Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
17 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

O tempora, o mores!

Εικόνα άρθρου: Pawel Kuczynski, σατιρική εικονογράφηση για το ρόλο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Με την πασίγνωστη φράση του Κικέρωνα ως τίτλο στο άρθρο μας, που σημαίνει ω καιροί ω ήθη, θέλουμε να καυτηριάσουμε μερικά κοινωνικά αντανακλαστικά που παρατηρήσαμε χθες με αφορμή μία δημοσίευσή μας.

Χθες λάβαμε ένα μήνυμα στο ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο με το οποίο κάποιος ή κάποια άγνωστη (στο εξής ανώνυμος συντάκτης) ασκούσε κριτική στην πρακτική της επίδειξης των μοντελιστών στη λιμνοθάλασσα του Κουτάβου.

Οι λόγοι για τους οποίους ο ανώνυμος συντάκτης δεν υπέγραφε με το όνομά του δε μας είναι γνωστοί αλλά ούτε να τους υποθέσουμε με βεβαιότητα δεν μπορούμε καθώς το κείμενο είχε κόσμια διατύπωση, αιχμηρή μεν μα κόσμια δε, και δεν έθιγε συγκεκριμένα πρόσωπα. Απλώς διατύπωνε μία γνώμη ενάντια στην επίδειξη που πραγματοποίησαν οι μοντελιστές στον Κούταβο, την οποία δε συνυπογράψαμε, αλλά κοινοποιήσαμε για ενημέρωση των αναγνωστών μας και για να δοθεί έτσι, εφόσον κάποιος το επιθυμούσε, η δυνατότητα να απαντηθεί στη δημόσια συζήτηση.

Η εν λόγω δημοσίευση συγκέντρωσε απροσδόκητα μεγάλο ενδιαφέρον. Τουλάχιστον 500 άτομα τη διάβασαν μέσα σε ένα 24ωρο ενώ στις σχετικές αναρτήσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης της ιστοσελίδας μας υπήρξαν πολλές ακόμη αλληλεπιδράσεις ανεβάζοντας τον αριθμό των θεάσεων σε τετραψήφιο αριθμό.

Κάποιοι χρήστες των social θεώρησαν ότι εφόσον δημοσιεύουμε το κείμενο, πάει να πει ότι συμφωνούμε με το περιεχόμενό του παρά τη ρητή διαχώριση της θέσης μας εντός του άρθρου! Με την ίδια λογική όμως, θα πρέπει να συμφωνούμε με τις ανακοινώσεις όλων των κομμάτων, όλων των αιρετών και όλων των πολιτών αφού τις δημοσιεύουμε! Κάτι που ασφαλώς δε συμβαίνει…

Την άλλη άποψη τη σεβόμαστε, την ακούμε και φυσικά τη δημοσιεύουμε εφόσον μας ζητηθεί. Αν διαφωνούμε, απαντάμε με δικό μας κείμενο και με τα δικά μας επιχειρήματα. Αυτό λέγεται ελευθεροτυπία σε περίπτωση που την έχουμε ξεχάσει! Μακριά από εμάς η λογοκρισία…

Ύστερα κάποιοι άλλοι χρήστες των social άφησαν να εννοηθεί ότι εφόσον δημοσιεύουμε το εν λόγω κείμενο χωρίς υπογραφή -και πάλι παρά την αρχική μας επεξήγηση- μπορεί ο καθένας να σκεφτεί ό,τι θέλει για την πατρότητα της γραφής… αυτό είναι ορθό μέχρι ένα σημείο.

Το kefaloniastatus.gr γνωρίζει την ταυτότητα του αποστολέα και σέβεται το γεγονός ότι θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του αλλά μετά τις παραπάνω αντιδράσεις, αποφασίσαμε να “κατεβάσουμε” τη δημοσίευση προκειμένου να μην υπάρχει χώρος για κανένα υπαινιγμό. Σε περίπτωση που ο ανώνυμος συντάκτης επιθυμεί να επανέλθει η γραφή του, τον παρακαλούμε να κάνει μία ορθή επανάληψη με την υπογραφή του ονόματός του και ελπίζουμε στην κατανόησή του για την απόφασή μας. Χρειάζονται καθαρές αποφάσεις και καθαρές λύσεις στη δημόσια σφαίρα συζήτησης, χωρίς σκοτεινά σημεία.

Ωστόσο, αυτό που μας κάνει εντύπωση και που θέλουμε να παρατηρήσουμε είναι το εξής: Δημοσιεύουμε κατά καιρούς κείμενα εργασίας από σημαντικούς πανεπιστημιακούς, σπουδαίες μελέτες επιστημονικού ή πολιτικού ή κοινωνικού περιεχομένου, αναλύσεις για τις δομές της εξουσίας τον τύπο και την καθεστηκυία τάξη αλλά σπάνια παρουσιάζεται τόσο ζωηρό ενδιαφέρον όσο παρουσιάστηκε για ένα ανώνυμο κείμενο που ασχολείται με το μοντελισμό!

Για ένα τόσο απλό θέμα, όπως είναι οι επιδείξεις μοντελισμού, μπορούν να βρεθούν άμεσα λύσεις που να ικανοποιούν όλα τα μέρη και που να μην εμποδίζουν κανέναν συμπολίτη μας να εκφραστεί. Δεν είναι δα και ο γόρδιος δεσμός! Γιατί λοιπόν τόσο μεγάλος ζήλος για ένα απλό σχετικά ζήτημα και μεγάλη αδιαφορία γι’ αυτά που πραγματικά θα έπρεπε να μας απασχολούν;

Το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι ότι μερικοί χρήστες των social δεν εξέφρασσαν καν άποψη (ίσως δεν έχουν), αλλά μπήκαν ωστόσο στη διαδικασία να επικροτήσουν διά των σχετικών σημάνσεων, τις οποίες διαθέτουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα σχόλια που ενδεχομένως να θεωρούσαν ότι βλάπτουν τους μισητούς τους αντιπάλους… o tempora, o mores!!!

Η Συντακτική Επιτροπή του kefaloniastatus.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ