Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023
16 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ο Υποψήφιος Περιφερειακός σύμβουλος με την ΛΑΣΥ Βασίλης Περίχαρος

Ο Ιθακήσιος  Βασίλης Περίχαρος   υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος  στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με την ΛΑΣΥ Λαϊκή Συσπείρωση μίλησε στο Μάκη Λεκατσά για την υποψηφιότητα του και τα προβλήματα  που ταλανίζουν  χρόνια την  Ιθάκη .

Συνέντευξη: Μάκης Λεκατσάς, μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων

 Γιατί θέλησες να βάλεις υποψηφιότητα για Περιφερειακός  Σύμβουλος αφήνοντας την ενασχόληση σου σαν δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο ΙΘάκης . 

Στη διάρκεια της θητείας μου έλαβα γνώση και εμπειρίες αρκετές. Παρόλα αυτά πίστευα από την ώρα της εκλογής μου ως δημοτικός σύμβουλος, ότι όλες αυτές οι θέσεις χρειάζονται εναλλαγές σε πρόσωπα για να ακουστούν πέρα από τις απόψεις της κάθε παράταξης και άλλες προσωπικές απόψεις σύμφωνα βέβαια με την ιδεολογία του καθενός και της παράταξης του. Η αποτύπωση ιδεών, προβληματισμών, οι παραγωγικές και λειτουργικές απόψεις για το συμφέρον του λαού της ιθακης διαφέρουν από στόμα και νου. Κατάλαβα επίσης ότι πολλά που μπορεί εν άγνοια του ο μέσος πολίτης να νομίζει ότι υπάγονται στις δυνατότητες ενός Δήμου, τελικά να υπάγονται στις υποχρεώσεις της εκάστοτε περιφερειακής αρχής. Για ένα νησί σα το δικό μας είναι όλοι το ίδιο υπεύθυνοι, Δήμος και περιφέρεια. Με λίγα λόγια από τη στιγμή που αντιλήφθηκα πως μιλώντας με τη περιφέρεια έχεις πιο άμεσο διάλογο με τη κεντρική εξουσία, ειδικά όταν αυτή αντιπροσωπεύεται από τον δικό της υποψήφιο, πήρα οριστικά την απόφαση να θέσω υποψηφιότητα ως περιφερειακός συμβουλος. Μια Ιθάκη λοιπόν ξεχασμένη σε τεράστιο βαθμό από την περιφερειακή αρχή, με έκανε να θελήσω να είμαι η φωνή διαμαρτυρίας, διεκδίκησης, ενημέρωσης και ελπίδας για αγώνα προάσπισης και λειτουργίας  όλων των βασικών αναγκών του λαού της Ιθάκης.

Προέρχεστε από τον χώρο της Αριστερας .

Γιατί με την Αλεξάνδρα Μπαλού  και τηνΛαική Συσπείρωση ; 

Ναι η αλήθεια είναι πως προέρχομαι από πάππου προς πάππου. Έτσι γαλουχηθηκα.. Βέβαια τα πάντα είναι θέμα διαβάσματος και αντίληψης της ζωής για το γενικό καλό και το δίκαιο, δικαίωμα στην ισότητα και αξιοπρεπής διαβίωση για όλους. Η Μπαλού είναι ένας άνθρωπος ο οποίος παρακολουθούσα όλη τη διάρκεια της θητείας μου ως δημοτικός σύμβουλος, καθώς είχα άμεση ενημέρωση για τις στάσεις της και τις διεκδικήσεις της παράταξης αυτής στα περιφερειακά συμβούλια της προηγούμενης τετραετιας. Η Λαϊκή Συσπείρωση ήταν, είναι, και σκοπός είναι να γίνει ακόμα πιο δυνατή φωνή, και γιατί όχι και η νέα περιφερειακή αρχή στις ερχόμενες εκλογές. Η Μπαλού την οποία έχω γνωρίσει πολύ καιρό πριν, απ’ την αρχή με έκανε να σκεφτώ πως είναι ένας άνθρωπος που με το λόγο της και τη στάση της στο τρόπο διαλόγου μαζί της είναι μια σίγουρη πολιτική επιλογή με την οποία αξίζει να συστρατευτείς μαζί της. Προφανώς οι θέσεις της παρατάξης εκφράζονται στο πιο κατανοητό τροπο και με ένταση.  Η Μπαλού και η Λασυ είναι ο μόνος τρόπος να δυναμώσει ο αγώνας για όλα τα βασικά αγαθά, όλες τις υποδομές, εξοπλισμούς, προσλήψεις, αυξήσεις μισθών και ενάντια σε κάθε απάνθρωπη δράση όπως οι πλειστηριασμοί και οι ανελέητες φορολογιες. Είναι ξεκάθαρη η θέση τους για κρατική χρηματοδότηση και αξιώσεις για διαχείριση, κάλυψη αναγκών, αντιμετώπιση καταστροφών και άλλα πολλά.

 Η Περιφερειακή αρχή της κ. Κράτσα διανύει τον 4ο χρόνο στην διοίκηση των Ιονίων Νησιών .Πως κρίνετε την πολιτική της και τα αποτελέσματα  της στην πρωτογενή παραγωγή και τον τουρισμό.

Η πολιτική που ακολουθείται από τα αστικά κόμματα και τους εκπροσώπους τους στη τοπικη αυτοδιοίκηση ειδικά σε επίπεδο περιφέρειας, χωρίς να θέλω να ξεχωρίσω κανέναν, είναι μια και ειναι αντιλαϊκή. Βλέπεις ότι αν δεν είναι ο γκορτσος θα είναι ο μαντας. Παράδειγμα έχουμε κυρίως στην δική μας περιφέρεια, που αν η τωρινή αρχή δεν εκπληρώνει για τη παράταξη που εκπροσωπεί τα ποσοστά και τις προσδοκίες, μέσα σε ένα βράδυ οι πρώην επιτυχημένες συνεργασίες διασπώνται, ώστε να απορροφήσουν την αγανάκτηση του κόσμου σε άλλα πρόσωπα της ίδιας όμως πολιτικής.

  Στον πρωτογενή τομέα παραγωγής, όπως και στον τουρισμό, είδαμε πως η αστική φιλοσοφία προστάτεψε μες στη διάρκεια της πανδημίας με περίσσιο ζήλο συμφέροντα απο μεγαλοξενοδόχους και εταιρίες παραγωγής με πλουσιοπάροχο τρόπο, εν αντιθέσει με τους μικροιδιοκτητες, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους. Δηλαδή άπειρα εκατομμύρια δόθηκαν στους παραπάνω, ενώ στα λαϊκά στρώματα μικροπαραγωγής και μικρών επιχειρήσεων τουρισμού τίποτα.

 Πρωτογενής παραγωγή και τουρισμός, είναι οι 2 σημαντικότεροι παράγοντες για την ανάπτυξη των νησιών μας . Πως μπορούν να συνδυαστούν ώστε να παράξουν τα επιθυμητά αποτελέσματα για την Ιθάκη;

Προφανώς και είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες. Οταν μιλάμε για Ανάπτυξη εμείς εννοούμε ανάπτυξη σύμφωνα με τις ανάγκες της εποχής και κυρίως των λαϊκών στρωμάτων. Πρέπει όλοι οι επαγγελματίες στον κάθε έναν από αυτούς τους χώρους να έχουν άλλη αντιμετώπιση από την ήδη υπάρχουσα, όσον αφορά στη φορολογία, στην επιδότηση εξυγχρονισμού, και να γίνει το κράτος αρωγός για την επιβίωση τους και την εγκαθίδρυση τους. Αν αυτή τη στιγμή που μιλάμε ένας μέσος επαγγελματίας φορολογείται στο βαθμό που συμβαίνει σήμερα, αμέσως έχει συνέταιρο το κράτος. Μας έφαγαν χρόνια με τη πιπίλα ότι το ΚΚΕ θα σας πάρει τα σπίτια, ότι θα κρατικοποιήσει και τις μικρό επιχειρήσεις σας, και βλέπουμε μοιραία να συμβαίνει αυτό από τη δική τους μεριά.    Παράδειγμα των τελευταίων ημερών, με τις πλημμύρες και τις καταστροφές στη μαρτυρική Θεσσαλία, βγήκε μια απόφαση από την κυβέρνηση για παράταση πλειστηριασμών ως λύση για βοήθεια των πλημμυροπαθών. Να πάψουν οι πλειστηριασμοί είναι η μία λύση και όχι να πάρουν παράταση. Άρα για να γυρίσουμε στη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη του τουρισμού και της πρωτογενούς παραγωγής, θα πρέπει να ισχύσουν ελαφρυνσεις φορολογίας, επιδοτήσεις με σκοπό εξυγχρονισμου, παύση πληρωμών δανείων και υποχρεώσεων προς το κράτος για ένα σεβαστό διάστημα. Μέσα από οργανωμένες κινήσεις, προωθήσεις των μικρών επιχειρήσεων και αγαθών που παράγουν, να επιτύχουμε αύξηση της τουριστικής περιόδου. Με πλαφόν στις τιμες σε βενζίνες, πρώτες ύλες και ενέργεια προκειμένου να μπουν ανταγωνιστικες τιμές σε δωμάτια, εστιάση και με συνδυασμό εναλλακτικού τουρισμού τη χειμερινή περίοδο χρησιμοποιώντας την πρωτογενή παραγωγή ως αιτία επίσκεψης τουριστών στα νησιά μας. Να επιμηκυνθει η τουριστική περίοδος προωθοντας μέσα από αυτή, την πρωτογενή παραγωγή σε όποια μορφή υπάρχει.

Ποιες κατά την γνώμη σας είναι οι σημαντικότερες παρεμβάσεις σε υποδομές που πρέπει να πραγματοποιηθούν στην Ιθάκη ;

Οι απαραίτητες παρεμβάσεις έχουν να κάνουν με το βιοτικό επίπεδο του λαού της ιθακης δίνοντας άμεσες λύσεις σε καίρια προβλήματα που έχουν μπει στο συρτάρι.

Παράδειγμα σχεδιασμός ασφαλούς  οδικού δικτύου , αντιπυρικές ζώνες, αντιπλημμυρικα εργα, δημόσιες υπηρεσίες δωρεάν υγείας και πρόνοιας και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο κέντρο υγείας Ιθάκης. και εκσυγχρονισμός  όλου του ιατρικού εξοπλισμού .

Καλυτερη Διαχείριση απορριμμάτων και καλύτερες υποδομές αθλητισμού. Στήριξη εισοδήματος κτηνοτρόφων και αλιέων και προστασία των Αμεα από ένα διευρυμένο κρατικό δίκτυο υποδομών. 

Πως κρίνετε την αποτελεσματικότητα της περιφερειακής αρχής της κ.Κράτσα στην αποκατάσταση του οδικού δικτύου στην Ιθάκη;

Όπως είπα και παραπάνω το όνομα του Γκορτσου δεν έχει σημασία αφού και ο Μαντας αύριο μεθαύριο θα συνεχίσει να δείχνει την ίδια απαξιωση. Το ανέφερα μόλις πριν το οδικό δίκτυο είναι παρατημένο. Με το κλασικό τρικ της αστικής πολιτικής με τους πόρους που γεννιούνται από το εκλογοδέντρο, ξαφνικά γεμίσαμε με έργα που έχουν δρομολογηθει που όμως άλλο λεγεται και άλλο ισχύει.. Όσον αφορά λοιπόν το οδικό δίκτυο ειδικά μετά το Ιανό μπορώ να πω πως το προσωρινό έργο του μπροστά αετού που τάχατες έγινε με προδιαγραφές για έργο μόνιμο και σοβαρό στην επόμενη 2ετια μας είχαν τότε καθησυχάσει, δεν έγινε απολύτως τίποτα. Έχω να πω ότι ουδέν μονιμότερο από του προσωρινού ειναι η παροιμία-ατάκα που εδραιώνεται για αυτό το κομμάτι. Στο κομμάτι Φρίκες-Κιόνι δε, μέχρι και οι οδηγοί, για διαμαρτυρία, των σχολικών λεωφορείων, σταμάτησαν για 2 μέρες τη διέλευση λόγω επικινδυνοτητας.. Και επειδή δεν είχαμε ακόμα ατύχημα μας ονομάζουν κίνδυνο λόγους και υπερβολικους όσοι από μας φωνάζουμε και ανησυχούμε. Η περιφερειακή αρχή μέσα στο ζενίθ της σεζόν θυμηθηκε να ανακοινώσει ότι ξεκινάνε τα έργα σύντομα ,παίζοντας παιχνίδια με την υπομονή των επαγγελματιών που ακόμα προσπαθούν να βγάλουν τα σπασμένα Ιανού και κορωνοϊου Οι δράσεις αυτές της αστικής πολιτικής οριακά προσβάλουν τη νοημοσύνη των πολιτών της ιθακης. Οι πολίτες της ιθακης δε πρέπει να ξεχάσουν. Όσο και να πιστεύουν ότι πάνω από όλα η Ιθάκη, όπως διατυμπανιζουν οι υποψήφιοι περιφερειακόι συμβουλοι αυτής της πλειοψηφούσας παράταξης ή των άλλων,  η πολιτική που θα ακολουθηθεί θα είναι η ίδια. Πρέπει να ειμαστε σα λαός περήφανοι και με πυγμή, όσο συμπαθείς να είναι σαν άτομα οι συμπολίτες μας και υποψήφιοι περιφερειακόι συμβουλοι, να δώσουμε γροθιά στη σάπια πολιτική δυναμώνοντας τη Λαϊκή Συσπείρωση με επικεφαλή την Μπαλού ψηφίζοντας όχι στην απαξιωση της μικρής μας νήσου. Ψηφίζοντας ναι στους αγώνες και το αύριο για τα οφέλη των πολλών και όχι των λίγων.

Ποιες θα είναι οι παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες που θα κάνεις για την Ιθάκη εφόσον εκλεγείς ;

Ας μη γελιόμαστε ένας περιφερειακός σύμβουλος δε μπορεί να κάνει μόνος του πράγματα. Αυτό που μπορεί να κάνει είναι με επερωτήσεις και θέματα στο περιφερειακό συμβούλιο να διεκδικεί και να ζητά καθημερινά αλλοτε με πίεση, άλλοτε με συγκαταβατικο διάλογο την βελτίωση και λύση των προβλημάτων που έχουμε προαναφέρει οτι ταλανίζουν το λαό της Ιθάκης 

Εγώ με όλες μου τις δυνάμεις,πάθος, ιδεολογία, γνώση  των προβλημάτων και ακόμα  ενα πρόβλημα που δε γνωρίζω και ενημερωθώ θα κάνω τα πάντα μέσα από περιφερειακά συμβούλια για την ανάδειξη της αναγκαιότητας και αμεσότητας για λύση.. Χωρίς άλλες πια δικαιολογίες. Λεφτά που δίνονται και τελικά παίρνονται πίσω χωρίς ουσιαστικά έργα.. Ονοματίζοντας μόνο μελέτες και ψηφίσματα, που στη πραγματικότητα δεν θα γίνουν ποτέ, οσο οι προτεραιότητες σου δεν είναι η πάλη, ο αγώνας και η διεκδίκηση με τη φωνή όλου του λαού της Ιθάκης. 

Ποιες κατά την γνώμη σας είναι οι σημαντικότερες παρεμβάσεις που πρέπει να πραγματοποιηθούν ξεχωριστά στον τομέα της υγείας και της συγκοινωνιακής σύνδεσης της Ιθάκης .

Στο τομέα της υγείας κάτι αναφέρθηκε και παραπάνω. Θεωρούμε σαν ΛΑΣΥ  ότι οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και ο εκσυχρονισμός  των υποδομών και του εξοπλισμού είναι  κάτι που έπρεπε να έχει γίνει χτες. Άρα είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα  και θεωρώ  οτι  πρέπει να δοθεί   άμεση λύση. Είμαι απόλυτος σε αυτό. 

Η συγκοινωνία πάλι δε μπορεί να είναι εξαιρετική μόνο τους θερινούς  μήνες. Όσο σημαντικός είναι ο τουρισμός για το νησί μας και τους ανθρώπους του,τόσο  σημαντική είναι η σύνδεση με την κεντρική Ελλάδα όλο το χρόνο για να μπορούν και οι μόνιμοι κάτοικοι αλλά και οποίοι επισκέπτες  την χειμερινή περίοδο  να μένουν με χαρά εδώ και ασφάλεια. Με τη σιγουριά ότι η σύνδεση με ανάγκες, οικογένεια, υποχρεωσεις και αξιόλογης διαβίωσης στη νησιωτική Ελλάδα πρέπει να υπάρχει καθημερινά χειμώνα καλοκαίρι. Αυτό πρέπει σε κάθε σύμβαση επιδότησης από το κράτος που παίρνει η εκάστοτε ναυτιλιακή εταιρία να υπογράφεται ως προϋπόθεση, ότι ούτε μια μέρα δε θα μένει χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση το νησί. 

 Για αυτό πρέπει να θυμόμαστε ότι είμαστε εμείς εδώ για τα οφέλη των πολλών.. Πάμε αλλιώς.. Πάμε δυνατά με δυνατή λαϊκή συσπείρωση σε δήμους και περιφέρειες σε όλη την Ελλάδα.. Αλλά κυρίως στο νησί και τη περιφέρεια μας. 

Μην αφήσουμε τους λίγους να κάνουν κουμάντο. Να κάνουμε εμείς για εμάς!

Κλείνοντας θέλω να θυμίσω πως δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο. Επιλέγουμε πάνω από όλα τις ζωές μας, για αυτό και πρέπει να ανατρέψουμε τους αρνητικούς  συσχετισμούς.

Τίμια, αγωνιστική ψήφος στη Λαϊκή Συσπείρωση!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται