Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023
16 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Οικογένεια Μπαζίγου: 100 χρόνια παραδοσιακή απόσταξη τσίπουρου στα Ομαλά

Γράφει ο Μάκης Λεκατσάς

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν την άποψη των αρθρογράφων τους και όχι κατά ανάγκη του kefaloniastatus.gr

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΙΚΟΝΕΣ ΒΙΝΤΕΟ :ΜΑΚΗΣ ΛΕΚΑΤΣΑΣ

Η Οικογένεια Μπαζίγου εδώ και πάνω από 100 χρόνια παράγει με παραδοσιακό  τρόπο τσίπουρο από τους αμπελώνες τους στην κοιλάδα των ομαλών  το αγαπημένο απόσταγμα των Ελλήνων.

Θέλοντας να γνωρίσουμε και να δούμε από κοντά  όλη την μυσταγωγική διαδικασία βρεθήκαμε τις πρώτες ήμερες του Οκτωβρίου στον κτήμα της οικογένειας στην κοιλάδα των Ομαλών όπου ο Διονύσης Μπαζίγος και ο Κώστας Μπαζίγος μας παρουσίασαν την παραδοσιακή απόσταξη στον άμβυκα που είναι μια από τις πιο μαγευτικές, γοητευτικές και συνάμα μυσταγωγικές αγροτικές δραστηριότητες .

Χορηγός στήλης
ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ - ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΚΚΥΛΙΑ ΕΠΕ

Το παραδοσιακό τσίπουρο είναι το απόσταγμα μιας γνήσιας αγροτικής παράδοσης και αποτελεί το αγαπημένο απόσταγμα των Ελλήνων μαζί με το ούζο, και είναι ο εκφραστής της φιλικής παρέας και η ταυτότητα μιας κουλτούρας που συντροφεύει την καθημερινότητα των Ελλήνων.

Η διαδικασία της απόσταξης απαιτεί χρόνο, τεχνική και μεράκι, έχοντας φυσικά και τα μυστικά της όπως μας εξηγεί ο Κώστας Μπαζίγος ,που συνεχίζει την παράδοση της οικογένειας με μεράκι και αγάπη,παραγώντας ένα εξαιρετικό και ποιοτικό προϊόν.

Η απόσταξη  θέλει σεβασμό και γίνεται με έναν ιδιαίτερο και μεθοδικό τρόπο και διαρκεί 3 ώρες .

Ο Κώστας Μπαζίγος μας εξηγεί την μυσταγωγική διαδικασία απόσταξης του παραδοσιακού τσίπουρου

Μετά το πάτημα των σταφυλιών και την αφαίρεση του μούστου που πηγαίνει για οινοποίηση, τα στέμφυλα (φλούδες και κουκούτσια) προορίζονται για την παραγωγή του παραδοσιακού τσίπουρου αφού πρώτα υποστούν την λεγόμενη αλκοολική ζύμωση.

Όταν ολοκληρωθεί η ζύμωση, μια από τις πιο μαγικές διαδικασίες της φύσης, έρχεται η ώρα του καζανιού, για την παραγωγή του τσίπουρου. Τα ζυμωμένα στέμφυλα μπαίνουν στο καζάνι (άμβυκα) μαζί με νερό .

Από κάτω στο  παραδοσιακό καζάνι καίει η φωτιά όπου τα στέμφυλα αρχίζουν να βράζουν. Η ένταση της φωτιάς είναι σημαντικός παράγοντας, η φωτιά δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ δυνατή ούτε σιγανή , η δυνατή φωτιά μπορεί να κάψει τα στέμφυλα προσδίδοντας μια άσχημη μυρωδιά στο τσίπουρο.

Διονύσης Μπαζίγος παραγωγός παραδοσιακού τσίπουρου

Με την επίδραση της θερμότητας η αλκοόλη ατμοποιείται και στην συνέχεια οδηγείται στον ψύκτη για να υγροποιηθεί ξανά ώστε να παραχθεί το παραδοσιακό τσίπουρο.

Μετά την απόσταξη το απόσταγμα τοποθετείται στις δεξαμενές,όπου γίνεται η διαβάθμιση του αποστάγματος στους 40% αλκοολικούς βαθμούς με νερό πηγής από την Ζωοδόχο πηγή στον Αίνο.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το τελικό προϊόν από την απόσταξη των στέμφυλων συνδέεται με την αμπελοκαλλιέργεια και με την κοινωνική ζωή του τόπου μας.

Ευχαριστούμε την Οικογένεια Μπαζίγου για την φιλοξενία και για τη χαρά που μας έδωσε να δούμε από κοντά όλη την μυσταγωγική διαδικασία παραγωγής παραδοσιακού τσίπουρου από τους  εξαιρετικούς αμπελώνες τους στον ευλογημένο κάμπο των Ομαλών και να την παρουσιάσουμε στους αναγνώστες του kefaloniastatus.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται