα ζώα. Πολλά από αυτά  έχουν βρει ένα πολύ καλό σπίτι, στην Κεφαλονιά και σε πολλά μέρη σε όλο τον κόσμο.

Το καταφύγιο των ζώων. Φωτογραφία: Ευαγγελία Αλιβιζάτου.

Για κάποια αδέσποτα, που είναι πολύ τραυματισμένα και δεν μπορούν να προσαρμοστούν στο οικιακό περιβάλλον, το “ARK” είναι το παντοτινό τους αγαπημένο σπίτι.

Ανά πάσα στιγμή υπάρχουν περισσότερα από 300 ζώα στο “ARK”, κυρίως γάτες και σκύλοι, αλλά όποιο ζώο έχει ανάγκη θα λάβει βοήθεια. Το “ARK” λειτουργεί με αγάπη και όλα γίνονται μόνο με γνώμονα την ευημερία του ζώου.

Τα ζώα ζουν με φίλους σε ένα φυσικό περιβάλλον όπου μπορούν να τρέχουν, να σκάβουν, να μυρίζουν και τρώνε καλό και νόστιμο φαγητό. Επομένως, τα ζώα είναι χαρούμενα στο “ARK”  και τα βλέπεις συχνά να παίζουν.

Τα ζώα που βρίσκουν θαλπωρή στο καταφύγιο. Φωτογραφία: Ευαγγελία Αλιβιζάτου.

Ερώτηση: Μιλήστε μας για τα ζώα που βρίσκετε κακοποιημένα και για τα ζώα που έχετε διασώσει από κίνδυνο σε διάφορες περιοχές.

Απάντηση: Σχεδόν όλα τα ζώα στο “ARK” τα βρήκαμε εγκαταλελειμμένα, κακοποιημένα  και σχεδόν όλα έχουν μια θλιβερή ιστορία. Τα  βρήκαμε στους δρόμους και συχνά τα άφηναν να πεθάνουν από την πείνα, τη δίψα και σε μακρινά και δυσπρόσιτα μέρη.

Μερικά σκυλιά πετάχτηκαν σε πηγάδια, χαράδρες και σε παραλίες που είναι προσβάσιμες μόνο με βάρκα. Οι διασώσεις τους ήταν μερικές φορές πολύ δύσκολες και επικίνδυνες, εν μέρει λόγω της έλλειψης εξοπλισμού διάσωσης. Αυτό που χρειάζεται ο Σύλλογος “Doris” είναι ένα σωστό εξοπλισμένο αυτοκίνητο για τους διασώστες, ώστε να κάνουν τη δουλειά τους αποτελεσματικά και με ασφάλεια.

Ερώτηση: Δραστηριοποιείστε έντονα μέσα από την εκπαιδευτική κοινότητα στην αλλαγή νοοτροπίας απέναντι στα αδέσποτα. Βλέπουμε σχολεία να σας επισκέπτονται και να βιώνουν από κοντά την φροντίδα ενός ζώου και τα φιλοζωικά συναισθήματα μέσα από τις πράξεις σας. Πιστεύετε ότι η νέα γενιά είναι πιο ευαισθητοποιημένη σε θέματα φιλοζωίας και φροντίδας και υιοθεσίας;

Απάντηση: Εργαζόμαστε για τη βελτίωση της νοοτροπίας απέναντι στα αδέσποτα ζώα, καθώς η κατάσταση θα βελτιωθεί μόνο αν αλλάξουν οι άνθρωποι. Τα ζώα πρέπει να διατηρούνται με υπευθυνότητα, ώστε να μην γεννιούνται ανεπιθύμητα ζώα και να μην εγκαταλείπονται ζώα.

Το καταφύγιο των ζώων. Φωτογραφία: Ευαγγελία Αλιβιζάτου.

Έχουμε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για κάθε σχολείο που θέλει να βοηθήσει στη βελτίωση της κατάστασης. Τα σκυλιά συμμετέχουν στις σχολικές επισκέψεις, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά.

Ο Σύλλογος “Doris” είναι πολύ επιτυχημένος. Η νοοτροπία αλλάζει σιγά σιγά. Όλο και περισσότερα αδέσποτα βρίσκουν ένα σπίτι στο νησί και όλο και περισσότεροι άνθρωποι τα νοιάζονται και τα υπερασπίζονται.

Ερώτηση: Πείτε μας τι θα σας έκανε χαρούμενη και ευτυχισμένη  σε σχέση με τον αγώνα αγάπης που δίνετε;

Απάντηση: Ονειρεύομαι μια Κεφαλονιά χωρίς αδέσποτα ζώα και χωρίς ζώα που υποφέρουν. Υπάρχουν πολλά ακόμα να γίνουν προς την κατεύθυνση αυτή. Πολλά ζώα εγκαταλείπονται καθημερινά, πολλά ζουν μια σύντομη ζωή, δεμένα σε μια αλυσίδα, χωρίς προστασία από τις καιρικές συνθήκες, πολλά παραμελούνται και πολλά, κυρίως γάτες, γεννιούνται στο δρόμο χωρίς ελπίδα επιβίωσης.

Το καταφύγιο των ζώων. Φωτογραφία: Ευαγγελία Αλιβιζάτου.

Μια Κεφαλονιά ελεύθερη από αδέσποτα, χωρίς ζώα που υποφέρουν, ευελπιστώ ότι είναι εφικτή στο εγγύς μέλλον. Ωστόσο χρειαζόμαστε όση βοήθεια μπορούμε από μικρούς και μεγάλους, για να βελτιώσουμε την κατάσταση και να φροντίσουμε τα ζώα στο «ARK».

Το «ARK» εξαρτάται σχεδόν πλήρως από δωρεές. Είναι πολύ δύσκολο να συνεχίσουν καθώς οι τιμές και τα κόστη έχουν αυξηθεί τρομερά. Έχουμε μεγάλη ανάγκη για δωρεές για τη φροντίδα των ζώων στο «ARK» και στους δρόμους, αλλά και πράγματα για το καταφύγιο όπως τρόφιμα, κουβέρτες και προϊόντα καθαρισμού γίνονται δεκτά με ευγνωμοσύνη.

Επιπλέον, χρειάζονται άνθρωποι όπως εσείς που να μεταφέρουν το μήνυμά μας. Ο καθένας μπορεί να κάνει λίγα, γι αυτό παρακαλώ βοηθήστε να μην υπάρχουν αδέσποτα και κακοποιημένα ζώα στην Κεφαλονιά.

Το καταφύγιο των ζώων. Φωτογραφία: Ευαγγελία Αλιβιζάτου.

Ερώτηση: Κυρία Μαρίνα σας ευχαριστώ για την συνέντευξη, συγχαρητήρια  για τη
σπουδαία κοινωνική προσφορά σας και σας εύχομαι  να είστε πάντοτε δυνατή και δραστήρια στο έργο σας.

Απάντηση: Ευχαριστώ  εσάς προσωπικά  και το anamniseis.net  για το βήμα που μας δίνετε να προβάλλουμε τη δράση  μας και να ευαισθητοποιήσουμε την ομογένεια πάνω στα ζητήματα της ζωοφιλίας και της αλληλεγγύης στην προσπάθεια μας.

  • Η Ευαγγελία Αλιβιζάτου ασχολείται με την δημιουργική συγγραφή – ποίηση και πεζογραφία
Το καταφύγιο των ζώων. Φωτογραφία: Ευαγγελία Αλιβιζάτου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται