Σάββατο 27 Απριλίου 2024
13 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ένα μεγάλο ευχαριστώ είναι πολύ λίγο για τον Αγγελο-Διονύση Δεμπόνο

Έφυγε από την ζωή πλήρης ημερών ο αγαπητός Αγγελο-Διονύσης Δεμπόνος, ένας σπουδαίος ιστορικός ερευνητής και λαογράφος  αλλά κυρίως ένας ωραίος άνθρωπος με σπάνιο ήθος.

Τα βιβλία κι οι μελέτες του αποτελούν για το νησί μας μέρος της πολιτισμικής μας κληρονομιάς αφού πέρα από την ιστορική καταγραφή των γεγονότων δίνουν λεπτομερείς πληροφορίες για την κοινωνία, την εξέλιξη της, τις παραδόσεις, τα ήθη κι έθιμα, τα σοβαρά γεγονότα αλλά και τα ευτράπελα, ένα  μοναδικό υλικό για το οποίο του είμαστε όλοι ευγνώμονες.

Είχα την τύχη και μεγάλη τιμή να συνεργαστώ μαζί του πολλές φορές στην αναζήτηση στοιχείων και πληροφοριών, που  ήταν χρήσιμες για την έρευνα μου κι ο Αγγελοδιονύσης Δεμπόνος δε μου αρνήθηκε ποτέ τις πολύτιμες γνώσεις του.

Όταν ξεκίνησα την παρουσίαση της πόλης μας μέσα από παλιές φωτογραφίες και  κείμενα, τα οποία ένας καλός φίλος πολύ σωστά χαρακτήρισε ως ιστορικές ξεναγήσεις, βρισκόμουν πολλές φορές σε αδιέξοδο κι αναζητώντας βοήθεια έφτασα στον Αγγελοδιονύση Δεμπόνο, μέσα από τον κοινό μας φίλο και πρώην δήμαρχο Μάκη Φόρτε.

Θυμάμαι την πρώτη φορά που δειλά-δειλά σήκωσα το τηλέφωνο και μίλησα μαζί του. Ξεκίνησα αναφέροντας του πόσο σπουδαίο τον θεωρώ και με διέκοψε λέγοντας μου, ”θα σου πω ότι θέλεις αν το γνωρίζω και δεν χρειάζονται κολακίες ή γλύψιμο όπως το λέτε σήμερα”.

Ένας άνθρωπος λίγο  πριν την συμπλήρωση των 100 χρόνων της ζωής του, με κέρδισε με τη διαύγεια, την αμεσότητα και την ευγένεια του αλλά κυρίως με τον τρόπο που μου μετέφερε τις γνώσεις του.

Κάθε φορά είχα κατά νου να μην μακρηγορώ και τον κουράζω αλλά καταλήγαμε να κουβεντιάζουμε ώρες αφού ο χείμαρρος των αφηγήσεων του  δημιουργούσαν καινούριες απορίες, που  εκείνος ακούραστος έλυνε χωρίς να αφήσει το παραμικρό κενό.

Κάποια στιγμή του εκμυστηρεύτηκα ότι τον ταλαιπωρώ γιατί πολλά από τα πολύτιμα βιβλία του δεν υπάρχουν πλέον στην αγορά και την επομένη ημέρα είδα τον Σπύρο μου να μπαίνει στο σπίτι με μια στοίβα στα χέρια, που ο Αγγελοδιονύσης Δεμπόνος μου χάρισε από τα ελάχιστα της προσωπικής του συλλογής.

Βιβλία που για μένα αποτελούν περιουσία πολύτιμη!

Είμαι σίγουρη πως ο Αγγελοδιονύσης Δεμπόνος βαδίζει ήδη σε φωτεινά μονοπάτια στην άλλη διάσταση που πέρασε κι εύχομαι κουράγιο στην σύντροφο της ζωής του, την γλυκύτατη κυρία Ιωάννα, τα αγαπημένα του παιδιά κι εγγόνια.

Με σεβασμό
Μαρία Μαρκάτου-Αλυσανδράτου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ