ΡΕΠΟΡΤΑΖ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ, ΒΙΝΤΕΟ : ΜΑΚΗΣ ΛΕΚΑΤΣΑΣ
Εκεί στις πρόποδες του Αίνου, δίπλα στην Ιερά Μόνη του Αγίου Γερασίμου, πολιούχου και προστάτη του νησιού, στον ευλογημένο κάμπο των Ομαλών βρίσκεται το σύγχρονο Οινοποιείο του νεότερου ελληνικού αμπελουργικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Κεφαλονιάς .
Ο Αγροτοβιομηχανικός Συνεταιρισμός Παραγωγών Ρομπόλας Κεφαλονιάς ιδρύθηκε το 1982 και αποτελεί τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική μονάδα του νησιού. Έχει 301 μέλη, κυρίως από την περιοχή Ομαλών-Τρωιαννάτων, και οινοποιεί περίπου το 85% της συνολικής παραγωγής Ρομπόλας.

Χορηγός στήλης
ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΚΚΥΛΙΑ ΕΠΕ

Εικόνα: Ο Προέδρος του Συναιτερισμού Παραγωγών Ρομπόλας Κεφαλλονιάς κ. Παναγής Γαλιατσάτος και ο Γεωπόνος του Συνεταιρισμού κ. Γεράσιμος Δαναλάτος.
Βέβαια η ποιοτητα και η προστασία του σταφυλιού δεν γίνεται αυτόματα. Ο γεωπόνος του Συνεταιρισμού, κ. Γεράσιμος Δαναλάτος, ερευνά, ελέγχει και φροντίζει ώστε τα αμπέλια και ο καρπός τους να είναι υγιή και ποιοτικά αναβαθμισμένα.
Το σημαντικότερο κέντρο αμπελοκαλλιέργειας στην Κεφαλονιά είναι η ευρύτερη περιοχή των Ομαλών, στο κέντρο του νησιού, με τη «ζώνη ρομπόλας». Η ζώνη αυτή περιλαμβάνει κυρίως ημιορεινούς αμπελώνες, στις πλαγιές του Αίνου. Οι μεγάλες κλίσεις, το ανάλογο υψόμετρο και τα φτωχά, χαλικώδη και ασβεστολιθικά εδάφη, συγκεντρώνουν με ιδανικό τρόπο χαρακτηριστικά που δίνουν φρεσκάδα, φινέτσα και θαυμαστή ισορροπία στο θησαυρό της αμπελοκαλλιέργειας της Κεφαλονιάς.

Τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου επισκεφτήκαμε την περιοχή των Ομαλών και το Οινοποιείο του Συνεταιρισμού και βιώσαμε από κοντά την εμπειρία του τρύγου και το πως παράγονται τα εκλεκτά και ποιοτικά κρασιά στο σύγχρονο Οινοποιείο.
Εφέτος η χρονιά είχε πολλές προκλήσεις. Αμπελουργικά ήταν μια απαιτητική χρονιά και χρειάστηκε πολλή προσπάθεια από τους παραγωγούς. Στο τέλος όμως η εξαιρετική ποιότητα των σταφυλιών αποζημίωσε τους παραγωγούς.
Προμηνύεται το φετινό κρασί να είναι ένα από τα καλύτερα ολων των εποχών! Η Ρομπόλα έχει πλέον αποκτήσει εξαιρετική φήμη, όπως και όλα τα Κεφαλονίτικα κρασιά, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Εικόνα: Ο Διευθυντής του Συναιτερισμοϋ Παραγωγών Ρομπόλας Κεφαλλονιάς Κώστας Μπαζίγος.

Εικόνα: Ο Διευθυντής του Συναιτερισμού Παραγωγών Ρομπόλας Κεφαλλονιάς Κώστας Μπαζίγος με τον Γεράσιμο Βαλλιανάτο έναν απο τους 300 παραγωγούς του Συναιτερισμού.
Οικογένειες ολόκληρες με μικρά παιδιά στην καρότσα και στο φορτηγό φέρνουν με περηφάνια την παραγωγή τους, καμαρώνουν για τα σταφύλια τους… Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού και ο Διευθυντής είναι εκεί για την υποδοχή τους.



Ο Συνεταιρισμός Παραγωγών Ρομπόλας Κεφαλληνίας έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη και την αναγνώριση του καταναλωτικού κοινού, αλλά και των ειδικών στον τομέα της οινοποίησης και εμπορίας οίνων προσφέροντας εξαιρετικά κρασιά σε προσιτές τιμές.
Στόχος του Συναιτερισμού είναι η διατήρηση του πρωτογενούς τομέα και των αμπελοκαλλιεργητών στην περιοχή των Ομαλών, μιας περιοχής που μεγάλο μέρος του εισοδήματος των κατοίκων στηρίζεται στην αμπελοκαλλιέργεια.
Η προσπάθεια είναι συνεχής και η φύτευση νέων αμπελώνων από νέους αμπελουργούς δημιουργούν τις συνθήκες και τις προσδοκίες ότι ένα απ’ τα διαμάντια της Ελληνικής αμπελουργίας, η ΡΟΜΠΟΛΑ, θα μας κάνει περήφανους και θα ταξιδεύει την Κεφαλονιά σε όλο τον κόσμο!
Δείτε τι μας είπε ο Διευθυντής του Συναιτερισμού Παραγωγών Ρομπόλας Κεφαλλονιάς κ. Κώστας Μπαζίγος:



















































Περισσότερες φωτογραφίες: