Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
14.6 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

O Ν. Φαραντούρης στην εκδήλωση του Ιν. Νίκος Πουλαντζάς για την ενεργειακή φτώχεια στην Ελλάδα (video)

“Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη σύντομη παρέμβαση του Νικόλα Φαραντούρη, καθηγητή Ευρωπαϊκού Δικαίου και Δικαίου της Ενέργειας στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και συμβούλου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που επιχείρησε να σκιαγραφήσει τα κεντρικά χαρακτηριστικά του αναγκαίου επανασχεδιασμού της ενεργειακής πολιτικής.

Ο ομιλητής χαρακτήρισε δύσκολη άσκηση πολιτικής τις κατά καιρούς προσπάθειες της πολιτείας να ισορροπήσουν ανάμεσα στην υπεράσπιση του δικαιώματος των πολιτών για κάλυψη των ενεργειακών αναγκών τους και την εξοικονόμηση ενέργειας και υπερασπίστηκε την ανάγκη συνολικής αλλαγής μοντέλου. Σύμφωνα με τον Ν. Φαραντούρη, είναι επείγον να σταματήσει η ενέργεια να θεωρείται αποκλειστικά ένα χρηματιστηριακό προϊόν και να αποκτήσει και πάλι χαρακτήρα κοινωνικού αγαθού. Η ρυθμιστική παρέμβαση δεν θα πρέπει να ξορκίζεται καθώς είναι σαφές πως οι χρηματαγορές δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την πρόσβαση στο κοινωνικό αγαθό της ενέργειας αλλά η κοινωνία και η πολιτεία οφείλει να το θεμελιώσει και να το υπερασπιστεί. Η έμφαση στην παραγωγή ενέργειας, όπως ισχυρίστηκε ο ομιλητής, θα πρέπει να δοθεί από τα κάτω με διασπορά της ιδιοπαραγωγής και της ιδιοκαταναλωσης με κατάλληλα κίνητρα και κατάλληλα εργαλεία. Η ενεργειακή δημοκρατία, δηλαδή μία προσέγγιση bottom up, αντί της καθιερωμένης αλλά αναποτελεσματικής έμφασης σε μεγάλης κλίμακας έργα παραγωγής ενέργειας από περιορισμένο αριθμό παραγωγών – top down προσεγγιση, θα πρέπει να είναι η βάση ανασχεδιασμού του ενεργειακού μας μέλλοντος. Φυσικά, όπως επισήμανε, κάτι τέτοιο απαιτεί ένα θεσμικό πλαίσιο, μια θεσμική αφετηρία που την περίοδο 2015-2019 επιχειρήθηκε να διαμορφωθεί με εμβληματικές παρεμβάσεις στην κατεύθυνση αυτή (όπως ο νόμος για τις ενεργειακές κοινότητες) οι οποίες βάλτωσαν στη συνέχεια.

Ο Ν. Φαραντούρης έκλεισε την παρέμβασή αναφερόμενος στην ανάγκη απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα αλλά με σταδιακό τρόπο και όχι με βεβιασμένες και ελλιπώς σχεδιασμένες εξαγγελίες που εντείνουν τα κοινωνικά προβλήματα και τις εντάσεις.”

Δείτε την παρέμβαση του Νικόλα Φαραντούρη στο βίντεο που ακολουθεί από το 1:35:30

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ