Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023
14.9 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Τα παραλειπόμενα των Συνεδριάσεων του Π.Σ. (ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ)

Τα παραλειπόμενα των Συνεδριάσεων του Π.Σ. της 25ης και 26ηςΙουνίου 2021(14η&15η Συνεδρίαση)

(ΔΕΥΤΕΡΟΜΕΡΟΣ)

3.ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

Η Λαϊκή Συσπείρωση, με αφορμή την ημέρα κατά των Ναρκωτικών,επιλέξαμε να φέρουμε για συζήτηση στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της 26ης Ιουνίου, το ζήτημα της τοξικοεξάρτησης, και μέτρα στήριξης, από την Περιφέρεια Ιονίων νήσων, των δομών που λειτουργούν στα νησιά μας. Για τον λόγο αυτό αρκετά έγκαιρα καταθέσαμε στο Προεδρείο, πλήρηεισήγηση με θέμα: «26/06/2021: Παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών. Μέτρα στήριξης των δομών κατά των ναρκωτικών στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων». Η εισήγηση της Λαϊκής Συσπείρωσης, κατά την άποψή μας, ήταν εμπεριστατωμένη πλήρως γιατί αναφερόταν με σαφήνεια και χωρίς να μασάει τα λόγια της:

α) Στις αιτίες και στις πολιτικές που γεννούν και αναπαράγουν τη χρήση, που διαλύουν την πρόληψη και την απεξάρτηση.

β) Στο σωστό τρόπο αντιμετώπισης του φαινομένουπου εδράζεται στο τρίπτυχο: Πρωτογενής Πρόληψη – θεραπεία – κοινωνική επανένταξη. Στη στήριξητων προγραμμάτων «στεγνής θεραπείας». Στην αντίθεση τηςστον αντιεπιστημονικό διαχωρισμό των ναρκωτικών σε «σκληρά και μαλακά», καθώς καιστους Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης.

γ)  Στιςρίζες τουπολυπαραγοντικού κοινωνικού φαινομένου των ναρκωτικών καιστον τρόπο εμφάνισης και διάδοσής του, στα αδιέξοδα που γεννάο καπιταλισμός (η ανεργία, η οικονομική αβεβαιότητα, η κοινωνική απομόνωση, το αίσθημα ανασφάλειας και η αβεβαιότητα για το μέλλον κλπ.).

δ) Αποδίδειευθύνες στη πολιτική της Ε.Ε. για τα ναρκωτικά. Πολιτική, όμως. που διαδοχικά έχουν ακολουθήσει στη χώρα μας οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, και έχει κοινό παρονομαστή τη διαχείριση του προβλήματος, την αποστέωση του από κάθε κοινωνική αιτία, την ιατρικοποίηση του και την αναζήτηση διαχειριστικών λύσεων στηριγμένοι πάντα στη λογική «κόστος -όφελος», στο επιχείρημα της «ατομικής ευθύνης» και την επιδίωξη μιαςνεολαίας συμβιβασμένης και υποταγμένης. Σε αυτή τη λογική, είναι το ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης για τα ναρκωτικά 2021- 2025 που προκρίνει τα υποκατάστατα και τους Χώρους εποπτευόμενης Χρήσης ως αποκλειστικές μορφές θεραπείας και την καταστολή ως πρόληψη.

ε)  Αναφέρεται σε όλες τις δομές κατά των ναρκωτικών που δραστηριοποιούνται στα νησιά μας που έχουν κοινό χαρακτηριστικό την υποχρηματοδότηση, την εγκατάλειψη από την κυβέρνηση, τις Δημοτικές και Περιφερειακές Αρχές, και την υποστελέχωση. Απαιτεί από την Περιφερειακή Αρχή να διεκδικήσει τα αναγκαία κονδύλια καινα αξιοποιήσει όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία και προγράμματα δίνοντας προτεραιότητα στην ουσιαστική στήριξη και ενίσχυση των δομών της πρόληψης και της θεραπείας που δραστηριοποιούνται στα Ιόνια νησιά. Τέλος…

στ)Καταθέτει ολοκληρωμένη πρόταση, σύμφωνα με την οποίατο Π.Σ.Ι.Ν. «…Το Περιφερειακό Συμβούλιο παλεύει για μια κοινωνία ελεύθερη από όλα τα ναρκωτικά. Όχι στη νομιμοποίηση των ναρκωτικών ουσιών και τη δημιουργία «γκέτο» εποπτευόμενης χρήσης. Όχι στη χορήγηση υποκατάστατων που συντηρούν τη χρήση και την εξάρτηση.

  • Διεκδικεί ολόκληρη ζωή για τη νεολαία μας, με ικανοποιημένες τις σύγχρονες ανάγκες της και τα δικαιώματά της στη μόρφωση, την εργασία, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό και την ποιότητα ζωής.
  • Διεκδικεί ενίσχυση και επέκταση των δημόσιων δωρεάν κρατικών δομών, πρόληψης, θεραπείας και επανένταξης, για την τοξικοεξάρτηση, με κρατική χρηματοδότηση και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
  • Διεκδικεί αύξηση της οικονομικής στήριξης από τα προγράμματα ΕΣΠΑ όλων τον μονάδων που λειτουργούν στα νησιά και την στήριξη των εργαζομένων σε αυτά.
  • Να τελειώσει η υπονόμευση της λειτουργίας του «ΔΙΑΠΛΟΥΣ» με τον αποκλεισμό του από τις χρηματοδοτήσεις. Να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την πλήρη πιστοποίησή του».

Σύμφωνα, όμως, με την λανθασμένη –κατά την άποψή μας– ερμηνεία, που δίνει στον «πρότυπο» Κανονισμό Λειτουργίας του Π.Σ.ο κ. Πρόεδρος του Π.Σ. αρνήθηκε νασυμπεριλάβει το θέμα αυτόστην Η.Δ. αλλά το έφερε σαν θέμα Ε.Η.Δ., προς έγκριση ή μη, στην αρχή της συνεδρίασης του Π.Σ. της 25ης του Ιούνη.

Όπως ήταν φυσικό οι παρατάξεις της πλειοψηφίας –ξέρουν άλλωστε πολύ καλά να αποφεύγουν τις κακοτοπιές – με το δικαιολογητικό πως δεν «…ήταν έτοιμες να συζητήσουν ένα τόσο σοβαρό θέμα…»,αρνήθηκαν την συζήτησή του. Δικαιολογία που βέβαια καθόλου δεν ευσταθεί, αφού η εισήγηση της Λαϊκής Συσπείρωσης κατατέθηκε αρκετά έγκαιρα. Ο δε«αρμόδιος» για το θέμα Αντιπεριφερειάρχης ανέλαβε την υποχρέωση να φέρει σχετική εισήγηση στο Π.Σ.«… μόλις ετοιμασθεί…».

Εκείνο βέβαια που μας άφησε εμβρόντητους και που γεννά και πολλά ερωτηματικά είναι το γεγονός ότι λίγη ώρα πριν ο ίδιος «αρμόδιος» Αντιπεριφερειάρχης κατάθεσε ψήφισμα στο Π.Σ. με θέμα«Παγκόσμια Ημέρα κατά των ναρκωτικών η 26η Ιουνίου». Ένα ψήφισμα, βέβαια, άοσμο, άγευστο, απολίτικο, γεμάτο ευχές και γενικόλογες διακηρύξεις για στήριξη των δομών κατά των ναρκωτικών, χωρίς καμιά πρόταση ή αναφορά στις αιτίες που οδηγούν τους νέους στα ναρκωτικά. Αν εξαιρέσουμε, όμως, το γεγονός αυτό, το καθοριστικό ερώτημα που τίθεται είναι πως αυτοί που φέρνουνκαι υπερψηφίζουν ένα ψήφισμα για τα ναρκωτικά-Περιφερειακή Αρχή και Σύμβουλοι των παρατάξεων της πλειοψηφίας-δηλώνουν ανέτοιμοι να συζητήσουν θέμα που αφορά τα ναρκωτικά!!!

Αποκαλυπτική και η στάση της ΑΝΑΣΑ(ΣΥΡΙΖΑ), η οποίααπέφυγε να πάρει θέση είτε δηλώνονταςμεσοβέζικα, δια του επικεφαλής τηςότι «θα εκδώσει δική της ανακοίνωση, με τις δικές της θέσεις» είτεμε την πιο καθαρή θέση άλλων Περιφερειακών της Συμβούλωνότι «συμφωνούμε με την δημιουργία χώρων εποπτευόμενης χρήσης και τον διαχωρισμό των ναρκωτικών σε μαλακά και σκληρά».

Τι να πούμε εμείς για όλα αυτά; Tο μόνο που μας μένει να κάνουμεείναι να αναφωνήσουμε την φράση του Λαοκόωντα προς τους Τρώες:«ο νοών νοείτω και ουαί τω ανοήτω»!!!

4. Σχετικά με την απόφαση της Π.Ι.Ν. για «Λειτουργία φαρμακείων Π. Ε Ζακύνθου πέραν από τιςκανονικές ώρες λειτουργίας και όλες τις ημέρες της εβδομάδας».

Η Λαϊκή Συσπείρωση πρότεινε το θέμα αυτό για συζήτηση στη συνεδρίαση του Π.Σ. μετά την αναστάτωση που επέφερε στους φαρμακοποιούς της Ζακύνθου, η απαράδεκτη ρουσφετολογική απόφαση της Περιφερειακής Αρχήςπροκειμένου να εξυπηρετηθεί ένα και μοναδικό φαρμακείο-τα φαρμακεία της Ζακύνθου να λειτουργούν πέραν από τις κανονικές ώρεςκαι όλες τις ημέρες της εβδομάδας. Ήταν φανερό πως η Π.Ι.Ν. και ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης κ. Ζορμπάς με την απόφαση αυτή άνοιγαν, ουσιαστικά, τον ασκό του Αιόλου. Έφερναν καθοριστικό κτύπημα στοδικαίωμα της Κυριακής Αργίας αλλά και στο αναφαίρετο δικαίωμα του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ζακύνθου να καθορίζει αυτός, όπως άλλωστε συμβαίνει με τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους όλης της χώρας, το πρόγραμμα των διημερευόντων και των διανυκτερευόντων Φαρμακείων καθώς και των εφημερευόντων τις Κυριακές Φαρμακείων. Επίσης η απόφαση αυτή αποτελούσε, κατά την γνώμη μας, το πρώτο βήμα για την απελευθέρωση του ωραρίου και στα άλλα νησιά. Ο Φ.Σ.Ζ. σε γενική συνέλευση των μελών του ομόφωνα τάχθηκε κατά της απόφασης της Π.Ι.Ν. Η ομόφωνη απόφαση του Συλλόγου καταλήγει: «…Η απόφασή σας συνιστά δυσβάστακτο φορτίο για τους φαρμακοποιούς της νήσου μας μη δυνάμενο να έρθει εις πέρας. Μάλιστα η εν λόγω απόφασή σας ελήφθη παρά τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις του συλλόγου μας και παρά το γεγονός ότι σε αντίστοιχη περίπτωση πριν περίπου ένα έτος είχατε αποφασίσει αντίθετα, αποδεχόμενοι επί της ουσίας τις αιτιάσεις μας».

Ο κ. Πρόεδρος του Π.Σ.και για το θέμα αυτό που πρότεινε η Λαϊκή Συσπείρωσηακολούθησε την ίδια, λανθασμένη κατά την άποψη μας, τακτική. Όταν, όμως, έφερε το θέμα αυτό σαν Ε.Η.Δ. προς έγκριση ή απόρριψη στο Π.Σ., ο κ. Ζορμπάς ζήτησε τον λόγο και είπε πως αποσύρει την απόφαση του γιατί «…δεν ήξερε πως ο Φ.Σ.Ζ. είχε αρνητικήάποψη…».

Μετά από την εξέλιξη αυτή το θέμα δεν συζητήθηκε αφού πανηγυρικά δικαιώθηκαν οι φαρμακοποιοί της Ζακύνθου. Εμείς, όμως, έχουμε να παρατηρήσουμε τα παρακάτω:

α) Θα απέσυρε η Περιφερειακή αρχή την απόφασή της αν το θέμα δεν ερχόταν προς συζήτηση στο Π.Σ.;

β) Η δικαιολογία του κ. Αντιπεριφερειάρχη ότι «δεν ήξερε την άποψη του Φ.Σ.Ζ.» είναι χειρότερη και από την πράξη τηςέκδοσης της απαράδεκτης απόφασης. Και τούτο γιατί, αν λέει την αλήθεια, είναι απαράδεκτος γιατί δεν επικοινώνησε πριν -άσε που υπήρχε σχετική απόφαση του Φ.Σ.Ζ. από το 2018 που έπρεπε να την γνωρίζει- με τον καθ΄ ύλην αρμόδιο Φ.Σ.Ζ., ενώ αν λέει ψέματα και το γνώριζε είναι διπλά απαράδεκτος.

γ)Είναι φανερό ότι η απόφαση αυτή αποτελούσε πολιτική επιλογή της Τοπικής Διοίκησης και συνέχεια της προσπάθειας των Περιφερειακών Αρχών, στην υλοποίηση όλων των αντεργατικών νόμων, με τελευταίο το χτύπημα του κ. Χατζηδάκη, που καταργούν το σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας και την Κυριακή Αργία.

δ)Η απόσυρση της απαράδεκτης απόφασης της Π.Ι.Ν. αποτελεί νίκη των φαρμακοποιών της Ζακύνθου, είναι αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων τους και αποτελεί παρακαταθήκη για το μέλλον.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΕΡΟΣ

03.07.2021

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται