Κυριακή 16 Ιουνίου 2024
20 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Σε οικονομικό αδιέξοδο οι κτηνοτρόφοι

Tο γεγονός πως οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο λόγω της αύξησης τιμής των ζωοτροφών, επισημαίνουν 44 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία με ερώτηση τους που κατατέθηκε με πρωτοβουλία της βουλευτή Έβρου, Νατάσας Γκαρά και συνυπογράφη του βουλευτή Κέρκυρας και Αναπληρωτή Τομεάρχη Τουρισμού της Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξανδρου Αυλωνίτη.

Οι συνέπειες των παλινωδιών και της εγκληματικής ολιγωρίας της κυβέρνησης της ΝΔ σχετικά με τους χειρισμούς της στην αντιμετώπιση της πανδημίας έχουν αντίκτυπο σε όλους τους οικονομικούς κλάδους, ομοίως και στην κτηνοτροφία. Ήδη από το πρώτο lock down το εισόδημα των κτηνοτρόφων μειώθηκε καθώς ιδιαίτερα την περίοδο του Πάσχα πούλησαν πολύ κάτω του κόστους εκτροφής ή κράτησαν αρνιά και κατσίκια απούλητα, αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο το κόστος διατροφής. Το πλήγμα στο σύνολο του κτηνοτροφικού τομέα είναι σημαντικό και αφορά σε έναν από τους βασικότερους πυλώνες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Ακολουθεί η Ερώτηση :

Tο γεγονός πως οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδολόγω της αύξησης τιμής των ζωοτροφών, επισημαίνουν 44 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία με ερώτηση τους που κατατέθηκε με πρωτοβουλία της βουλευτή Έβρου, Νατάσας Γκαρά και συνυπογράφη του βουλευτή Κέρκυρας και Αναπληρωτή Τομεάρχη Τουρισμού της Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξανδρου Αυλωνίτη.

Οι συνέπειες των παλινωδιών και της εγκληματικής ολιγωρίας της κυβέρνησης της ΝΔ σχετικά με τους χειρισμούς της στην αντιμετώπιση της πανδημίας έχουν αντίκτυπο σε όλους τους οικονομικούς κλάδους, ομοίως και στην κτηνοτροφία.Ήδη από το πρώτο lockdown το εισόδημα των κτηνοτρόφων μειώθηκε καθώς ιδιαίτερα την περίοδο του Πάσχα πούλησαν πολύ κάτω του κόστους εκτροφής ή κράτησαν αρνιά και κατσίκια απούλητα, αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο το κόστος διατροφής. Το πλήγμα στο σύνολο του κτηνοτροφικού τομέα είναι σημαντικό και αφορά σε έναν από τους βασικότερους πυλώνες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης :

«ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον  Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «Σε οικονομικό αδιέξοδο οι κτηνοτρόφοι λόγω της αύξησης τιμής των ζωοτροφών»

Οι συνέπειες των παλινωδιών και της εγκληματικής ολιγωρίας της κυβέρνησης της ΝΔ σχετικά με τους χειρισμούς της στην αντιμετώπιση της πανδημίας έχουν αντίκτυπο σε όλους τους οικονομικούς κλάδους, ομοίως και στην κτηνοτροφία.

Ήδη από το πρώτο lockdown το εισόδημα των κτηνοτρόφων μειώθηκε καθώς ιδιαίτερα την περίοδο του Πάσχα πούλησαν πολύ κάτω του κόστους εκτροφής ή κράτησαν αρνιά και κατσίκια απούλητα, αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο το κόστος διατροφής. Επιπλέον, υπήρξαν παράλληλα σοβαρά προβλήματα που έπληξαν τον κλάδο, όπως η αύξηση της τιμής στο πετρέλαιο κίνησης. Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, το χοίρειο κρέας που προορίζονταν για τη μαζική εστίαση, η οποία έκλεισε και παραμένει κλειστή λόγω της πανδημίας, δεν μπόρεσε να διατεθεί, ενώ παράλληλα το 30-40% του κρέατος κοτόπουλου οδηγήθηκε σε κατάψυξη με τιμές πώλησης μειωμένες κατά 40%. Αντίστοιχα δεν μπόρεσε να διατεθεί και το βόειο κρέας και σημειώνεται εδώ ότι το βόειο κρέας είναι εισαγόμενο κατά 85%.

Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί η μεγάλη αύξηση των τιμών των ζωοτροφών, η οποία ξεπερνά το 20% από το Νοέμβριο του 2020 έως και σήμερα. Όπως επισημαίνεται σε ανοιχτή επιστολή των Κτηνοτροφικών Συλλόγων Α.Μ.Θ. το αποτέλεσμα της αύξησης στην τιμή των ζωοτροφών είναι η αύξηση του κόστους παραγωγής αλλά και η εμφανής πλέον δυσκολία στη συνέχιση παραγωγής κρέατος, γαλακτοκομικών και κτηνοτροφικών προϊόντων για πολλούς κτηνοτρόφους.

Επειδή το πλήγμα στο σύνολο του κτηνοτροφικού τομέα είναι σημαντικό και αφορά σε έναν από τους βασικότερους πυλώνες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Επειδή ο πληγέντας κτηνοτροφικός τομέας, επηρεάζει το σύνολο της παραμεθόριας οικονομίας.

Επειδή πολλοί κτηνοτρόφοι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν και στα αυξημένα κόστη των ζωοτροφών.

Επειδή τίθεται σε κίνδυνο η συνέχιση παραγωγής των προϊόντων τους.

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:

– Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να επανέλθουν οι τιμές των ζωοτροφών στα επίπεδα του Νοεμβρίου του 2020;

– Προτίθεται να δώσει έκτακτο βοήθημα στους κτηνοτρόφους για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στο κόστος των ζωοτροφών;

-Ποιος είναι ο σχεδιασμός για την αποφυγή ακραίων και παρατεταμένων ανατιμήσεων στις τιμές των ζωοτροφών στο μέλλον;

– Προτίθεται να παρέμβει προς το συμβούλιο υπουργών γεωργίας της ΕΕ για την οικονομική στήριξη όλων των ευρωπαϊκών κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων;

 Οι ερωτώντες Βουλευτές

Γκαρά Αναστασία

Ελευθεριάδου Σουλτάνα (Τάνια)

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Χαρίτου Δημήτριος

Αγαθοπούλου Ειρήνη Ελένη

Αλεξιάδης Τρύφων

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αραχωβίτης Σταύρος

Αυγέρη Θεοδώρα

Αυλωνίτης Χρήστος-Αλέξανδρος

Βαγενά Άννα

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γκιόλας Γιάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Καλαματιανός Διονύσης

Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)

Κάτσης Μάριος

Λάππας Σπυρίδων

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπουρνούς Ιωάννης

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μωραΐτης Αθανάσιος ( Θάνος)

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

Παπαηλιού Γεώργιος

Παπανάτσιου Αικατερίνη

ΠούλουΠαναγιού (Γιώτα)

Ραγκούσης Γιάννης

Σαρακιώτης Γιάννης

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Σκουφά Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Tζούφη Μερόπη

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Τσίπρας Γιώργος

Φάμελλος Σωκράτης

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Χρηστίδου Ραλλία»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ