Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
16.1 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Επερωτήσεις ΛΑΣΥ για αντιπλημμυρικά έργα και αποκατάσταση ζημιών

ΠΡΩΤΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ της Λαϊκής Συσπείρωσης:

«Σχετικά με άμεσα Αντιπλημμυρικά Έργα και μέτρα Πολιτικής Προστασίας στην περιοχή του Δήμου Σάμης Κεφαλονιάς (Αγία Ευφημία, Μακρυώτικα, Δρακοπουλάτα, Μονή Θεμάτων, Καραβόμυλος, Πουλάτα, Σάμη κ.λ.π.)»

Ως Περιφερειακή Αρχή (Ν.Δ & ΚΙΝΑΛ) στην 35η συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής στις 26.08.2020, εισηγηθήκατε δυο ποσά των 20.000 + ΦΠΑ για τον καθαρισμό του υδατορέματος, Μακρυώτικων και το άνοιγμα λεκανών που προϋπήρχαν αλλά έκλεισαν από τις περσινές πλημμύρες και για τον καθαρισμό του υδατορέματος και λεκανών στην περιοχή της Ι.Μ. Θεμάτων και επισκευή και δημιουργία νέου θεμελίου σε αυτή. Την πρόταση αυτή ψήφισαν και  οι υπόλοιπες παρατάξεις που συμμετέχουν στην οικονομική επιτροπή.

Η πρόταση που καταθέσαμε και ψηφίσαμε ως Λαϊκή Συσπείρωση στην συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής ήταν η ΑΜΕΣΗ και ΠΛΗΡΗΣ χρηματοδότηση όλων των αναγκαίων έργων, με τροποποίηση του προϋπολογισμού της Περιφέρειας και έκτακτη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Επανερχόμαστε στο θέμα θεωρώντας ότι το ζήτημα είναι κρίσιμο και δεν αντιμετωπίζεται με 40.000 ΕΥΡΩ

Η κατάσταση είναι γνωστή, το πρόβλημα είναι μόνιμο εδώ και χρόνια και συνεχώς επιδεινούμενο. Τα πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή Πυλάρου αλλά και ευρύτερα στο Δήμο Σάμης (Καραβόμυλος, Πουλάτα κ.λ.π.) είναι εντονότατα, καταστρεπτικά, για δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές και επικίνδυνα για την ζωή και την ασφάλεια κατοίκων και επισκεπτών. Αυτό το διαπιστώνουν όλοι, Περιφερειακές- Δημοτικές Αρχές και κυβερνήσεις σημερινές και προηγούμενες. Με πιο πρόσφατη την δήλωση της κ. Κράτσα κατά την επίσκεψη της -ινκόγκνιτο- στον Δήμο Σάμης που είπε “… τις προτάσεις οι οποίες μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα και οι οποίες θα θωρακίσουν αντιπλημμυρικά την Πύλαρο…” και συνέχισε “… η Πύλαρος αποτελεί την πιο κρίσιμη περιοχή της Περιφέρειας…διαπιστώθηκε η ανάγκη για τον καθαρισμό των ρεμάτων στα Πουλάτα, τον Καραβόμυλο και στον ποταμό της Σάμης…”.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τα σημαντικότερα προβλήματα που έπρεπε να είχαν λυθεί χθες:

1. Στην θέση “Ξερά” Δ.Ε. Πυλάρου

Το “Αυλάκι” έχει μπαζωθεί από τις περσινές πλημμύρες. Είναι ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ και χρειάζεται ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ.

2.Στην θέση ” Φραγκάτα”- “Νιορτός” Δ.Ε. Πυλάρου.

Οι λεκάνες ανάσχεσης είναι μπαζωμένες και τα βραχοφράγματα κατεστραμμένα. Είναι ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ και χρειάζεται ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ.

3.Στα Ταρκασάτα & Μονή Θεμάτων Δ.Ε. Πυλάρου.

Στην κοίτη του ρέματος Δρακοπουλάτων υπάρχουν λεκάνες ανάσχεσης που είναι μπαζωμένες και τα βραχοφράγματα κατεστραμμένα. Είναι ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ και χρειάζεται ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ.

4.Στη Θέση “Γεφύρι” Δρακοπουλάτα στον δρόμο Βασιλοπουλάτα προς Ι.Μ. Θεμάτων Δ.Ε. Πυλάρου.

Πρόκειται για κλάδο του ρέματος που έχει μεγάλη κλίση με αποτέλεσμα να προκαλεί μεγάλες απειλές για οικία, τον Ι.Ν. Αγίου Μηνά και το νότιο τμήμα του οικισμού. Είναι ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ και χρειάζεται ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ.

5.Στο δρόμο από Βασιλοπουλάτα προς Δρακοπουλάτα στο δεξί πρανές Δ.Ε. Πυλάρου.

Είναι συγκεντρωμένα εκατοντάδες κυβικά φερτών υλικών που έχουν στοιβαχτεί από τις περσινές πλημμύρες και εφάπτονται της ασφάλτου με αποτέλεσμα με την πρώτη μικρή πλημμύρα θα κλείσει ο δρόμος προς Αγία Ευφημία. Είναι ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ και χρειάζεται ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ.

6.Ρέμα Καραβομύλου Δ.Ε. Σάμης.

Οι λεκάνες ανάσχεσης είναι μπαζωμένες και τα βραχοφράγματα χρειάζονται άμεσα επισκευή. Είναι ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ και χρειάζεται ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ.

7. Ρέμα Πουλάτων Δ.Ε. Σάμης.

Ο υπόγειος αγωγός που βρίσκεται στον οδικό άξονα Πουλάτων- Χαλιωτάτων έχει πολύ μικρή διάμετρο με αποτέλεσμα να κλείνει και να υπερχειλίζει κάνοντας μεγάλες καταστροφές. Είναι ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ και χρειάζεται ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ.

8.ΠΟΤΑΜΙ Σάμης Δ.Ε. Σάμης.

Θέλει καθαρισμό γιατί απειλή άμεσα τον κάμπο. Είναι ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ και χρειάζεται ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ.

9. Εντός οικισμού Δρακοπουλάτων κεντρική στροφή δρόμου Δ.Ε. Πυλάρου.

Τα θεμέλια της στροφής του δρόμου έχουν αποσαθρωθεί και χρειάζονται ανακατασκευή. Είναι ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ και χρειάζεται ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ.

Σε αυτή την κατάσταση βρίσκεται σήμερα η περιοχή, σε σαφώς χειρότερη σε σχέση με πέρυσι την ίδια περίοδο, αφού έχουν καταστραφεί σχεδόν όλα τα βραχοφράγματα και έχουν μπαζωθεί όλες οι λεκάνες ανάσχεσης κ.α.

Όμως πρέπει να θυμηθούμε τι έλεγαν κυβέρνηση, βουλευτής και η Περιφερειακή Αρχή το 2019 μετά τα πλημμυρικά φαινόμενα:

•    ότι θα γίνει άμεσα επέμβαση

•    για το καθάρισμα,

•    το άνοιγμα,

•    την επισκευή όλων των παραπάνω,

•    παράλληλα με τα μεσοπρόθεσμα και

•    μακροπρόθεσμα έργα που θα λύσουν οριστικά το πρόβλημα και για αυτό

•    κήρυξαν- κάτω από την πίεση του λαού – την Αγία Ευφημία σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης που λήγει σε περίπου ένα μήνα.

Ποια είναι η πραγματικότητα σήμερα:

•    Η Μελέτη για τον αγωγό δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και το έργο φαντάζει μακρινό όνειρο.

•    Χρηματοδότηση για την Μελέτη του μεγάλου έργου όλης της λεκάνης της Πυλάρου σύμφωνα με το Τεχνικό Δελτίο που έχουν καταρτίσει οι Υπηρεσίες, δεν το έχουν βάλει σε προτεραιότητα ούτε καν σε ένα προπαγανδιστικό δελτίο τύπου.

•    Το λιμάνι της Αγίας Ευφημίας παραμένει γεμάτο μπάζα.

•    Στο Αυλάκι μια μικρή οχύρωση μόνο χαμηλά στο δρόμο και ένα μεγάλο τίποτα στα υπόλοιπα.

•    Τίποτα και στα Θέματα.

•    Αγνοούνται τα έργα στα Δρακοπουλάτα.

•    Δεν έγινε το παραμικρό στα Πουλάτα

•    Ούτε μια τσαπιά στο Καραβόμυλο

•    Το ίδιο και στην Σάμη.

Αντίθετα πήραμε:

•    Μπόλικες επισκέψεις και αυτοψίες ξανά.

•    Χαρτιά (δελτία τύπου) με φανταχτερές φωτογραφίες.

•    Κατανόηση, συμπάθεια.

•    Υποσχέσεις για Μνημόνια Συνεργασίας και “αλληλοκατανόησης” με τον Δήμο Σάμης.

•    Τα 20.000 + 20.000 + Φ.Π.Α.

•    Την υπόσχεση από την Περιφερειακή Αρχή, ότι από το έργο Αντιπλημμυρικές Παρεμβάσεις Έκτακτης Ανάγκης που είναι για όλη την Κεφαλονιά με ποσό 285.483,87 (πριν την έκπτωση του αναδόχου) + Φ.Π.Α. θα δοθεί όλο το ποσό για την περιοχή της Πυλάρου (που κι αυτό δεν φτάνει αν δούμε προηγούμενες εργολαβίες στην περιοχή με μικρότερα αντικείμενα).

Είναι έτσι όμως;

Οι Όροι Διακήρυξής του συγκριμένου Έργου λένε άλλα:

Στο κεφάλαιο Β’ άρθρο 11 παρ. 2 που αφορά τον Τόπος Εκτέλεσης Έργου:

“Το υδρογραφικό δίκτυο Κεφαλονιάς (τα ρέματα και οι χείμαρροι, οι παραρεμάτιες και παραχειμάριες περιοχές) ειδικότερα τα τμήματα για τα οποία θα δοθεί εντολή εκτέλεσης εργασιών καθαρισμού, αποκατάστασης λειτουργίας και προστασίας από την Διευθύνουσα Υπηρεσία κατά την συμβατική εξέλιξη του έργου”, και παρακάτω αναφέρει “…πρωτίστως το έργο θα επικεντρωθεί καταρχήν στις περιοχές Πυλάρου Δήμου Σάμης και Νυφίου Δήμου Αργοστολίου που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας. Κατά την διάρκεια εκτέλεσης του έργου θα δίνεται πάντα προτεραιότητα σε κάθε περιοχή που θα πλήττεται από έντονα καιρικά φαινόμενα και αντιμετωπίζει καταστάσεις έκτακτου ή και επείγοντα χαρακτήρα”.

Άρα η υπόσχεση δεν μπορεί να γίνει πραγματικότητα, και να γίνονταν όμως δεν θα κάλυπτε αυτό το ποσό τις άμεσες παρεμβάσεις -που αναφέραμε παραπάνω- στην περιοχή του Δήμου Σάμης, Η υπόλοιπη Κεφαλονιά και Ιθάκη από ποιο ποσό και εργολαβία θα καλύπτονταν ; η θα έμεναν χωρίς ούτε ένα ευρώ για αντίστοιχα έργα;

Αυτή η τακτική  γίνεται επικίνδυνη και αποτελεί  εμπαιγμό προς  τον λαό της περιοχής ο οποίος έχει χορτάσει από υποσχέσεις και αποσπασματικά έργα που δεν τον έχουν προστατέψει μέχρι σήμερα.

Ερωτάσθε:

1.Προτίθεστε να τροποποιήσετε τον προϋπολογισμό κατά τη συζήτηση του σχετικού θέματος που υπάρχει στην πρόσκληση της συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις 5 και 6/9/20 και να καλύψετε ΑΜΕΣΑ την χρηματοδότηση όλων των παραπάνω έργων;

2.Θα εισηγηθείτε προς το Περιφερειακό Συμβούλιο πρόταση διεκδίκησης της αναγκαίας έξτρα χρηματοδότησης από το κρατικό προϋπολογισμό που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες Πολιτικής Προστασίας της Κεφαλονιάς και Ιθάκης αλλά και όλης της Περιφέρειας;

3.Τι μέτρα θα πάρετε για να αναδειχθούν οι ευθύνες της κυβέρνησης, εφόσον είναι αρνητική και να ασκηθεί η αναγκαία πίεση προς αυτήν:

Οι Επερωτώντες Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Νίκος Γκισγκίνης, Διονύσης Κεφαλληνός, Ευγενία Κολυβά, Αλεξάνδρα Μπαλού, Χαράλαμπος Χαραλάμπους

31 Αυγούστου 2020

ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

Αποκατάσταση ζημιών και ολοκλήρωση του ημιτελούς έργου

του Βραχοβραχίονα-κυματοθραύστη, αποκατάσταση ζημιών

του ΒΑ παραλιακού δρόμου στην Τ.Κ. Αγίου Νικήτα

Πριν από 25-30 χρόνια, κατασκευάστηκε ο Ν.Δ. «υφάλιος» βραχοβραχίονας- κυματοθραύστης στην ακτή του Αγίου Νικήτα στη θέση «Καλόγερος».

Ο λόγος που είχε δρομολογηθεί και υλοποιηθεί το έργο ήταν η εμφανής διάβρωση της Δυτικής- Β.Δ. -ακτογραμμής του νησιού (σύμφωνα με τις μελέτες του Πανεπιστήμιου Πατρών ), και η «πίεση» από τις θαλασσοταραχές που δεχόταν η ακτή του μοναδικού παραλιακού παραδοσιακού οικισμού του Αγίου Νικήτα, σημαντικότατου τουριστικού προορισμού που αποκαλείται η «ναυαρχίδα του τουρισμού» για ολόκληρη τη Λευκάδα με καλές τουριστικές υποδομές ( βιολογικό καθαρισμό – κτηριακές εγκαταστάσεις κλπ).

Μετά από επαφές και συζητήσεις που είχαμε με κατοίκους αναδεικνύεται επίσης ότι: μικρό μέρος του κυματοθραύστη θα μπορούσε να αποτελέσει και καταφύγιο αλιευτικών και άλλων σκαφών ζήτημα που αναδείχτηκε επιτακτικότατα τα 2 τελευταία χρόνια με την αύξηση των taxiboat.

Η μελέτη του έργου ήδη υπάρχει στο αρχείο της περιφέρειας και το μόνο που χρειάζεται είναι η επικαιροποίηση της. Το έργο που προέβλεπε η μελέτη δεν ολοκληρώθηκε ποτέ με τη «δικαιολογία» ότι τελείωσαν τα χρήματα που είχαν διατεθεί αρχικά για την κατασκευή.

Οι εμφανείς ζημιές απ’ τις ισχυρές θαλασσοταραχές που ενίοτε φτάνουν τα9-10bf στη περιοχή που υπάρχουν εντοπίζονται στην υποχώρηση της βάσης της πυραμοειδούς κατασκευής του και την κατάρρευση των βράχων σχεδόν όλης της κορυφογραμμής του.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αφ’ ενός καταστροφικές συνέπειες στον Β.Α. παραλιακό δρόμο, και αφετέρου στην ασφάλεια των κτισμάτων του παραλιακού μετώπου των αντλιοστασίων του ΒΙΟΚΑ και αυτής καθαυτής της παραλίας του παραδοσιακού οικισμού.

 Έως σήμερα ο δρόμος έχει καταστεί πλέον ανενεργός και πρόσφατα μπήκαν και απαγορευτικές ταμπέλες απαγόρευσης της διέλευσης (η γνωστή ‘’προσωρινή’’ λύση). Στις διαβουλεύσεις που είχαν γίνει, μετά από μεγάλη θαλασσοταραχή και τις ζημιές που επέφερε, με τον τοπικό συλλογικό φορέα(ΣΕΤΑΝ) και κατοίκους του παραλιακού μετώπου που ζούσαν τα προβλήματα, όλοι περιφέρεια –δήμος, υπερθεμάτισαν στην ανάγκη υλοποίησης ενός νέου έργου που θα αποκαθιστούσε τις ζημίες και στον κυματοθραύστη και στο παραλιακό δρόμο, ενώ παράλληλα με το νέο έργο θα ολοκληρώνονταν το ημιτελές έργο, αυτό το έργο που προέβλεπε η αρχική μελέτη. Στις διαβουλεύσεις αυτές κατατέθηκαν πολλές προτάσεις που παρέμειναν στα συρτάρια και στις υποσχέσεις.

Το μόνο που έχει εξελιχθεί από τότε είναι η γνωστή ανάπτυξη του τουρισμού. Η θαλάσσια κυκλοφοριακή συμφόρηση τους μήνες της αιχμής είναι λοιπόν προφανής και αναπόφευκτη, όπως προφανείς είναι οι κίνδυνοι για την ασφάλεια των λουόμενων από ένα θαλάσσιο ατύχημα.

Επερωτάται η κα Περιφερειάρχης:

Συμφωνείτε με την σκοπιμότητα του έργου και τι μέτρα θα πάρετε για την ολοκλήρωσή του;

Τι μέτρα θα πάρετε για την προστασία και την ασφάλεια των λουόμενων;

Θα εξετάζατε το ενδεχόμενο να ενταχθεί ως παράπλευρο έργο και η συνολική αποσυμφόρηση της θαλάσσιας κυκλοφορίας στον όρμο του Αγίου Νικήτα, ώστε ο όρμος να «καθαρίσει» απ’ τα σκάφη οριστικά και να μείνει μόνο προς χρήση των λουόμενων;

Οι περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Γκισγκίνης Ν., Κεφαλληνός Δ., Κολυβά Ε., Μπαλού Α., Χαραλάμπους Μ.

31/8/2020

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ