Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
18 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ο Βουλευτής για το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”

Το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» αλλάζει προς το καλύτερο τη ζωή στα νησιά μας. Η αντιμετώπισή του ως «απάτης» είναι εκτός πραγματικότητας.

Αναφορικά με δημοσιεύματα για τα έργα του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» που αφορούν και τους δήμους της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης:

Το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» εξασφαλίζει χρηματοδότηση έως και 52 εκ. ευρώ για τους δήμους της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, ποσό που έχουν πολλά χρόνια να δουν τα νησιά μας.

Αναφέρεται στα δημοσιεύματα ότι για τα έργα του προγράμματος, κακώς συνάπτεται δανειακή σύμβαση μεταξύ των Δήμων και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠκΔ) ενώ αυτή η σύμβαση θα μπορούσε να συναφθεί ανάμεσα στο Υπουργείο Εσωτερικών και το ΤΠκΔ.

Πρόκειται για ανακριβές επιχείρημα, καθώς σύναψη δανειακής σύμβασης μπορεί να γίνει μόνο με το φορέα δημοπράτησης, συμβασιοποίησης, επίβλεψης και παραλαβής των έργων, που είναι οι Δήμοι των νησιών μας. Το Υπουργείο Εσωτερικών δεν μπορεί να συνάψει δανειακή σύμβαση με το ΤΠκΔ καθώς είναι φορέας χρηματοδότησης και όχι Κύριος των έργου ως φορέας υλοποίησης.

Ο μηχανισμός αποπληρωμής των έργων περιλαμβάνει ως ενδιάμεσο στάδιο ιδίους πόρους του ΤΠκΔ και δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Τα διαθέσιμα του ΤΠκΔ και τα δάνεια χρησιμοποιούνται ως ενδιάμεσοι επιταχυντές, αφού επιτρέπουν την ωρίμανση και εκκίνηση των έργων σήμερα και την πληρωμή τους από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) στο μέλλον.

Η αποπληρωμή του συνολικού κόστους των έργων γίνεται από πόρους του κεντρικού κράτους. Οι Δήμοι της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης δεν πληρώνουν ούτε ένα ευρώ. Η εξυπηρέτηση των δανείων γίνεται σε λογαριασμό που συστήνεται στο ΤΠκΔ και χρηματοδοτείται από το εθνικό ή συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του ΠΔΕ του Υπουργείου Εσωτερικών, για όλα τα έργα στην Ελλάδα.

Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται στα δημοσιεύματα η αυτονόητη σύναψη δανειακών συμβάσεων, δημιουργεί την εικόνα κάποιου πρωτοφανούς γεγονότος, εντελώς νέου για τα νησιά μας. Είναι γνωστό ότι η τοπική αυτοδιοίκηση συναλλάσσεται με το ΤΠκΔ εδώ και δεκαετίες, για πάρα πολλές δανειακές συμβάσεις που αφορούν έργα ή άλλες ανάγκες.

Εξυπακούεται ότι κάθε δημόσιο έργο χρηματοδοτείται και τελικά εκτελείται χάρη σε δανειακές συμβάσεις που συνάπτονται σε διάφορα επίπεδα. Εξάλλου όλα τα δημόσια έργα που εντάσσονται σε αντίστοιχα προγράμματα αποπληρώνονται σε βάθος αρκετών χρόνων, ανάλογα με το φορέα χρηματοδότησης ή συγχρηματοδότησης.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η δανειοδότηση από το ΤΠκΔ και το ΠΔΕ είναι ευνοϊκή σε σχέση με άλλα χρηματοδοτικά και επενδυτικά προγράμματα που αφορούν τη χρηματοδότηση δημοσίων έργων.

Τα έργα που εντάσσονται στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» είναι μεγάλο κέρδος για τον τόπο μας, καθώς αφορούν μεγάλες ανάγκες της τοπικής μας κοινωνίας και καλύπτουν επενδυτικά κενά που δεν μπορούν να καλυφθούν από το ΕΣΠΑ και για τα οποία πρέπει να αναζητηθεί εναλλακτικός τρόπος χρηματοδότησης.

Το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», μαζί με το Ταμείο Ανάκαμψης, το τρέχον ΕΣΠΑ και το ΕΣΠΑ 2021-2027 είναι σπουδαίες ευκαιρίες για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στα νησιά μας, με έργα απαραίτητα για όλους τους πολίτες. Η αντιμετώπιση κάθε θετικής εξέλιξης για την Κεφαλονιά και την Ιθάκη ως «απάτης», με σαθρά επιχειρήματα, δεν ανταποκρίνεται σε καμία περίπτωση στην πραγματικότητα.

Παναγής Καππάτος

Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ