Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024
33 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Γράμμα Κούλογλου στην Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέα για τη δίωξη Τουλουπάκη

Γράμμα προς την πρώτη Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέα Laura Codruta Kovesi, απέστειλε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, επισημαίνοντας την υπόθεση της δίωξης της Εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη. 

Σημειώνεται, ότι η κα Kovesi ήταν διαβόητη εισαγγελέας κατά της διαφθοράς στη Ρουμανία, έχοντας αποκαλύψει πολλές υποθέσεις και καταδικάσει τους υπεύθυνους, πριν απολυθεί από τον υπουργό Δικαιοσύνης της χώρας. 

Ολόκληρη η επιστολή του Στ. Κούλογλου : 

Αξιότιμη κα Laura Codruţa Kövesi,
Θα ήθελα να σας συγχαρώ που επιλεχθήκατε ως η πρώτη Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέας και να σας ευχηθώ καλή δύναμη στο έργο σας. Είναι πραγματικά πολύ σημαντικό ότι διορίζεστε εσείς σε αυτή την θέση δεδομένης της μακράς πορείας σας για την καταπολέμηση της διαφθοράς, στη διάρκεια της οποίας καταφέρατε να ξεπεράσετε μια σειρά από εμπόδια που έβαζαν διεφθαρμένοι αξιωματούχοι, αντίπαλοι της κάθαρσης. 

Θα ήθελα να σας ενημερώσω ωστόσο ότι μια συνάδελφός σας, στην Ελλάδα, αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα με αυτά που είχατε αντιμετωπίσει. Η κα Ελένη Τουλουπάκη, εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς, διώκεται εκδικητικά για κατάχρηση εξουσίας σε βαθμό κακουργήματος, επειδή ερευνούσε την εμπλοκή πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο Novartis, την υπόθεση όπου η μεγάλη ελβετική φαρμακευτική εταιρεία δωροδοκούσε Έλληνες κυβερνητικούς αξιωματούχους με σκοπό να επηρεάσει αποφάσεις υπέρ των φαρμάκων της. Η Novartis παραδέχθηκε την ενοχή της στη δωροδοκία στα πλαίσια ενός εξωδικαστικού συμβιβασμού με τις αρμόδιες αμερικανικές αρχές, με βάση τον οποίο υποχρεούται να καταβάλει 310 εκατ. $ για τις αθέμιτες πρακτικές της στην Ελλάδα. 

Θα ήθελα, ακόμη, να σας επισημάνω και μια πανευρωπαϊκή πτυχή αυτής της τόσο σημαντικής υπόθεσης. Η Novartis δωροδοκούσε αξιωματούχους και γιατρούς στην Ελλάδα ώστε να επηρεαστούν οι τιμές των φαρμάκων της προς τα πάνω, καθώς η Ελλάδα αποτελεί χώρα καθορισμού των τιμών των φαρμάκων στην Ευρώπη. Συνεπώς οι πρακτικές διαφθοράς της εταιρείας και όσων συμμετείχαν στο σκάνδαλο δεν έβλαψαν μόνο το ελληνικό δημόσιο και τους Έλληνες πολίτες, που πλήρωναν πολλαπλάσια τα φάρμακά τους, αλλά είχαν επιπτώσεις και στην τσέπη των υπόλοιπων Ευρωπαίων πολιτών. 

Η δίωξη της κας Τουλουπάκη είχε προαναγγελθεί, όταν δημοσίως ο νυν υπουργός Ανάπτυξης -και κατά την περίοδο του σκανδάλου υπουργός Υγείας- την απείλησε ότι “θα πάει στην φυλακή”. Οσο και αν μοιάζει απίστευτο, ο προαναφερθείς υπουργός έκανε τις δηλώσεις του ενώ είναι ελεγχόμενος από την κ. Τουλουπάκη για πιθανή συμμετοχή του στο σκάνδαλο.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, σε μια παρέμβαση του, χωρίς προηγούμενο στην ιστορία των δημοκρατικών κυβερνήσεων στην Ελλάδα, δήλωσε ότι οι έρευνες για την πιθανή εμπλοκή πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο πρέπει να μπει στο αρχείο. Γίνεται σαφές πια, ότι η διάκριση των εξουσιών και το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα, καταπατώνται βάναυσα. 

Γνωρίζω ότι μια ευχετήρια επιστολή θα έπρεπε να περιλαμβάνει αμιγώς θετικά λόγια, όμως η κατάσταση είναι κρίσιμη και ο ρόλος σας, στον οποίο είμαι σίγουρος ότι θα σταθείτε αντάξια, πιο επίκαιρος από ποτέ.  
Με εκτίμηση, 

Στέλιος Κούλογλου
Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ