Πέμπτη 16 Μαΐου 2024
19.3 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Η Κατερίνα Μπαλτσαβιά για τον Ζάκη

Ο Μάνος Λοΐζος και ο Ζάκης Κουνάδης

Χάσαμε σήμερα τον εξαίρετο συγχωριανό και πολύτιμο φίλο Ζάκη Κουνάδη, έναν πολύπλευρο άνθρωπο, ταγμένο πάντα στην Αριστερά και στους αγώνες της.

Συγγραφέας, μουσικός, δημοσιογράφος αποτυπώνει στο έργο του τις αγωνίες των απλών ανθρώπων για την επιβίωση.

Παίρνει μέρος στην εξέγερση του Γαλλικου Μάη 1968 και στην κατάληψη του Ελληνικού Σπιτιού στη φοιτητούπολη της Σιτέ από Ελληνες εργάτες και φοιτητές.

Ιδρυτικο μέλος και πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Ελληνικής Μουσικής που είχε ως αντικείμενο την προώθηση της προοδευτικής μουσικής και αποτέλεσε φυτώριο νέων καλλιτεχνών.

Μέσα στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του ΣΦΕΜ εμφανίστηκαν και δραστηριοποιήθηκαν ως μέλη και υπεύθυνοι της χορωδίας και της ορχήστρας που δημιουργήθηκαν, κατά σειρά, οι νέοι και άγνωστοι τότε: Μάνος Λοΐζος, Σταύρος Κουγιουμτζής, Μαρία Φαραντούρη, Χρήστος Λεοντής, Μάνος Ελευθερίου, Φώντας Λάδης, Μάρω-Λήμνου Λοΐζου, Γιάννης Μαρκόπουλος, Κώστας Βρεττάκος, Διονύσης Σαββόπουλος, Γιώργος Ζωγράφος, Αγγέλα Ζώη, Νότης Μαυρουδής, Άκος Δασκαλόπουλος και άλλοι.

“Οι φίλοι της ελληνικής μουσικής γεννήθηκαν μέσα στην πάλη. Ήτο μια ιδιόμορφη πάλη ανάμεσα στην αγωνιστική ποίηση και μουσική και στις σκοτεινές δυνάμεις που πολύ σωστά έβλεπαν στο τραγούδι -στο τραγούδι που στεκόταν πιστά πλάι στον λαό μας- ένα δυνατό, ένα επικίνδυνο, ένα άπιαστο αντίπαλο” έλεγε στις 11 Μαρτίου του 1963 ο Μίκης Θεοδωράκης για το ΣΦΕΜ, στην πρώτη συναυλία δύο νέων τότε δημιουργών, του Μάνου Λοΐζου και του Χρήστου Λεοντή, στο θέατρο Ακροπόλ.

Ο Ζάκης και ο αδελφός του Παναγιώτης Κουνάδης μέλη της οικογένειας που ανέδειξε τον μεγάλο συνθέτη διεθνούς φήμης Αργύρη Κουνάδη τιμούν τον τόπο μας με το έργο τους και οφείλουμε και μείς κάποια στιγμή να ανταποδώσουμε την τιμή αυτή

Στην πρώτη φωτογραφία, Χρήστος Λεοντής, Μάνος Λοΐζος, Μάνος Ελευθερίου, Φώντας Λάδης, Μάρω Λήμνου, Ζάκης Κουνάδης.

Συναυλία Σ.Φ.Ε.Μ. στο «Ακροπόλ», 11/3/1963

Στην δεύτερη Ο Μάνος Λοΐζος και ο Ζάκης Κουνάδης

Κατερίνα Μπαλτσαβιά

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ