Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
18 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΟΙΗΜΑ ΕΠΕΤΕΙΑΚΟΝ της Ειρήνης Τζαννάτου

Φέτος η γιορτή της 28ης Οκτωβρίου, λόγω κορωνoϊού, δε θα γίνει στην αίθουσα εκδηλώσεων, αλλά κάθε τάξη θα οργανώσει τη δική της. Το πενταμελές να αναλάβει ομιλία για τα γεγονότα εκείνης της εποχής και βρείτε και κανα δυο ποιήματα ή πεζά σχετικά με τον αγώνα της πατρίδας μας στο Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Φυσικά σε ότι χρειαστείτε είμαι διαθέσιμος, αφού ως υπεύθυνος της τάξης, έχω αναλάβει τη γιορτή.

Μ’ αυτά τα λόγια ενημέρωσε τους μαθητές της Β’ Λυκείου ενός σχολείου του Χολαργού, ο κ. Κορρές μαθηματικός. Μετά τα σύντομα «Γιατί εμείς; Όλα εμείς! Το βρήκαμε τώρα!» η Καίτη ανέλαβε την ομιλία, γραμματέας γαρ του πενταμελούς και καλή μαθήτρια, και ο Κριστιάν , ο πρόεδρος της τάξης, είπε ότι θα βρει αυτός τα ποιήματα . Μέσα στη γενική αναστάτωση, κάποιος του φώναξε για να ακούσουν όλοι: « Ρε Γιανουζάι, πολέμησε και ο παππούς σου στην Αλβανία το 40, και θέλεις να μας πεις ποίημα;» Βαρύ και κακό το αστειάκι, και οι κουβέντες κοπήκανε σπαθί. Ο Κριστιάν έμεινε να χαμογελάει από αμηχανία, αλλά το κουδούνι που χτύπησε πάνω στην ώρα, έλυσε το ζήτημα και τους έσπρωξε όλους στο προαύλιο.

Δυο ημέρες αργότερα αρκετοί από την τάξη,  βρέθηκαν στο μαθητικό συλλαλητήριο και φώναξαν, μέσα σε πανηγυρικό κλίμα, συνθήματα για τις αίθουσες που είναι μικρές και οι μαθητές πολλοί, για την υπουργό που δεν προσέλαβε προσωπικό για να αντιμετωπιστεί καλύτερα η πανδημία.       

ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΣΚΑ ΕΧΟΥΜΕ ΦΩΝΗ

ΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΜΑΘΗΤΗ

 Είδαν τα ΜΑΤ μπροστά τους και λίγο αργότερα τα ένιωσαν στην πλάτη τους, όταν τους κυνήγησαν και έτρεξαν να γλυτώσουν από τη μανία τους. Μύρισαν χημικά για πρώτη φορά στη ζωή τους και κατάλαβαν πως δεν είναι απλή υπόθεση να κατεβαίνεις σε πορεία, όποια ηλικία και να έχεις. Πήραν μια γεύση κρατικής καταστολής και απόκτησαν μια δυνατή εμπειρία, απ αυτές που δίνουν τροφή σε σκέψεις και συναισθήματα  μακράς διαρκείας.

 Τρίτη 27 Οκτωβρίου, η γιορτή ξεκίνησε με την ομιλία. Με απλά λόγια η Καίτη, μίλησε για το έπος στην Αλβανία,  για την άφιξη των Γερμανών και τη σκληρή, γεμάτη εγκλήματα, γερμανική κατοχή. Αναφέρθηκε στην ελληνική αντίσταση και τελείωσε με ειδική αναφορά στο Μανώλη Γλέζο που πέθανε φέτος μέσα στην καραντίνα. Είπε πως αυτός και ο φίλος του  Απόστολος Σιάντας κατέβασαν τη γερμανική σημαία από την ακρόπολη, κάτω από τη μύτη των θεριών! Τα διάβαζε δυνατά για να καλύπτει το κουβεντολόι που είχαν στήσει αρκετοί συμμαθητές της… Τελικά, πέρασε ένα τεταρτάκι με την  ομιλία και ήλθε η ώρα για τα ποιήματα. Η Μαρίνα  διάβασε το ποίημα του Ν. Βρεττάκου: « Ένας στρατιώτης μουρμουρίζει στο αλβανικό μέτωπο» (Ποιος θα μας φέρει λίγον ύπνο εδώ που βρισκόμαστε;…) και ο Κριστιάν  διάβασε το ποίημα του Γιώργη Κοτζιούλα «28η Οκτωβρίου»( Σειρήνα που στριγκά σκούζεις, σφυρίζεις πάλι..) Χειροκροτήματα και σφυρίγματα μετά το τέλος κάθε ανάγνωσης, γιατί μπορεί να μην προσέχεις λέξη απ αυτά που λέγονται, στο τέλος όμως το χαβαλέ πρέπει να τον κάνεις! Και ενώ όλοι πίστευαν πως η γιορτή τελείωσε ο  Νικήτας, που η φωνή του σπάνια ακουγόταν στην τάξη, είπε : Θέλω και εγώ να πω ένα ποίημα! Το « Τι είναι η πατρίδα μας». Αυτό το έχουμε μάθει στο δημοτικό! πετάχτηκε ο Θανάσης και τα γέλια ήλθαν απ όλους, αφού τόση ώρα είχαν καταπιεστεί με τα πατριωτικά και η υπομονή είχε εξανεμιστεί τελείως. Ο Νικήτας όμως, αποφασισμένος να μην επηρεαστεί από τις αντιδράσεις, διάβασε  δυνατά και με δύναμη ψυχής το ποίημά του.

Τι είναι η πατρίδα μας; Μην είναι οι κάμποι;
Μην είναι τ’ άσπαρτα ψηλά βουνά;
Μην είν’ η Ρέα, μην είν’ ο Λάμπης;
που ξύλο φάγανε από τα ΜΑΤ;

Μην είναι η Νίκη η Κεραμέως
που μας πάστωσε σαν τα σκουμπριά
μην είν’ ο δάσκαλος που με τη μάσκα
μιλάει με παύσεις σα να ‘ναι γριά;

Μην είναι άραγε κάθε κανάλι
που λέει πως είμαστε όλοι φρικιά
και έχει ο καθένας ένα μπουκάλι
για να πετάει μολοτοφιά;

Όλα πατρίδα μας ! Κι αυτά και κείνα
Και κάτι πού ’χουμε μες την καρδιά
Και μας φωνάζει σαν ήλιου ακτίνα
Ο αγώνας φίλοι μου, δε σταματά!

Τα γέλια και τα χειροκροτήματα ήταν τόσα που, χωρίς καμιά αμφιβολία, ο Νικήτας Ηλιόπουλος ανακηρύχτηκε το πρόσωπο εκείνης της εορταστικής  ημέρας!

Ειρήνη Τζαννάτου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ