Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
18 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

«Ενθουσιασμός χωρίς γνώση, άλογο χωρίς χαλινά» | Χρήστος Παναγιωτόπουλος

Ακούγεται σαν μια παροιμία που είναι στο πίσω μέρος του κεφαλιού μας. Ο ενθουσιασμός, μία δύναμη που κρατά ζωντανό τον άνθρωπο. Όταν κάνουμε κάτι όμορφο, κάτι καλό, παίρνουμε ζωντάνια. Μια δύναμη μας κατακλύζει με συναισθήματα. Στη δική μου ζωή επιδρά καταλυτικά πλέον ο άνεμος της δημιουργίας, αυτός με μεταμόρφωσε. Πλούτισε τον ψυχικό μου κόσμο. Με οδήγησε στον κόσμο της γνώσης. Διάβασα,  προσπάθησα. Γιατί τα λέω αυτά; Για σας τους νεότερους, αλλά και τους μεγαλύτερους. Μία δύσκολη στιγμή της ζωής μου και το μυαλό μου θέλησε να μετατρέψει τον πόνο σε χαρά… σε δημιουργία. Έγινα τολμηρός με τις λέξεις. Πέταξα τους φόβους, στηρίχτηκα σε έναν δύο καλούς φίλους, διαβάζω τόσο, όσο έχω ανάγκη.

Σας το προτείνω ανεπιφύλακτα, πιστέψτε στον εαυτό σας. Όπως πίστεψα και εγώ στον δικό μου. Κανένα πρόβλημα, εκτός από τα προβλήματα υγείας, δεν αποτελεί σοβαρή αιτία να μένουμε στάσιμοι. Με τη μάθηση αλλάζει η ζωή των ανθρώπων. Είναι το εφόδιο του καθενός για να την βελτιώσει. Θα επιμείνω και θα το λέω χωρίς ντροπή. Υπήρξα ανορθόγραφος. Μα η δύναμη, η θέληση με έκανε να γίνω καλύτερος.  

Μην επιτρέψετε σε κανένα να σας αμφισβητήσει και να σας μειώσει. Πριν γεράσετε και αποκαλέσετε τον εαυτό σας “κούτσουρο”, “ξύλο απελέκητο”, να θυμάστε ότι όλοι αξίζετε μία δεύτερη και μία τρίτη ευκαιρία, σε όποια ηλικία και να είστε. Η γνώση είναι δύναμη. Δεν τελειώνει ποτέ.

Είμαι περήφανος που μπορώ να σας γράφω αυτές τις λέξεις. Είμαι περήφανος που θα αφήσω κάτι όμορφο στα παιδιά μου για μένα, δυο βιβλία, δυο κείμενα, μία όμορφη εικόνα ενός δυνατού πατέρα. Ενός πατέρα που στην ηλικία αυτή προσπάθησε, έμαθε, διάβασε, ξενύχτησε δούλεψε, και θα είμαι πάντοτε αυτός που θα προτρέπει τα παιδιά όλου του κόσμου να προσπαθήσουν να είναι δυνατά και να παλεύουν για ένα καλύτερο μέλλον, για ένα καλύτερο αύριο˙ γιατί μόνο μέσα από τη γνώση γίνεται αυτό. 

Δεν εξαιρώ οποιοδήποτε επάγγελμα. Συμβουλεύω μόνο, κανένας να μην τα παρατά και να προσπαθεί στη ζωή του μόνο για το καλό. Η ζωή χωρίς γνώση είναι σαν ένα άδειο βιβλίο. Ποιος θα ‘θελε να διαβάσει κενές σελίδες;

Χρήστος Παναγιωτόπουλος 
Συντάκτης anamniseis.net Αμερικής.
Συντάκτης Λογοτεχνικού περιοδικού Θρυαλλίδας 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ